Optische uitdaging: als je de dobbelsteen met het getal 2 vindt, heb je een uitstekend zicht, zelfs als het niet verborgen is!

Janine image
door Janine

20 Maart 2024

Optische uitdaging: als je de dobbelsteen met het getal 2 vindt, heb je een uitstekend zicht, zelfs als het niet verborgen is!
Advertisement

Als je je gezichtsvermogen op de proef wilt stellen, zijn optische uitdagingen een ongelooflijk eenvoudig en intuïtief hulpmiddel: je hoeft alleen maar te observeren om - in een genadeloos korte tijd - een precies element te vinden. Zo gezegd klinkt het misschien heel gemakkelijk, maar dat is het bijna altijd niet: deze spelletjes zijn speciaal gemaakt om je uit te dagen en alleen een nauwlettend oog kan de taak zonder enige moeite tot een goed einde brengen. Maar zelfs als je denkt dat je “niet getraind" bent, kan deze uitdaging je helpen om weer in het spel te komen en wat "visuele oefening" te krijgen: wat denk je ervan om het uit te proberen en je eigen persoonlijke resultaat te ontdekken?

Advertisement

Visuele uitdagingen, hoeveel aandacht besteed je aan details?

Visuele uitdagingen, hoeveel aandacht besteed je aan details?

Freepik

Optische tests testen, ondanks hun naam, niet alleen het gezichtsvermogen: er zijn ook andere vaardigheden nodig, zoals observatievermogen en mentale snelheid, om de indringer te kunnen verjagen. Elke dag worden we ondergedompeld in steeds luidruchtigere en gedetailleerdere contexten, om nog maar te zwijgen van de tijd die uit onze handen lijkt te glippen: hoe zouden we in zo'n hectisch dagelijks leven vol prikkels in vredesnaam kunnen stilstaan bij afzonderlijke details?

Veel dingen ontsnappen aan onze visuele aandacht en deze puzzels hebben de kracht om onze concentratie terug te brengen naar de kleine dingen, zodat onze blik zich concentreert op één beeld en elk detail nauwkeurig bekijkt. Naast het zoeken naar een specifiek element is, zoals we al zeiden, snelheid bij het vinden ook belangrijk: de tijd die de test aangeeft is slechts drie seconden, als je bedenkt dat wat je moet vinden helemaal niet verborgen is, maar in het zicht en klaar is om gevonden te worden.  

Advertisement

Optische uitdaging met dobbelstenen: waar is het getal 2?

Optische uitdaging met dobbelstenen: waar is het getal 2?

Curioctopus

Daar gaan we: laat de visuele uitdaging beginnen! Het eerste wat opvalt aan de afbeelding, naast de vele dobbelstenen, is waarschijnlijk de hoeveelheid kleuren. Ze maken het echter niet alleen vrolijk en kleurrijk, maar geven het ook een andere eigenschap: die van het verwarren. Een monochrome afbeelding of saaiere kleuren maken het makkelijker om te kijken en daarom is de context goed ontworpen en gemaakt om de test wat ingewikkelder te maken.

Bij het spel gaat het erom een bepaalde dobbelsteen te vinden: de dobbelsteen met het vlakje met het getal 2. Zoals je weet heeft elke dobbelsteen zes vlakken en op elke zijde staan stippen die het aangegeven getal voorstellen. Waar is, in deze regenboog van dobbelstenen, de kant met het getal twee? De beschikbare tijd is, zoals we al schreven, slechts drie seconden, maar niets verbiedt je om te blijven proberen totdat je het antwoord hebt gevonden: analyseer elk afzonderlijk “vlak” totdat je het juiste hebt gevonden. Geen dobbelsteen bedekt wat je zoekt, zelfs niet gedeeltelijk: de protagonist van de test is volledig zichtbaar, dus je hoeft alleen maar je gezichtsvermogen te scherpen zonder je te laten afleiden door de kleuren.

Oplossing voor de optische uitdaging: de dobbelsteen met het getal 2 is de roze

Oplossing voor de optische uitdaging: de dobbelsteen met het getal 2 is de roze

Curioctopus

Als je de enige dobbelsteen met nummer 2 niet hebt kunnen zien, is het tijd om alle andere dobbelstenen te verduisteren en hem aan je zicht bloot te stellen: daar is hij, hij is roze en hij staat aan de rechterkant van de foto. Hij heeft zich op geen enkele manier verstopt en toch kan het niet makkelijk zijn geweest om hem in drie seconden te vinden. In deze tweede afbeelding is het daarentegen veel gemakkelijker om hem te onderscheiden, omdat zijn kleur opvalt tussen de anderen.

Daarom is een scherp oog voor detail handig bij het overwinnen van deze kleine uitdagingen: als je blijft spelen, wordt het makkelijker om de vereiste elementen eruit te pikken door constant te oefenen. Vond je het leuk om jezelf op de proef te stellen?

Advertisement