Dit is waar wimpers en wenkbrauwen voor zijn: de reden dat we ze niet zijn kwijtgeraakt door de evolutie

Janine image
door Janine

04 Maart 2024

Dit is waar wimpers en wenkbrauwen voor zijn: de reden dat we ze niet zijn kwijtgeraakt door de evolutie
Advertisement

Naast ons lichaam heeft ook het gezicht haar, vooral zichtbaar in de wenkbrauwen en de wimpers. Maar wat is hun functie? Dit is de echte reden voor hun aanwezigheid.

Advertisement

De esthetische verzorging van wimpers en wenkbrauwen

De esthetische verzorging van wimpers en wenkbrauwen

Freepik

Wimpers en wenkbrauwen zijn kenmerken van het gezicht die op dezelfde manier worden verzorgd als de huid en de lippen: velen geven er de voorkeur aan om de wenkbrauwen in vorm te brengen met een pincet, om het gezicht een schoner uiterlijk te geven en de blik een andere intensiteit te geven. terwijl de wimpers worden verlengd door vakkundig gebruik van mascara, waardoor ze langer en volumineuzer worden. Sommige mensen gebruiken ook valse wimpers om ze dikker en opvallender te maken dan ze in werkelijkheid zijn.

Afgezien van de esthetische bijzonderheden, wat is hun echte bestaansreden? Heeft hun aanwezigheid een specifiek doel? Sommige mensen, vaak mannen, hebben meer uitgesproken en dikkere wenkbrauwen: bij mannen is het haar in het algemeen meer uitgesproken en hun gezicht heeft ook een baard, die volgens experts een symbool kan zijn van viriliteit en “superioriteit” ten opzichte van zijn leeftijdsgenoten. Kortom, wie een langere en dikkere baard heeft zou een betere partner zijn voor vrouwen, maar welke rol spelen wenkbrauwen en wimpers bij zowel mannen als vrouwen?

Advertisement

De reden waarom we wenkbrauwen hebben

Wenkbrauwen hebben al sinds het begin van de mens een precieze rol: de ogen beschermen tegen zweet, haarschilfers en regen. Het zintuig dat we het meest gebruiken om ons te oriënteren in de wereld is het zicht: oogbescherming is daarom van cruciaal belang en het zijn de wenkbrauwen die hiervoor zorgen. Als water via de wenkbrauwen in de ogen terechtkomt, ervaren we een tijdelijke vervaging van het gezichtsvermogen, waardoor we gedesoriënteerd raken en ons niet meer bewust zijn van mogelijke gevaren.

Niet alleen dat, de wenkbrauwen vangen ook andere stoffen en vuil op of houden ze weg van de ogen en dienen ook als bescherming tegen zonnestralen. Daarom, hoewel met de evolutie veel van onze lichaamsharen zijn verdwenen en minder essentieel zijn geworden om ons tegen de kou te beschermen, zijn wimpers en wenkbrauwen nog steeds op hun plaats. In de loop der tijd hebben wenkbrauwen echter ook een andere rol gekregen, namelijk hun vermogen om uitdrukking te geven aan individuele gemoedstoestanden, zelfs de meest subtiele. Daarom is de wenkbrauw volgens een onderzoek mogelijk geëvolueerd om steeds expressiever te worden: zelfs zonder te spreken geeft het buigen of optrekken van de wenkbrauwen of het op een andere manier bewegen van de wenkbrauwen een duidelijke en onmisbare boodschap af, waardoor ze de onbetwiste hoofdrolspelers van non-verbale communicatie worden vanwege hun extreme suggestieve vermogen.

Wat is de functie van wimpers?

Wat is de functie van wimpers?

Freepik

Wimpers hebben ook dezelfde beschermende rol als de kleine harige boogjes erboven, ze versterken de bescherming van de ogen tegen water, andere vloeistoffen, stof, insecten, vuil of irriterende stoffen. Ze werken echter op een andere manier: ze zijn extreem gevoelig en zodra ze geprikkeld worden, activeren ze een verdedigingsmechanisme waardoor de oogleden zich sluiten, wat zonder deze langer zou duren en wat vooral pas zou gebeuren op het moment dat het oog zich realiseert dat er iets binnen is gedrongen. Een studie suggereert ook dat ze de vochtigheid van de ogen bevorderen door de verdamping ervan te behouden.

Met dit alles in gedachten moet je, voordat je iets aan je wimpers of wenkbrauwen verandert - sommigen besluiten ze bijvoorbeeld te scheren, tatoeëren of verven - aandacht besteden aan hun functie zonder afbreuk te doen aan het fundamentele werk dat ze doen om de gezondheid van je ogen te ondersteunen. Wist je waarom ze zo belangrijk zijn? Hoe verzorg je ze?

Advertisement