Volgens AI zijn de vingerafdrukken van de vingers van een hand niet allemaal verschillend: een forensische overtuiging omverwerpen

Janine image
door Janine

15 Januari 2024

Volgens AI zijn de vingerafdrukken van de vingers van een hand niet allemaal verschillend: een forensische overtuiging omverwerpen
Advertisement

Kunstmatige intelligentie onthult ons een andere waarheid die tot nu toe genegeerd is: vingerafdrukken, waarvan we dachten dat ze uniek waren, zijn dat in werkelijkheid niet altijd. En wat nu? Wat betekent deze ontdekking?

Vingerafdrukken zijn niet altijd uniek: de revolutionaire ontdekking

Vingerafdrukken zijn niet altijd uniek: de revolutionaire ontdekking

Pexels

De kunstmatige intelligentie die door een groep ingenieurs van Columbia Engineering is gemaakt, ontkracht een van de overtuigingen die we altijd hebben gedeeld: dat onze vingerafdrukken uniek en nooit hetzelfde zijn. Een theorie die al lang is bevestigd door forensisch onderzoek. Het was dus AI die ons op de hoogte bracht van de fout. Kunstmatige intelligentie wordt vaak gebruikt om wetenschappelijk onderzoek en aanverwante ontdekkingen te versnellen, maar in dit geval is het werkelijk verontrustend nieuws. Blijkbaar heeft kunstmatige intelligentie een nieuw systeem bedacht voor het vergelijken van vingerafdrukken die er verschillend uitzien, maar van verschillende vingers van dezelfde persoon zijn. In de forensische wetenschap wordt algemeen aangenomen dat vingerafdrukken van verschillende vingers van dezelfde persoon niet vergelijkbaar en daarom uniek zijn.

Het team dat werd gecoördineerd door Gabe Guo, student aan de Columbia Engineering University, draaide de zaken echter om. De student, zonder enige kennis van forensisch onderzoek, stuitte op een openbare database van de Amerikaanse overheid met ongeveer zestigduizend vingerafdrukken. Daarop besloot hij ze in paren in te voeren in het diepe contrastnetwerk, een op AI gebaseerd systeem. In sommige gevallen waren deze paren toe te schrijven aan één persoon, terwijl ze in andere gevallen toebehoorden aan twee verschillende individuen. Zo ontstond een echt onderzoek, gericht op het gedetailleerd formuleren van de vraag, door een samenwerking tussen het laboratorium Creative Machines van Hod Lipson aan Columbia Engineering en het laboratorium Embedded Sensors and Computing van Wenyao Xu aan de Universiteit van Buffalo.

Advertisement

Vingerafdrukken zijn niet altijd uniek: een mogelijke doorbraak voor onopgeloste zaken

Vingerafdrukken zijn niet altijd uniek: een mogelijke doorbraak voor onopgeloste zaken

D. Sharon Pruitt/Wikimedia Commons

Door dit kunstmatige intelligentiesysteem verder te ontwikkelen, was het team van ingenieurs in staat om vast te stellen wanneer vingerafdrukken die als uniek werden beschouwd, tot dezelfde persoon behoorden en wanneer niet. De nauwkeurigheid die voor elk paar werd bereikt kwam in de buurt van 77%. Naarmate er meer paren aan het systeem werden voorgesteld, nam de nauwkeurigheid aanzienlijk toe en overtrof ongeveer tien keer de huidige capaciteit van forensische analyse.

Na bestudering van de gegevens die naar voren kwamen, verspilden de auteurs van het onderzoek geen tijd en dienden de resultaten in bij een gerespecteerd forensisch tijdschrift: een paar maanden later ontvingen ze echter een nee als reactie. De redacteur verklaarde namelijk dat “het algemeen bekend is dat elke vingerafdruk uniek is”, en daarom kan geen enkele op een andere lijken, zelfs als ze van dezelfde persoon zijn.

Het team sloeg de afwijzing echter niet in de wind en voegde nieuwe gegevens toe aan het kunstmatige systeem, dat ondubbelzinnige resultaten bleef produceren. Nadat het document opnieuw aan een meer generieke uitgeverijsector was voorgesteld, kwam er echter een tweede weigering. Op dit punt besloot het team in beroep te gaan, omdat ze sterk geloofden in het belang van hun ontdekking, die zelfs zou kunnen helpen bij het oplossen van onopgeloste of gearchiveerde zaken. Hoewel het niveau van nauwkeurigheid van AI geen eindoordeel mogelijk maakt, kon het op zijn minst verdachte omstandigheden detecteren die opnieuw overwogen zouden moeten worden.

AI vergelijkt vingerafdrukken met een andere methode dan forensische analyse

AI vergelijkt vingerafdrukken met een andere methode dan forensische analyse

CPOA/Flickr - CC BY-ND 2.0

Na lang wachten slaagde het team er eindelijk in om hun artikel te publiceren in het prestigieuze tijdschrift Science Advances. Hoe kan het dat kunstmatige intelligentie erin geslaagd is waar forensische analyse dat niet kon? Het moet onvermijdelijk een alternatief pad hebben gevolgd, zoals Guo uitlegde: “AI maakte geen gebruik van 'minutiae', dat zijn de vertakkingen en eindpunten in vingerafdruken - de patronen die worden gebruikt bij de traditionele vergelijking van vingerafdrukken. In plaats daarvan gebruikte het iets anders, gerelateerd aan de hoeken en krommingen van de wervelingen en lussen in het midden van de vingerafdruk.

De collega's van Guo benadrukten dat wanneer het AI-systeem wordt gevoed met miljoenen gegevens en niet slechts met duizenden, de functie ervan nog verbazingwekkender zal zijn. Als hun techniek wordt toegepast in het forensisch onderzoek, zal het nodig zijn om de dataset uit te breiden. Feit blijft dat AI een nieuw bewijs heeft geleverd van zijn capaciteiten: "Veel mensen denken dat het niet echt nieuwe ontdekkingen kan doen, dat het alleen kennis uitbraakt, maar dit onderzoek is een voorbeeld van hoe zelfs een vrij eenvoudige kunstmatige intelligentie, door een vrij eenvoudige dataset die de onderzoeksgemeenschap al jaren heeft, inzichten kan verschaffen die experts decennialang zijn ontgaan.

Blijkbaar, zo stelt het team, moeten we ons voorbereiden op een explosie van wetenschappelijke ontdekkingen, aangedreven door AI, die tientallen jaren oude overtuigingen omver zou kunnen werpen: zijn we klaar voor dit opwindende scenario?

Advertisement