Werken relaties waar veel leeftijdsverschil is?

Janine image
door Janine

16 Januari 2024

Werken relaties waar veel leeftijdsverschil is?
Advertisement

Als we horen over stellen waarbij er een groot leeftijdsverschil is, zijn we altijd een beetje verbaasd. We hebben het over de zogenaamde "age-gap relationships", er zijn veel voorbeelden van in de showbizzwereld, maar ook daarbuiten is het in werkelijkheid niet zo'n zeldzaam fenomeen. Studies hebben aangetoond dat deze relaties lijken te werken.

Wat zijn dit gewoonlijk voor stellen?

Wat zijn dit gewoonlijk voor stellen?

Pixabay

Als we het over deze paren hebben, bedoelen we stellen met een leeftijdsverschil van minstens 10 jaar. Onderzoekers van de Deakin University in Australië bestudeerden dit fenomeen bij heteroseksuele paren en ontdekten dat in de meeste gevallen de man de oudste is, slechts in 1% van de gevallen is de vrouw ouder dan de man. Dit fenomeen kan worden verklaard door een puur biologische factor; mannen kiezen namelijk vaak voor een jongere partner, omdat ze op deze manier toch kinderen kunnen krijgen. Een vrouw kiest daarentegen een oudere man omdat ze in hem een ​​zekere economische en ook relationele stabiliteit vindt.

Advertisement

Waarom kiest een vrouw voor een jongere man?

Waarom kiest een vrouw voor een jongere man?

Pixabay

We hebben gezien dat mannen de neiging hebben om een ​​jongere partner te kiezen, vooral om biologische redenen. Voor oudere vrouwen is het echter anders; tegenwoordig hebben ze namelijk de mogelijkheid om carrière te maken en economisch onafhankelijk te zijn, om deze reden zoeken ze geen man op basis van zijn economische toestand. Zo vinden ze uiteindelijk de liefde bij jongere mannen, die misschien nog een carrière moeten opbouwen.

Wat er echt toe doet, is de levensstijl. Om samen te kunnen zijn, moeten twee mensen op de een of andere manier vergelijkbare gewoonten en een levensfilosofie hebben. Het komt niet zo vaak voor dat dit gebeurt als er een groot leeftijdsverschil is, maar het is zeker niet onmogelijk.

Wat zijn de beroemde koppels die vele jaren leeftijdsverschil hebben?

Wat zijn de beroemde koppels die vele jaren leeftijdsverschil hebben?

Cheep/Wikimedia Commons-CC-BY-SA-4.0

In Nederland en in de rest van de wereld komen paren met vele jaren verschil steeds vaker voor. Een voorbeeld van een vrouw die veel ouder is dan haar partner is die van de Franse president Emmanuel Macron en zijn partner Brigitte Macron, de twee hebben een leeftijdsverschil van 24 jaar maar het lijkt erg goed te gaan tussen hen.

Wat betreft mannen die ouder zijn dan hun partner: in de filmwereld hebben we Joaquin Phoenix en Rooney Mara, met een verschil van maar liefst 11 jaar. Ze ontmoetten elkaar op de set en in 2020 kregen ze een zoon.

In sommige gevallen kan het verschil zelfs groter zijn dan 30 jaar, zoals in het geval van Richard Gere en Alejandra Silva.

Ondanks wat de publieke opinie denkt, lijken deze stellen volgens de wetenschap te werken. De verschillen tussen partners zorgen natuurlijk voor extra uitdagingen, maar deze kunnen gemakkelijk worden overwonnen met inzet en doorzettingsvermogen. Als er in de relatie de juiste waarden van eerlijkheid en respect aanwezig zijn, zal leeftijd in feite slechts een getal worden.

Wat belangrijk is, is dat partners op elkaar kunnen vertrouwen en de juiste balans kunnen vinden.

Advertisement