Nog nooit werd er zoveel gezocht op Google naar het woord “slapen” als in 2023: waarom?

Janine image
door Janine

19 Januari 2024

Nog nooit werd er zoveel gezocht op Google naar het woord “slapen” als in 2023: waarom?
Advertisement

Waarom is slaap zo belangrijk? Slapen stelt ons in staat weer energie te krijgen en is essentieel voor zowel cognitieve als motorische functies. Volgens Google Trends was het meest gezochte woord op internet in 2023 “slapen”. Het lijkt erop dat rust een pijnpunt is voor veel mensen, die daarom op internet naar oplossingen proberen te zoeken.

Wat zeggen de onderzoeken?

Wat zeggen de onderzoeken?

Pixabay

Er zijn enkele onderzoeken uitgevoerd en het lijkt erop dat jongeren het meest onder dit probleem lijden, vooral die tot generatie Z behoren, oftewel degenen geboren tussen 1997 en 2012.

Er zijn talloze adviezen online te vinden en de geïnterviewden zeiden dat ze minstens één keer hadden geprobeerd sommige van deze aanbevelingen op te volgen of dat ze kussens, lakens en matrassen hadden gekocht die hen zouden moeten helpen slapen.

Advertisement

Wat zijn de meest voorkomende slaapstoornissen?

Wat zijn de meest voorkomende slaapstoornissen?

Pexels

Zoals je je gemakkelijk kunt voorstellen, is slapeloosheid een van de belangrijkste slaapstoornissen. Het wordt gekenmerkt door moeilijk in slaap vallen en frequent wakker worden tijdens de nacht. Het kan worden veroorzaakt door slechte gewoonten en stress, maar ook door andere onderliggende aandoeningen. Het probleem met deze aandoening is dat het, als het niet wordt behandeld, jaren kan duren.

Een andere veel voorkomende slaapstoornis wordt veroorzaakt door ademhalingsproblemen, zoals het slaapapneusyndroom, waardoor je 's nachts vaak wakker wordt en je niet diep kunt slapen.

Een derde probleem is dat van parasomnie, een reeks ongewenste bewegingen die optreden tijdens de inslaapfase of tijdens de slaap; hiertoe behoren slaapwandelen of slaapverlamming.

Wat raden de experts aan?

Wat raden de experts aan?

Pexels

Laten we beginnen met te zeggen dat een volwassene minimaal 7-8 uur per nacht moet kunnen slapen om voldoende rust te garanderen en zich voor te bereiden op de nieuwe dag. Slaapgebrek kan leiden tot hallucinaties en andere psychiatrische pathologieën.

Om de slaap te garanderen, raden deskundigen aan een routine te creëren die je elke avond in de praktijk kunt brengen, zoals het lezen van een boek of het drinken van kruidenthee, en het vermijden van het gebruik van elektronische apparaten, zoals televisie en mobiele telefoons, gedurende ten minste twee uur voordat je gaat slapen.

Een andere belangrijke factor is voeding. We moeten vermijden dat we zwaar en moeilijk verteerbaar voedsel eten, omdat dit overmatige inspanningen van ons lichaam vergt om de spijsvertering te voltooien, met de daaruit voortvloeiende slaapstoornissen.

Sporten in de avond kun je ook beter vermijden, omdat dit zowel het lichaam als de geest stimuleert, waardoor ontspanning moeilijker wordt.

We moeten ook niet vergeten dat onze hersenen erg gewoontevormend zijn, ze zullen beter reageren als we min of meer op dezelfde tijd proberen te gaan slapen.

Aan deze tips kun je ook enkele mindfulness oefeningen toevoegen, die helpen de geest te ontspannen en gedachten los te laten.

Meestal zijn deze paar voorzorgsmaatregelen voldoende om een ​​gezonde slaaproutine te creëren, maar in ernstigere gevallen is het een goed idee om contact op te nemen met je arts, omdat het innemen van medicijnen of diepgaandere onderzoeken noodzakelijk kunnen zijn.

Advertisement