Wat zit er werkelijk in de bulten van kamelen? Het is niet wat veel mensen denken

Janine image
door Janine

27 Februari 2024

Wat zit er werkelijk in de bulten van kamelen? Het is niet wat veel mensen denken
Advertisement

Wat zit er werkelijk in de bulten van kamelen, dieren die gewend zijn in de woestijn te leven, waar de aanwezigheid van water beslist schaars is? Dit is wat er werkelijk verborgen zit in de "broodtrommeltjes" op hun rug.

Advertisement

De kamelen met één of twee bulten die in de woestijn leven

De kamelen met één of twee bulten die in de woestijn leven

Pixabay

Kamelen zijn zoogdieren die we allemaal kennen vanwege hun merkwaardige kenmerken: de twee bulten op hun rug, terwijl dromedarissen, typisch voor Noord-Afrika en het Midden-Oosten, er maar één hebben. De bactrische kameel, die er in plaats daarvan twee heeft, vinden we in Azië, in de centrale en noordelijke gebieden, maar in beide gevallen is het leefgebied van deze dieren beslist dor en bijna volledig woestijnachtig. Alles aan deze dieren is erop gericht het leven in de woestijn gemakkelijker te maken: om zich te verplaatsen vertrouwen ze op hun grote ledematen, waardoor ze op zandgrond kunnen lopen, terwijl hun neusgaten zich kunnen sluiten om te voorkomen dat er korrels in de neus terechtkomen tijdens zandstormen. Bovendien zijn ze in staat grote hoeveelheden water in één keer te drinken op de zeldzame momenten waarop ze dat tegenkomen, om zo hun dorst te lessen terwijl ze wachten op de volgende bron.

Ze leven meestal in "harems", groepen waarin er één mannetje en meerdere vrouwtjes samen met hun jongen zijn. In de geschiedenis van de mensheid zijn ze vaak gebruikt voor het vervoer van goederen, karavaans en mensen om woestijnen te doorkruisen: een veeleisende taak, waarbij bulten van fundamenteel belang zijn. Hoe? Deze eigenaardigheid van hen is zo “bizar” dat we ons afvragen wat deze uitsteeksels op de achterkant eigenlijk inhouden. Velen denken dat ze waterreserves bevatten om de droogte van de omgeving waarin ze leven tegen te gaan, maar is dit echt zo?

Advertisement

Er zit geen water in de bulten van kamelen

Er zit geen water in de bulten van kamelen

Pexels

Eigenlijk niet: kamelenbulten bevatten geen water, of in ieder geval niet direct. In feite zit er vetweefsel, oftewel vet, in. Het zou logisch kunnen zijn om te denken dat het water dat nodig is voor hydratatie hier wordt opgeslagen, als reserve voor langere perioden zonder te kunnen drinken, maar dit is niet het geval. Deze uitsteeksels bevatten dus materiaal dat indien nodig wordt omgezet in zowel een energiebron als water. Kamelen doen een beroep op het vet als ze voeding of hydratatie nodig hebben, en zetten dit vervolgens om in energie of vocht.

Maar waarom wordt dit vetweefsel juist in de bulten aangetroffen, en is dit niet homogeen over de rest van het lichaam verdeeld? De reden houdt verband met het feit dat de bulten, door deze te isoleren, de lichaamstemperatuur van de kamelen kunnen kalibreren, wat in de woestijn extreem kan worden, met een extreme hitte gedurende de dag gevolgd door aanzienlijke dalingen in de uren van de duisternis. Door vet op hun rug op te slaan, kunnen deze dieren het risico op thermische isolatie in de rest van het lichaam verminderen wanneer hun temperatuur onder de brandende zon onvermijdelijk stijgt.

Tijdens de nacht daarentegen wordt overtollige warmte afgegeven aan de rest van het lichaam om het voldoende warm te houden met het oog op de koude nacht. Wanneer kamelen het in hun bulten opgeslagen vet metaboliseren, na enige tijd waarin ze zichzelf niet meer op de traditionele manier kunnen voeden, hebben deze de neiging te krimpen, om vervolgens na de nieuwe aanvulling weer hun normale grootte aan te nemen. Deze dieren kunnen lange tijd zonder drinken, tot een week lang, en maken daarbij efficiënt en zuinig gebruik van hun reserves.

De fundamentele functies van kamelenbulten

De fundamentele functies van kamelenbulten

Pixabay

Bovendien zorgt het feit dat ze dankzij de bijzonder elastische ovaalvormige bloedcellen tot wel honderdveertien liter water "in één slok" kunnen opslaan, ervoor dat ze dagenlang kunnen hydrateren zonder te hoeven drinken. Uiteindelijk zijn de bulten van de kameel van fundamenteel belang voor zijn overleving in een kritieke omgeving zoals een woestijn of halfwoestijn, waar bronnen schaars zijn. Juist dankzij de bulten wordt oververhitting van het lichaam voorkomen, ook al zijn het de bloedcellen die een grotere waterbesparing mogelijk maken. Wat voedsel betreft, is de reserve die aanwezig is in een "volle" bult voldoende om de kameel vier tot vijf maanden te voeden.

Bij kalveren blijven deze bultjes leeglopen tijdens de speenperiode, die uitsluitend aan de ontwikkeling van het lichaam is gewijd. Pas rond de tien/twaalf maanden beginnen zich bulten te vormen, hoewel ze tijdens het eerste levensjaar hoe dan ook een soort uitsteeksel op hun rug hebben om het eerste hete seizoen te kunnen overleven. Zorgt het hebben van twee bulten voor een grotere vetreserve voor Bactrische kamelen dan voor dromedarissen? Experts zeggen van niet: een enkele bult zou voldoende zijn om dezelfde hoeveelheid vetweefsel op te slaan. Kamelen gebruiken verschillende manieren om aan water te komen, bijvoorbeeld door zoveel mogelijk vochtdruppels op te vangen met hun neusgaten. Bovendien zou het feit dat de reserves op de rug zijn geplaatst in plaats van op de buik en heupen ook te maken kunnen hebben met de manier waarop kamelen hurken, waardoor het voor hen moeilijker wordt om te liggen.

Wist jij wat er werkelijk in de bulten van deze woestijndieren zit?

Advertisement