Tweelingen hebben veel dingen hetzelfde, maar niet hun vingerafdrukken: hoe kan dat?

Janine image
door Janine

25 Januari 2024

Tweelingen hebben veel dingen hetzelfde, maar niet hun vingerafdrukken: hoe kan dat?
Advertisement

Identieke tweelingen, beter bekend als homozygoot, delen 100% van hun DNA, dit betekent dat de expressie van hun genen en kenmerken bij beide individuen hetzelfde zou moeten zijn. Wetenschappers hebben echter ontdekt dat dit niet altijd waar is; het is namelijk zo dat vingerafdrukken tussen tweelingen verschillend zijn. Hoe is dit uit te leggen?

Advertisement

Wat zijn vingerafdrukken precies?

Wat zijn vingerafdrukken precies?

Pixabay

Vingerafdrukken zijn de patronen die onze vingertoppen achterlaten. Deze worden achtergelaten door dermatoglyfen, oftewel het geheel van lijnen en groeven die op onze huid aanwezig zijn. Deze zijn niet alleen aanwezig op de toppen van de vingers, maar ook op de handpalmen en op de voetzolen en tenen.

Pas aan het einde van de 19e eeuw, nadat werd vastgesteld dat ze uniek waren van individu tot individu, begon men ze eerst op administratief gebied en daarna ook op forensisch gebied te gebruiken.

Er zijn twee kenmerken die ze zo nuttig maken: individualiteit, dat wil zeggen het feit dat ze altijd van persoon tot persoon verschillen, en onveranderlijkheid, oftewel het feit dat ze, eenmaal gevormd op de foetus, een leven lang hetzelfde zullen blijven.

Advertisement

Homozygote tweelingen en vingerafdrukken

Homozygote tweelingen en vingerafdrukken

Freepik

Hoe is het dan mogelijk dat homozygote tweelingen met dezelfde genetische informatie verschillende vingerafdrukken hebben? Wetenschappers hebben ontdekt dat vingerafdrukken niet alleen afhankelijk zijn van genetische factoren, maar dat er ook omgevingsfactoren zijn die de vorming ervan bepalen.

Vingerafdrukken worden gevormd tussen de 13e en 19e week van de ontwikkeling van de foetus en vele factoren, zoals de positie in de baarmoeder, de lengte van de navelstreng en de groeisnelheid, kunnen enkele kleine verschillen in de vorming ervan bepalen. Hoewel broers en zussen doorgaans meer vergelijkbare vingerafdrukken hebben dan twee vreemden, zijn ze toch een goede identificatiemethode.

Niet alleen mensen, maar ook sommige primaten, zoals chimpansees en gorilla's, hebben vingerafdrukken die uniek zijn voor elk individu. Dit laat zien dat het een zeer oud fysiek kenmerk is dat we waarschijnlijk van een gemeenschappelijke voorouder hebben geërfd.

Vingerafdrukken kunnen bij veel gelegenheden van pas komen

Vingerafdrukken kunnen bij veel gelegenheden van pas komen

sofiar388/Twitter

Niet alleen voor administratieve en juridische doeleinden, maar ook in wanhopige gevallen kunnen vingerafdrukken van pas komen. Dit is het geval van deze jonge moeder die haar tweeling van een maand oud naar de politie bracht om hun vingerafdrukken te laten analyseren, omdat ze ze niet wist te onderscheiden. Tot voor kort droeg ze een blauwe armband om verwarring te voorkomen, maar nadat ze deze per ongeluk kwijt was geraakt, kon ze ze niet meer van elkaar onderscheiden.

Zelfs de politie kon de twee pasgeborenen niet identificeren, uiteindelijk moest de jonge moeder contact opnemen met haar arts en werd het mysterie eindelijk opgelost.

Vingerafdrukken zijn en blijven een belangrijk herkenningsmiddel, ze hebben veel identificatieprocessen snel, goedkoop en eenvoudig gemaakt.

Advertisement