De “no-wash” beweging groeit: dit is waarom velen zijn gestopt met het wassen van kleding en haar

Janine image
door Janine

09 Januari 2024

De “no-wash” beweging groeit: dit is waarom velen zijn gestopt met het wassen van kleding en haar
Advertisement

Heb je ooit gehoord van “no-wash”? Het is een trend die steeds populairder wordt en die veel mensen enthousiast omarmen. De voordelen lijken legio: laten we eens kijken wat het precies is.

Advertisement

"No-wash”: hoe is deze trend ontstaan en waar gaat het over?

"No-wash”: hoe is deze trend ontstaan en waar gaat het over?

Pixabay

Zolang sociale media bestaan, achtervolgen uitdagingen en trends elkaar op en worden ze met uitzonderlijke snelheid wijdverspreid en viraal. Het kunnen rages zijn, leuke uitdagingen of gewoontes die men besluit te imiteren voor een specifiek doel. In het laatste geval gaat het om “no-wash”, waarvan de betekenis gemakkelijk te raden is: het betekent “niet wassen” en is een echte beweging geworden die veel mensen heeft geïnspireerd. Maar hoe is het ontstaan, wie heeft het gelanceerd en waarom is het zo populair geworden?

Het lijkt erop dat de bedenkster van de “niet wassen”-beweging de Britse modeontwerpster Stella McCartney is, die via haar zeer goed gevolgde sociale profielen de trend startte en haar volgers uitnodigde om haar voorbeeld te imiteren om twee redenen: geld besparen en tegelijkertijd het welzijn van de planeet beschermen. Hoe? Simpel: vermijd het vaker dan nodig wassen van wasgoed en kleding, en draag kleding meerdere keren voordat je het in de wasmand gooit. Zijn er contra-indicaties voor dit gedrag? Volgens sommigen wel: door dit advies tot op de letter te volgen, loop je het risico om nare geurtjes, ziektekiemen en bacteriën te verspreiden, die zeker geen goede persoonlijke hygiëne vertegenwoordigen.

Advertisement

De voordelen van “no-wash”: van besparingen tot bescherming van het milieu

De voordelen van “no-wash”: van besparingen tot bescherming van het milieu

Pexels

De no-wash trend houdt in feite in dat kleding en haar minder dan nodig wordt gewassen, of zelfs helemaal wordt vermeden, om de milieuproblemen te beperken en de zorgwekkende opwarming van de aarde tegen te gaan, die wordt gestimuleerd door warme wasbeurten. Producten en wasmiddelen die veel koolstof bevatten, kunnen namelijk een negatieve invloed hebben op het milieu, om nog maar te zwijgen van de verspilling van water en schadelijke stoffen die, doordat ze in zee terechtkomen, schadelijk kunnen zijn voor diersoorten: het wassen van kleding en het vrijkomen van microvezels is verantwoordelijk voor 35% van de oceaanvervuiling.

Zoals bekend is de wasmachine een van de grootste bronnen van waterverbruik in het huishouden en dit heeft een aanzienlijke invloed op de hoogte van onze energierekeningen. Dus waarom zouden we het idee niet omarmen dat minder wassen - of helemaal niet wassen - talloze voordelen kan opleveren, zowel voor onze portemonnee als voor de wereld waarin we leven?

Terug naar de kwestie van hygiëne: veel mensen die de hele dag dezelfde kleren dragen, vinden het noodzakelijk om ze te wassen om zich te ontdoen van zweet. Dit is echter niet altijd waar en ook niet nodig: hetzelfde kledingstuk kan, tenzij het een bijzonder drukke dag is geweest en onder de brandende zon, een tweede keer worden gedragen voordat het in de wasmachine belandt.

Degenen die - begrijpelijkerwijs - niet kunnen stoppen met het wassen van hun kleding, kunnen kiezen voor een langer gebruik voordat ze overgaan tot een te groot aantal onnodige, schadelijke en verspillende wasbeurten. Een andere optie is om meer ademende kleding te kiezen, zoals katoen, of wol te dragen, dat zelfreinigend is en geen onaangename geurtjes produceert. Natuurlijk moet je persoonlijke keuze afhangen van waar je woont en daarom kan geschikte kleding per regio verschillen.

“no-wash” en “low-wash”: het belang van een evenwichtige aanpak

“no-wash” en “low-wash”: het belang van een evenwichtige aanpak

Freepik

Een ander punt dat pleit voor minder - en bij voorkeur koud - wassen is het feit dat de kleding op deze manier langer meegaat: hoe minder er gewassen wordt, hoe meer verkleuring en slijtage van de stoffen wordt voorkomen. Onder de aanhangers van de “no-wash” en “low-wash” bewegingen zijn er dus verschillende “niveaus van loyaliteit”: er zijn er die ervoor gekozen hebben om minder te wassen dan eigenlijk nodig is en er zijn er die besloten hebben om zowel kledingstukken als vuil ondergoed meerdere keren te dragen zonder ze in de wasmand te gooien, waardoor deze stap helemaal niet meer nodig is.

Deze trend omvat niet alleen kleding en haren, maar heeft zich ook uitgebreid naar het schoonmaken van het huis, wat sommigen beschouwen als een geweldige manier om tijd te besparen. En dat niet alleen: voor sommige stoffen, zoals denim, geldt dat hoe minder ze gewassen worden, hoe meer waarde en prestige ze krijgen. Denk maar aan de wedstrijd “The Indigo Invitational”, waaraan mensen kunnen meedoen die hun spijkerbroek minstens een jaar niet hebben gewassen, maar de meeste kandidaten dragen hun broek zo'n tweehonderd keer voordat ze hem in de wasmachine stoppen. De CEO van het tijdloze Levi's, Chip Bergh, zei dat hij zijn spijkerbroeken al meer dan tien jaar niet heeft gewassen. Velen gebruiken alternatieve methoden om denim schoon te maken, zoals ze in de open lucht onder UV-licht hangen.

Het is niet nodig om helemaal te stoppen met het wassen van je kleding: de beste oplossing is een bewuste en evenwichtige aanpak, waarbij je excessen vermijdt maar wel je persoonlijke hygiëne en gezondheid beschermt. Bovendien, als je een kledingstuk wilt reinigen zonder het te wassen, kun je de vlek verwijderen door alleen op de betreffende plek te werken, en als je het een paar uur in de koelkast bewaart, verdwijnt de zweetgeur zonder het te wassen. Wat vind jij van deze steeds populairder wordende trend?

Advertisement