De oorsprong van de bruine vlekken op een Grieks standbeeld van het Parthenon is vandaag de dag nog steeds onbekend

Janine image
door Janine

30 Januari 2024

De oorsprong van de bruine vlekken op een Grieks standbeeld van het Parthenon is vandaag de dag nog steeds onbekend
Advertisement

De mysteries van de geschiedenis beperken zich niet tot de reconstructie van gebeurtenissen en omstandigheden, maar ook tot het verschijnen van overgebleven vondsten, zoals het oude Griekse beeld met mysterieuze bruine vlekken. Wat is het precies?

Het hoofd van de Griekse centaur heeft mysterieuze bruine vlekken

Het hoofd van de Griekse centaur heeft mysterieuze bruine vlekken

Springer Open

Een standbeeld uit de oude tempel van het Parthenon heeft bruine vlekken die archeologen al meer dan twee eeuwen niet kunnen identificeren. De vondst maakte deel uit van de tempel op de Akropolis van Athene, in Griekenland, gebouwd ter ere van de godin Athena in de 5e eeuw voor Christus. De bouw ervan begon in 447 voor Christus. De sculpturen binnenin worden beschouwd als een van de meest voortreffelijke en prestigieuze voorbeelden van oude Griekse kunst. Het zijn echter juist de mysterieuze vlekken die archeologen intrigeren, waarvan talloze wetenschappelijke analyses de afgelopen tweehonderd jaar de oorzaken niet hebben begrepen.

Dit dunne laagje werd voor het eerst waargenomen in 1830 in het British Museum in Londen. Destijds probeerden experts uit te vinden of de mysterieuze verchroming te wijten was aan oude schilderingen, maar de meest erkende hypothese was een chemische reactie tussen de lucht en het marmer van het beeld, of zelfs dat er ijzerdeeltjes in het materiaal zaten die naar het oppervlak waren gekomen en in contact waren gekomen met de lucht, waardoor het beeld deze bruine kleuren kreeg. Dit waren echter onzekere en onbevestigde conclusies.

Nu heeft nieuw onderzoek zich hieraan gewaagd, maar de twijfel blijft: zelfs de meest recente onderzoeken zijn er niet in geslaagd om “de zaak op te lossen”. Het onderzochte hoofd van het standbeeld bevindt zich in het Nationaal Museum in Kopenhagen, in Denemarken, en maakte deel uit van een beeldhouwwerk dat een centaur voorstelt, binnen een oorlogsscène van de Lapithen tegen, precies, de centauren, mythologische figuren die half mens, half paard zijn.

Advertisement

De nieuwe analyse van de bruine vlekken op het Griekse beeld

De nieuwe analyse van de bruine vlekken op het Griekse beeld

Springer Open

Kaare Lund Rasmussen, een expert in chemische analyse van historische en archeologische vondsten en professor aan de afdeling Natuurkunde, Scheikunde en Farmacie van de Universiteit van Denemarken, verklaarde: "Er zijn veel pogingen geweest om de eigenaardige bruine vlekken te verklaren. In 1851 voerde de Duitse scheikundige Justus von Liebig het eerste echte wetenschappelijke onderzoek uit en stelde vast dat de bruine laag oxalaten bevatte. Dit werd bevestigd door latere analyses, maar de oorsprong van de oxalaten bleef een mysterie. Rasmussen kwam terug op de kwestie samen met collega's van dezelfde universiteit Frank Kjeldsen en Vladimir Gorshkov, de voormalige directeur van de Antiquities Collection van het Nationaal Museum, Bodil Bundgaard Rasmussen, Ilaria Bonaduce van de Universiteit van Pisa in Italië en Thomas Delbey van Cranfield University, Engeland.

Het team voerde een nieuwe analyse van het beeld uit om te zien of de bruine film te wijten zou kunnen zijn aan de vorming van biologische organismen, zoals bacteriën, korstmossen, schimmels of algen. "Deze theorie was al eerder geopperd, maar er waren geen specifieke organismen geïdentificeerd. Hetzelfde geldt voor de theorie dat het overblijfselen zouden kunnen zijn van aangebrachte verf, misschien om het oppervlak van het marmer te beschermen of te kleuren”, legt Kaare Lund Rasmussen uit. Voor het onderzoek kregen de auteurs toestemming om vijf materiaalmonsters van de achterkant van het standbeeld te nemen, die ze vervolgens aan verschillende laboratoriumonderzoeken onderwierpen.

De resultaten van het nieuwe onderzoek naar de bruine vlekken van het beeld

De resultaten van het nieuwe onderzoek naar de bruine vlekken van het beeld

Springer Open

Er werden echter geen sporen van biologisch materiaal gevonden in de bruine vlekken, maar wel de vingerafdrukken van de onderzoekers zelf en, misschien, resten van het ei van een vogel dat in de oudheid op het standbeeld was gebarsten. "Dit bewijst niet dat er nooit een biologische substantie heeft bestaan, maar het verkleint de waarschijnlijkheid aanzienlijk”, zei Kaare Lund Rasmussen. Dit nieuwe onderzoek maakt het ook minder waarschijnlijk dat het marmer beschilderd was en dat de bruine lagen dus te wijten zijn aan verfresten, waarvan de onderzoekers geen sporen vonden. In die tijd werden botten, eieren en melk gebruikt voor het verven en geen van deze elementen werd op het marmer aangetroffen.

In ieder geval bestaat de film uit twee verdeelde lagen en zijn beide ongeveer vijftig micrometer dik, maar het feit dat ze gescheiden zijn sluit ook de mogelijkheid uit dat de vlekken te wijten zijn aan de ijzerdeeltjes die op het oppervlak vrijkomen en de reactie in contact met de lucht. De twee lagen hebben een verschillende chemische samenstelling en daarom "zou dit erop kunnen wijzen dat iemand een verf- of conserveringsbehandeling heeft aangebracht, maar aangezien we geen sporen van dergelijke stoffen hebben gevonden, blijft de bruine kleur een mysterie."

De onderzoekers geloven ook dat de hypothese van luchtvervuiling moet worden verworpen, omdat het beeldhouwwerk in tijden vóór de komst van de industrialisatie op gesloten plaatsen werd bewaard. De aanwezigheid van de bruine vlekken op het hoofd van de centaur lijkt daarom voorbestemd om een ​​mysterie te blijven.

Advertisement