Een nieuwe soort ontdekt in een onderwatergrot in de wateren van Japan: alle details

Janine image
door Janine

12 Maart 2024

Een nieuwe soort ontdekt in een onderwatergrot in de wateren van Japan: alle details
Advertisement

In een onderwatergrot in de wateren van Japan zijn onderzoekers op een tot nu toe onontdekt en nogal ongewoon wezen gestuit. Laten we het beter leren kennen om erachter te komen wat het is.

Advertisement

Nieuwe soort heremietkreeft ontdekt in de Chinese Zee

Nieuwe soort heremietkreeft ontdekt in de Chinese Zee

Hiroki Nakajima

Toen ze de onderwatergrot bij het eiland Okinawa in de Oost-Chinese Zee ten zuiden van Japan afspeurden, ontdekten drie wetenschappers een onontdekte soort. Hier was onlangs een onbekende krab met een wit lichaam ontdekt, dus doken de onderzoekers opnieuw in de wateren in de hoop andere onontdekte wezens te vinden. En volgens de Ryukyu Universiteit hadden ze geluk.

Ongeveer dertig meter van de ingang van de grot zag het team een piepklein diertje opn bijna een meter diep. Na het verzamelen en observeren van het kleine diertje, dat minder dan een centimeter lang was, kwamen de onderzoekers tot een conclusie: het is een nieuwe soort heremietkreeft Trichopagurus spinibrachium of Dokutsuyawakudaya.

Advertisement

Mannetjeskrab van een ongekende soort verzameld: hij is heel klein en heeft klauwen

De kleine krab is een mannelijk exemplaar, gekenmerkt door een “glanzend, bolvormig” oppervlak met korte borstelige haren aan de voorkant van het lichaam, terwijl de snavelachtige snuit, rostrum genoemd, driehoekig van vorm is. Het zijn precies de fysieke eigenaardigheden die de nieuwe soort onderscheiden van andere soorten, vooral de chelipeds, oftewel klauwachtige aanhangsels, leggen de onderzoekers uit.

"Er wordt een nieuwe soort heremietkreeft beschreven op basis van een enkel mannelijk exemplaar dat is verzameld in de anchialine omgeving van een half ondergedompelde zeegrot op het eiland Okinawa, Ryukyu-eilanden, in het zuidwesten van Japan”, aldus de studie. "Het is morfologisch vergelijkbaar met T. macrochela Komai & Osawa en T. tenuidactylus Komai, maar verschilt in de vorm en bepantsering van de oculaire, antennevormige steeltjes, klauwachtige aanhangsels en looppoten. De nieuwe soort is te onderscheiden van alle bekende soortgenoten door de sterkere bepantsering van de gewrichten van beide klauwachtige aanhangsels."

De auteurs leggen uit dat het rechter klauwachtig aanhangsel langwerpig en vrij smal lijkt, terwijl de linker klauwachtig aanhangsel smaller is en slechts half zo lang als zijn tegenhanger.

Derde soort van het geslacht gevonden in onderwatergrotten

Derde soort van het geslacht gevonden in onderwatergrotten

Zootaxa

De klauwachtige aanhangsels van de nieuwe krab zijn dus “sterk ongelijk en verschillend”, maar beide eindigen in kleine klauwtjes. De naam van de nieuwe soort, spinibrachium, komt uit het Latijn en combineert twee termen die verwijzen naar “arm” en “ruggengraat”. De keuze van de wetenschappers werd ingegeven door de aanwezigheid van de “stekels” op het bovenste deel van de klauwachtige aanhangsels.

De kleur van het lichaam is bijna volledig wit, maar heeft lichtrode vlekken. De klauwachtige aanhangsels en poten daarentegen zijn oranjebruin. Hoewel het ontdekte exemplaar er slechts één is, zijn wetenschappers van mening dat andere exemplaren van zijn soort kunnen worden gevonden op de wanden van de omliggende ondiepe koraalriffen, maar ook in andere onderwateromgevingen. "Trichopagurus spinibrachium is de derde soort van het geslacht die in onderwatergrotten wordt gevonden, hoewel hij ook op nabijgelegen koraalriffen kan voorkomen."

Duiken en onderzoek om meer exemplaren van de nieuwe soort heremietkreeft te ontdekken kan dus worden voortgezet.

Advertisement