Is het waar dat sommige mensen fotogeniek zijn en anderen niet? De waarheid over deze merkwaardige eigenschap

Janine image
door Janine

11 Februari 2024

Is het waar dat sommige mensen fotogeniek zijn en anderen niet? De waarheid over deze merkwaardige eigenschap
Advertisement

Wat betekent het om fotogeniek te zijn en waarom denken sommige mensen dat ze dat zijn, terwijl anderen dat niet zijn? Is het realiteit of verbeelding? Laten we proberen dit merkwaardige fenomeen beter te begrijpen.

Advertisement

Betekent fotogeniek zijn dat je knap bent?

Betekent fotogeniek zijn dat je knap bent?

Pexels

Wat betekent het om fotogeniek te zijn? De definitie van deze term betekent dat je er goed uit ziet op een foto. Wat heeft het te maken met “mooi” of “lelijk” zijn? Eigenlijk niet zo heel veel: als het waar is dat esthetisch mooie mensen meer kans hebben om goed op een foto te staan, is het net zo waar dat een gezicht dat niet perfect voldoet aan de schoonheidsnormen toch interessanter kan zijn op een foto, karakter kan tonen en gewaardeerd kan worden ondanks gebreken.

We hebben allemaal wel eens een foto of selfie weggegooid met de gedachte: "Ik ben niet fotogeniek!" Dit komt omdat het beeld dat we in de spiegel zien of de perceptie die we van onszelf hebben waarschijnlijk niet lijkt overeen te komen met het resultaat van de foto die ons volgens ons geen recht doet. Natuurlijk kan een foto onze ware fysieke verschijning niet weergeven, omdat er verschillende variabelen een rol spelen: de uitdrukking, de blik, de make-up, het licht, de pose enzovoort zijn allemaal veranderlijke factoren die niet altijd hetzelfde zijn. Een foto legt vast wat we op dat moment laten zien en dat kan al dan niet een voldoening gevend resultaat opleveren. Maar wie of wat bepaalt dit?

Advertisement

Er zijn echt mensen die fotogenieker zijn dan anderen

Er zijn echt mensen die fotogenieker zijn dan anderen

Pexels

Er zijn niet veel mensen die kunnen worden geclassificeerd als “mooi” of precies het tegenovergestelde, maar al die mensen die de verschillende middenniveaus bezetten lijken misschien weinig fotogeniek. Het is echter belangrijk om te bedenken dat foto's niet de werkelijkheid weergeven en dat ons brein ontworpen is om anders en enigszins afwijkend te kijken naar statische beelden in vergelijking met de bewegende beelden die we in het echt zien. Het directe gevolg is dat foto's meedogenlozer op ons overkomen, omdat ze de neiging hebben om imperfecties en gebreken te benadrukken - en niet zo'n klein beetje ook.

Maar zoals gezegd moet er rekening worden gehouden met meerdere factoren die een foto beter of slechter kunnen maken: de gekozen hoek en de afstand van de camera kunnen gelaatstrekken uitvergroten of vervormen, net zoals een spontane uitdrukking effectief kan worden vastgelegd of zonder berouw kan worden weggegooid. Hoe vaak hebben we niet bij nader inzien, toen we foto's bekeken van iemand die we kennen, gedacht “ze lijkt niet eens op zichzelf”? Juist omdat er zoveel elementen zijn die het resultaat van een foto kunnen bepalen. Bovendien, zijn er echt mensen die fotogenieker zijn dan anderen? Het lijkt er wel op, en de reden hiervoor is dat sommige anatomische kenmerken meer worden gewaardeerd door de camera dan andere.

Hier lees je waarom sommigen er beter uitzien op foto's en hoe je fotogeniek kunt worden

Hier lees je waarom sommigen er beter uitzien op foto's en hoe je fotogeniek kunt worden

Freepik

Volgens deskundige fotografen komen gezichten met hoekige kenmerken bijvoorbeeld beter tot hun recht op foto's omdat het licht deze aspecten beter raakt, zoals een vierkantere kaak, geaccentueerde jukbeenderen of gebogen wenkbrauwen, die het gezicht lijken te “liften”. Dit heeft op zichzelf weinig te maken met schoonheid, maar veel met het vermogen om fotogeniek te zijn. Dit is natuurlijk geen universele regel en veel mensen met vollere gezichten kunnen fotogeniek zijn, vooral als ze op de juiste manier worden gefotografeerd.

Niet alleen dat: er bestaat ook zoiets als de "gulden snede”, ontdekt in de Renaissance in Europa en aanvankelijk gebruikt op het gebied van de architectuur, voordat het overging naar kunst en wiskunde. Tegenwoordig wordt het ook gebruikt om vast te stellen of een gezicht fotogeniek is door de structuur ervan te observeren: het meet de afstand tussen sommige delen van het gezicht door ze van elkaar te scheiden, waarmee het axioma wordt nageleefd dat een ideaal gezicht anderhalf keer langer moet zijn dan breed.

Zijn er trucs en methoden om fotogenieker te worden? Door te oefenen met het maken van foto's van jezelf, kun je betere resultaten behalen en enkele kleine fouten vermijden. Hoe? Door naar je selfies te kijken, merk je wat je mooi vindt en wat niet. Probeer dus te verbeteren wat je mooi vindt en camoufleer de delen die je minder mooi vindt. Oefen daarna in de spiegel om te begrijpen hoe het licht op je gezicht valt en welke hoeken de voorkeur hebben. Voor een spontaner en natuurlijker resultaat ontspan je je schouders, vermijd je poseren en leg je je tong achter je tanden zodat je niet te veel glimlacht. Vraag tot slot een objectief iemand om je zijn of haar mening te geven: hoewel jij misschien tevreden bent met het resultaat, hoeft dat niet zo te zijn!

Vind jij jezelf een fotogeniek persoon of niet?

Advertisement