Nu weten we waarom sinaasappels naar sinaasappels smaken: wetenschappers ontdekken waar ze hun onmiskenbare smaak aan te danken hebben

Janine image
door Janine

06 Maart 2024

Nu weten we waarom sinaasappels naar sinaasappels smaken: wetenschappers ontdekken waar ze hun onmiskenbare smaak aan te danken hebben
Advertisement

Wat is de reden voor de smaak van sinaasappels? Een nieuw onderzoek heeft dit ontdekt en ook een mogelijk alternatief gevonden voor een vervelend probleem dat juist deze vruchten de laatste tijd parten speelt.

Advertisement

De bacterie HLB die sinaasappels infecteert

De bacterie HLB die sinaasappels infecteert

Pixabay

De sinaasappel is een bijzonder lekkere citrusvrucht, waar veel mensen 's ochtends graag een gezond sapje van drinken. Deze vrucht, rijk aan vitamine C, is niet alleen heerlijk om van te genieten, maar ook heel gezond. De afgelopen decennia heeft echter een ziekte genaamd Huanglongbing citrusvruchten, waaronder sinaasappels, en sommige van hun verwanten aangetast: de boosdoener is de HLB-bacterie die, door ze te infecteren en ze groen te laten worden, hun wereldwijde productie in gevaar heeft gebracht. Dit betekent dat de aangetaste citrusvruchten van slechte kwaliteit zijn en op geen enkele manier kunnen worden “genezen”: de enige beschikbare oplossing is om de bomen snel te verwijderen als preventieve maatregel.

De groei van bomen die hybride citrusvruchten produceren, heeft het echter mogelijk gemaakt om een innovatieve technologie te ontwikkelen die de voortgang van Huanglongbing kan remmen, waardoor vruchten ontstaan ​​die lijken op sinaasappelen en die bestand zijn tegen de HLB-bacterie, die in 2005 voor het eerst in Florida werd geïdentificeerd. Sindsdien heeft het zich zo ver verspreid dat het grote problemen veroorzaakt voor de citrusvruchtenindustrie, die zowel een bittere smaak als een groenachtige kleur krijgt. Wetenschappers van de Universiteit van Florida en ARS Citrus hebben een onderzoek uitgevoerd om de situatie te herstellen.

Advertisement

De smaak van sinaasappels is te danken aan 26 bestanddelen

De smaak van sinaasappels is te danken aan 26 bestanddelen

Science Advances

Wetenschappers zijn misschien binnenkort in staat om hybriden te creëren die niet alleen resistent zijn tegen Huanglongbing, maar ook smaken als traditionele sinaasappels. De chemische analyse die tijdens het onderzoek werd uitgevoerd, identificeerde de verbindingen die verband houden met de typische smaak van sinaasappels. Uit eerste tests bleek dat sommige hybriden van de Poncirus, of driebladige sinaasappel, met uitzondering van de Amerikaanse Sundragon, de neiging hadden om sappen te genereren met een smaak die leek op die van zoete sinaasappels, maar nogal onaangenaam was. Hierdoor moesten de verbindingen die verantwoordelijk zijn voor de smaak opnieuw worden geëvalueerd, waardoor wetenschappers er 26 ontdekten, waaronder zeven esters die essentieel zijn voor het verkrijgen van de echte smaak van sinaasappelsap.

Nieuwe technologieën stelden de onderzoekers in staat om het belangrijkste estergen te ontdekken, CsAAT1, C. sinensis alcohol acyltransferase 1, waardoor de ontwikkeling van een DNA-marker is vergemakkelijkt die nuttig is voor het snel identificeren van de aanwezigheid van een merkbare genetische eigenschap in zaden met betrekking tot de feitelijke fysieke manifestatie in de toekomst. Plantenfysiologen Jinhe Bai en Anne Plotto onderzochten samen met elf andere onderzoekers hoe dit gen ingebracht kon worden in het DNA van HLB-resistente hybriden afgeleid van Poncirus trifoliata en mandarijn.

De sinaasappelsmaak in hybriden behouden

“De zoete sinaasappel vertoont een beperkte genetische diversiteit en een hoge gevoeligheid voor Huanglongbing", aldus het onderzoek. Om te zien of het mogelijk was om ziektetolerante hybriden te produceren met behoud van de oorspronkelijke smaak van de sinaasappels, onderzocht het team 179 monsters van het sap van verschillende citrusvruchten. De monsters die het meest leken op de traditionele sinaasappelsmaak bevatten alle 26 verbindingen, waaronder de zeven esters, die het meest verantwoordelijk bleken te zijn voor de niet van elkaar te onderscheiden smaak van sinaasappels en mandarijnen.

"De resultaten zouden kunnen worden gebruikt om hybride citruszaailingen te selecteren om in een vroeg stadium de gewenste sinaasappelsmaak te bereiken, in plaats van 10 tot 15 jaar te wachten totdat de boom vruchten geeft", zegt Plotto, die samen met Bai van mening is dat deze studie een belangrijk hulpmiddel kan zijn bij het kweken van citrusvruchten door traditionele systemen te combineren met innovatieve genetische technologieën.

Een doorbraak die een probleem dat al tientallen jaren veel citrusvruchten treft zou kunnen herstellen, zodat ze weer gezond en lekker worden.

Advertisement