Wat goud kopen in de vorm van munten of staven: is het de moeite waard?

Janine image
door Janine

07 Februari 2024

Wat goud kopen in de vorm van munten of staven: is het de moeite waard?
Advertisement

Gouden munten en staven kopen als vorm van beleggen: is het de moeite waard? Goud kan in vele vormen worden gekocht als potentiële bron van inkomsten, maar er zijn verschillende zaken waarmee je rekening moet houden voordat je tot aankopen overgaat. Laten we eens kijken welke.

De in dit artikel gerapporteerde gegevens zijn op geen enkele wijze bedoeld als financieel advies, maar hebben een puur informatief doel. Voordat je beslissingen neemt betreft belegging, dien je een gekwalificeerde financiële professional te raadplegen.

Advertisement

Hoe gouden munten te kiezen

Hoe gouden munten te kiezen

Pexels

De waarde van goud is, zoals bekend, variabel: grammen winnen en verliezen voortdurend aan waarde en de meest voorzichtige mensen weten wanneer het de beste tijd is om zowel te kopen als te verkopen. Wie waardevolle voorwerpen en sieraden bezit, weet dat hij zijn bezittingen in de juiste periode in gespecialiseerde winkels kan doorverkopen en een uitstekende deal kan sluiten. Niet iedereen beschouwt goud echter als een echte vorm van beleggen: Indiërs zijn bijvoorbeeld grote verzamelaars van gouden munten, een van de meest populaire vormen van aankoop. Er bestaat uiteraard ook de mogelijkheid om goudstaven te kopen, en elke belegger geeft de voorkeur aan de optie die het beste bij zijn behoeften past.

Hoe dan ook, als je besluit gouden munten te kopen - wat, laten we dat niet vergeten, niets te maken heeft met numismatiek, die totaal andere waardeparameters heeft - is het belangrijk om enkele aspecten in overweging te nemen. Allereerst moet je er zeker van zijn dat het echt goud is: om het te verifiëren, moet je de aanwezigheid van een keurmerk waarnemen, dat wil zeggen de stempel die de hoeveelheid goud in de munt aangeeft (meestal tussen 0 en 999). Het evalueren van hun puurheid is ook van fundamenteel belang: 24-karaats munten zijn de zuiverste van allemaal, terwijl lagere waarden wijzen op de aanwezigheid van andere metalen en een lagere prijs zouden moeten hebben. Het gewicht heeft uiteraard ook invloed op de aanschafkosten, die, zoals gezegd, in grammen worden beoordeeld. Als je ervoor kiest om gouden munten te kopen, ga dan in ieder geval naar een veilige en betrouwbare verkoper of financiële instelling.

Advertisement

De mogelijke voordelen van het kopen van goudstaven of munten als belegging

De mogelijke voordelen van het kopen van goudstaven of munten als belegging

Pixabay

Maar waarom kan het gunstig zijn om gouden munten of staven te kopen? De redenen zijn verschillend:

 • Ze slijten niet: goud heeft niet de neiging te verslechteren en heeft geen onderhoud nodig. Je kunt het opbergen waar je maar wilt, zonder dat je bang hoeft te zijn dat het na verloop van tijd beschadigd raakt, wat niet van andere materialen kan worden gezegd.
 • Inflatiegarantie: het kopen van goud kan resulteren in een investering waarvan sommigen denken dat deze nuttig kan zijn tijdens perioden van valuta-inflatie, waarbij gebruik wordt gemaakt van een alternatief handelsmiddel.
 • Verkoopgemak: er is veel vraag naar vooral gouden munten vergeleken met andere vormen van dit materiaal, waardoor ze heel gemakkelijk kunnen worden doorverkocht. Bovendien kunnen ze ook worden gehypothekeerd.
 • Spaarfondsen: in plaats van elke maand of elk jaar geld opzij te zetten, wat misschien niet altijd mogelijk is, verzamelen sommigen goudstaven of munten om te sparen voor de toekomst of om door te geven aan kinderen en kleinkinderen als alternatief voor contant geld.
 • Geen belasting: zolang de gouden munten niet worden verkocht, hoef je geen vermogenswinstbelasting te betalen.
 • Evenwicht: goud onderscheidt zich ook omdat de waarde ervan de neiging heeft te stijgen wanneer andere, meer volatiele beleggingen, zoals aandelen en obligaties, dalen, waardoor er een evenwicht in je activa ontstaat.
 • Materiële belegging: het is een solide en concreet bezit, dat gemakkelijk kan worden gekocht en verkocht door er contant geld van te maken, maar ook met de hand kan worden aangeraakt, een aspect dat een groter gevoel van veiligheid kan geven.
 • Je kunt ze veilig bewaren: in tegenstelling tot je bankrekening kunnen gouden munten en staven niet worden gehackt of gekloond met computermanoeuvres. Ze kunnen in een kluis bij een bank worden geplaatst en verzekerd.
 • Mondiale erkenning: goud is wereldwijd altijd de meest erkende en geaccepteerde vorm van ruil geweest, dus het kan vrijwel overal ter wereld tegen de reële waarde worden gekocht en verkocht.

De nadelen en risico’s van beleggen in gouden munten of staven

De nadelen en risico’s van beleggen in gouden munten of staven

Freepik

Je moet echter ook rekening houden met de verschillende risico’s en nadelen van beleggen in goudstaven of munten:

 • Wanneer je de stukken koopt, moet je wachten tot de waarde van het goud stijgt voordat je het kunt doorverkopen, en dit kan een lange tijd duren.
 • Als je besluit ze thuis te bewaren, een keuze die algemeen wordt afgeraden, kunnen ze gemakkelijk gestolen worden: dit is een van de “nadelen” van tastbare goederen.
 • De opslagkosten stijgen naarmate je meer munten of goudstaven bezit, wat mogelijk invloed heeft op je uiteindelijke inkomsten.
 • Het goud moet verzekerd zijn: als de kluis waarin het is opgeslagen geopend zou zijn, is het onwaarschijnlijk dat het wordt gedekt door de verzekering van het appartement of de bank. Dit brengt extra kosten met zich mee voor de aankoop van de staven of munten.
 • Bovendien moet rekening worden gehouden met de verzend- en verpakkingsprijzen, die hoger zullen zijn als de gekochte titels zeldzaam zijn.
 • Als je niet oplet, kun je gemakkelijk slechte deals sluiten: de goudhandel is zeer actief en het is essentieel om te weten hoe je goede deals van slechte kunt onderscheiden.

Heb jij er ooit aan gedacht om gouden munten te overwegen als mogelijke investering?

De in dit artikel gerapporteerde gegevens zijn op geen enkele wijze bedoeld als financieel advies, maar hebben een puur informatief doel. Voordat je beslissingen betreft beleggingen neemt, dien je een gekwalificeerde financiële professional te raadplegen.

Advertisement