De geschiedenis van de Rubiks kubus, het ingenieuze logische spel dat nooit uit de mode is geraakt

Janine image
door Janine

02 Februari 2024

De geschiedenis van de Rubiks kubus, het ingenieuze logische spel dat nooit uit de mode is geraakt
Advertisement

Wie kent de Rubiks kubus niet? De 3x3 kubus die al tientallen jaren de geest van jong en oud uitdaagt, is nooit uit de mode geraakt. Maar wat is zijn geschiedenis?

Wie heeft Rubiks kubus uitgevonden?

Wie heeft Rubiks kubus uitgevonden?

Rubik's

We zijn er zeker van dat ook jij minstens één keer in je leven met de Rubiks kubus hebt gespeeld: de kleine kubus van zes vlakken, bestaande uit drie rijen en drie kolommen van verschillende kleuren, heeft verschillende generaties veroverd, die hebben geprobeerd het op te lossen, niet altijd met succes. Het doel, dat weten we allemaal nog wel, is om de vlakken zo te draaien dat elk vlak een homogene kleur heeft: een hele uitdaging, die velen vandaag de dag nog steeds najagen. Hoewel veel speelgoed is vervangen en gearchiveerd als gevolg van nieuwe uitvindingen, heeft de Rubiks kubus nog steeds veel fans.

Maar hoe is het ontstaan en wie heeft het uitgevonden? Natuurlijk draagt het de achternaam van de maker, Ernő Rubik, een in Hongarije geboren professor en uitvinder. Dit kleine en op het eerste gezicht onschuldige ding was zeker niet bedoeld als speelgoed: Rubik, een expert op het gebied van architectuur en beeldhouwkunst, maakte deze merkwaardige hersenkraker in 1974 als leermiddel voor zijn studenten om hen te helpen ruimtelijke relaties te begrijpen, maar zelf had hij moeite om hem te maken. Hoe dan ook, zijn kubus werd een buitengewoon succes: in 1979 werden er driehonderdduizend stuks van verkocht en in 1980 waren het er honderd miljoen.

Advertisement

Het tijdloze succes van de Rubiks kubus

Het tijdloze succes van de Rubiks kubus

Rubik's

In de daaropvolgende jaren bleef de verkoop groeien en bereikte in 2022 456.000 verkochte kubussen, en zelfs daarna veranderde de situatie niet. Waaraan heeft dit fenomenale speelgoed zijn succes te danken? Waarschijnlijk aan het feit dat het erin slaagt om te vermaken en te entertainen terwijl het ook de rol speelt van een uitstekende oefening voor het brein, waardoor het nuttige met het aangename wordt gecombineerd. Bovendien kan het heel lang duren om hem op te lossen, af en toe wordt hij weer voor de dag gehaald en wordt hij opnieuw gebruikt door degenen die hem al een tijdje hebben. De Rubiks kubus is een evergreen die de jaren trotseert en geen rivaal heeft: hij is gewoon tijdloos.

In 2021 werd de Rubik's kubus voor ongeveer 55 miljoen dollar overgenomen door Spin Master, een bedrijf dat zich bezighoudt met het vermaken van kinderen: een echt koopje, als je bedenkt dat de kubus onlangs een marktaandeel van 42% in de puzzelsector heeft bereikt. En waar hield de uitvinder zich mee bezig nadat hij de kubus had verkocht? Ernő Rubik genoot lange tijd van de successen van zijn werk en wijdde zich daarna aan zijn favoriete hobby's: tafeltennis, tuinieren en het lezen van sciencefiction-boeken in zijn woning in Boedapest. Natuurlijk moest zelfs de Rubik's kubus na tientallen jaren “nieuwe oplossingen” vinden om het publiek te boeien. Spin Master besloot nieuwe wegen in te slaan, de identiteit van Rubiks creatie onveranderd te laten, maar deze te verrijken met nieuwe nuances. Zo werd de kubus besprenkeld met thermische inkt die verschijnt wanneer de schakeling met de vingers wordt aangeraakt en werd de kubus iriserend gemaakt voor een nog aantrekkelijker ervaring.

De geschiedenis van de Rubiks kubus, de tijdloze hersenkraker

De geschiedenis van de Rubiks kubus, de tijdloze hersenkraker

kaʁstn Disk/Cat/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0

Terugkerend naar zijn oorsprong, stond het aanvankelijk bekend als de "Magische Kubus" en Rubik had niet kunnen vermoeden dat hij, van een leermiddel, zou worden omgevormd tot een van het meest populaire vermaak ooit. Er zijn drieënveertig biljoen manieren om de vierkanten te configureren, waarvan er slechts één correct is: een echte uitdaging die de belangstelling van miljoenen mensen heeft getrokken. Eind jaren ’70 raakten veel wiskundigen en puzzelexperts gepassioneerd door deze innovatieve puzzel, die over de hele wereld beroemd werd. Rubik zelf was er niet zeker van dat iemand de puzzel ooit zou kunnen oplossen en hij was de eerste die hem oploste, na vier weken testen: op dat moment kreeg hij een enorm gevoel van voldoening. De huidige recordhouder is de jonge Chinees Yusheng Du, die deze prestatie in slechts 3,47 seconden behaalde.

Rubik creëerde zijn kubus op 29-jarige leeftijd, na talloze pogingen: “Op een dag, ik weet niet precies waarom, probeerde ik acht kubussen bij elkaar te zetten zodat ze bij elkaar konden blijven maar ook konden bewegen, van plaats verwisselen. Ik maakte de kubussen van hout en maakte een gat in de hoeken om ze met elkaar te verbinden. Het object viel al snel uit elkaar." Tot hij de ideale oplossing vond en een statische maar toch vloeiende kubus creëerde. Nadat hij de zes vlakken verschillende kleuren had gegeven - rood, geel, blauw, wit, groen en oranje - begon hij ze te manoeuvreren totdat hij zich realiseerde dat het niet eenvoudig zou zijn om ze weer in elkaar te zetten.

Op dat punt besloot hij het te patenteren als driedimensionaal logisch speelgoed: de rest is geschiedenis. Heb jij er ooit een gehad? Is het je gelukt hem op te lossen?

Advertisement