Twee jongeren gaan op jacht naar ronde stenen en openen ze zodat iedereen de inhoud kan zien

Janine image
door Janine

01 Maart 2024

Twee jongeren gaan op jacht naar ronde stenen en openen ze zodat iedereen de inhoud kan zien
Advertisement

Twee jonge onderzoekers naar fossielen deelden hun vondst op sociale media en lieten zien hoe je de steen openmaakt en de oude inhoud ervan ontdekt.

Advertisement

Ammoniet verborgen in een leisteenplaat

Ammoniet verborgen in een leisteenplaat

yorkshire.fossils/Instagram

Aaron en Shae zijn twee jonge mensen uit Yorkshire, Engeland, die experts zijn in het vinden van fossielen. Ze beheren een website die “de grootste selectie aan materiaal van de kust van Yorkshire biedt. Ammonieten zijn hier de meest iconische en gewilde fossielen. Onze exemplaren zijn afgewerkt met een fijne waslaag om de verleidelijke natuurlijke kleuren te benadrukken."

In een van hun zeer populaire video's op Instagram, waarvan de pagina de beschrijving bevat "Geologie en paleontologie. Alle inhoud is van ons, gevonden in het Jura", lieten ze de ontdekking zien van een "bal" van ammoniet in een leisteenplaat die van een klif was gevallen. In de petrografie verwijst leisteen naar een metamorf gesteente dat de neiging heeft om heel gemakkelijk in dunne platen uiteen te vallen. Het wordt gevormd door de transformatie van klei wanneer deze wordt blootgesteld aan extreme druk en temperaturen, wanneer de glimmerkristallen die ongeveer 50% van de leisteen uitmaken deze lagen vormen.

Ammonieten waren koppotige weekdieren, die ongeveer 415 miljoen jaar geleden verschenen in het Devoon, tot 65 miljoen jaar geleden in het Boven-Krijt. Dit zijn de meest voorkomende fossielen van mariene sedimentaire gesteenten en hun verspreiding maakt ze tot een essentieel referentiepunt voor de datering ervan.

Advertisement

Een 185 miljoen jaar oud zeedier

Een 185 miljoen jaar oud zeedier

yorkshire.fossils/Instagram

In de clip lieten Aaron en Shae elke stap van de ontdekking zien, tot het openen van de ronde steen, die de aanwezigheid van ammoniet onthulde. Met een speciaal gereedschap maakten ze de ronde steen los van de plaat waarin hij was ingebed en openden hem vervolgens met een hamer. "Helaas verbergt zich er niets in”, meldden ze na de eerste opening. "Laten we ons geluk beproeven met een andere ronde steen”, kondigden ze aan, op weg naar de volgende rots. "Eerst moeten we hem uit de leisteenplaat halen. Er zitten verbrijzelde fossielen in de leisteen… Dat is een goed teken!”, hoor je in de video, terwijl de opname de afdruk van de ammoniet laat zien.

"Normaal breken we ze op het strand, maar we hebben onze splijthamer boven op de klif laten liggen... laten we hem gaan halen!" Nadat ze het gereedschap en de stenen hadden gevonden, was het tijd om de inhoud te ontdekken: een prachtige eleganticeras-ammoniet uit de Jura. "Dit zeedier is ongeveer 185 miljoen jaar oud!”, hoor je zeggen in het filmpje.

Mening van gebruikers over ammoniet gevonden in leisteen

Van de vele gebruikers die commentaar gaven op de clip, waren sommigen echter sceptisch: "Het is niet 185 miljoen jaar oud en er zijn geen dateringsmethoden die dit kunnen verifiëren. Mensen zijn zo goedgelovig!”, schreef iemand, terwijl anderen verklaarden dat de ammoniet "slechts ongeveer 5.000 jaar oud is", wat een echte discussie op gang bracht. Veel van de gebruikers beweren zelfs dat de aarde niet ouder is dan 6.000 jaar en dringen er bij anderen op aan om “de rotsen geen pijn te doen”.

"Voor degenen die in de wetenschap geloven, worden koolstofdatering en andere methoden gebruikt voor dateringsdoeleinden - ze hoefden deze specifieke vondsten niet te dateren omdat we de geschatte tijdlijn van het uitsterven van deze soort al kennen", schreef een andere gebruiker. “De oudste fossielen die op planeet Aarde zijn gevonden dateren van 3,5 miljard jaar geleden… 180 miljoen jaar is natuurlijk maar een klein deel van die tijd. Er ontstond al heel vroeg leven op aarde, want de aarde zelf is ongeveer 4,543 miljard jaar oud. Deze fossielen van ammonieten (of heteromorfen) zijn dus al gedateerd."

Wat denk jij ervan?

Advertisement