Liefhebber van de archeologie ontdekt een zeer zeldzaam middeleeuws artefact met zijn metaaldetector

Janine image
door Janine

23 Maart 2024

Liefhebber van de archeologie ontdekt een zeer zeldzaam middeleeuws artefact met zijn metaaldetector
Advertisement

Archeologen hebben in Polen een uitzonderlijke ontdekking gedaan en vonden een zeer zeldzaam artefact uit de late middeleeuwen. Dit is wat het is.

Advertisement

Zeldzaam artefact met menselijke kenmerken ontdekt in Polen

Zeldzaam artefact met menselijke kenmerken ontdekt in Polen

Muzeum Historii Ziemi Kamieńskiej/Facebook

De liefhebber van archeologie Damian Tomczyk gebruikte zijn metaaldetector in de buurt van Kamień Pomorski, in Polen, toen hij op een zeer zeldzaam klein artefact met menselijke kenmerken stuitte. Tot dat moment waren er slechts vijftien soortgelijke vondsten gedaan in heel Europa.

Het Kamień Land History Museum maakte de vondst bekend: "Kamień Pomorski is de afgelopen weken een belangrijke Poolse archeologische vindplaats geworden. We hebben zojuist de analyse gerapporteerd van een enorm en mysterieus object dat meer dan 1,5 miljard jaar geleden is gemaakt. Het bleek dat het voorwerp duidelijke sporen van menselijk vakwerk vertoonde en arriveerde ongeveer 14.000 jaar geleden in het woiwodschap West-Pommeren. Deze keer werd een uiterst zeldzaam artefact gevonden in Noord-Polen.”

Maar wat is het en waarvoor werd deze kleine vondst uit de late middeleeuwen gebruikt?

Advertisement

Het is een riemlus uit de late middeleeuwen

Het is een riemlus uit de late middeleeuwen

Muzeum Historii Ziemi Kamieńskiej/Facebook

Het object, 56 millimeter hoog en in bijna perfecte staat, lijkt een beeldje te zijn van een man met zijn handen op zijn heupen en dateert uit de late Middeleeuwen. Naar alle waarschijnlijkheid werd het gebruikt als riemlus om kleine tassen of sleutels aan te hangen. "Tijdens forensisch onderzoek met behulp van elektronische apparatuur kwam de heer Damian Tomczyk, lid van de Vereniging van Im. Saint Korduli, een ongewoon archeologisch monument tegen in de buurt van Kamienia Pomorskiego, namelijk een laatmiddeleeuws voorwerp om sleutels of een jas aan op te hangen. . In de Duitse literatuur worden artefacten van dit type anthropomorphe Gürtelhaken, Figürliche Schlüsselhalter, Schlüsserhaken genoemd”, meldt de sociale pagina van het museum, dat slechts twee andere soortgelijke artefacten in zijn collectie heeft.

De eerste werd in 2017 ontdekt door Orukasz Murzynowskiga in het Trzebiatów gebied, terwijl de tweede in 2018 werd gevonden door Cezare Siomka in een veld in de buurt van Skarychów. "Deze artefacten werden uitsluitend gevonden in het noordwestelijke deel van Polen. Tot nu toe zijn er slechts 15 analoge ringen in Europa ontdekt: één in Hongarije, één in Oostenrijk en twaalf in Duitsland, waarvan de meeste in Beieren."

Middeleeuwse riemlus: "een buitengewone vondst"

Middeleeuwse riemlus: "een buitengewone vondst"

Muzeum Historii Ziemi Kamieńskiej/Facebook

De horizontale sneden die zichtbaar zijn op het beeldje doen denken aan een typisch kostuum uit de laatgotiek. De handen op de heupen vormen een boog met twee zijgaten met een diameter van 4 mm. Onder het kostuum is een verticaal gat van 13 mm lang te zien en direct daaronder een gat met een diameter van 4 mm dat gebruikt zou kunnen zijn om sleutels of een portemonnee aan te hangen. Grzegorz Kurka, archeoloog en museumdirecteur, zei dat dit een "buitengewone vondst was. Namens het Stone Land History Museum wil ik de heer Damian bedanken voor het schenken van dit kostbare monument aan onze collectie.”

De laatste soortgelijke riemlus werd in 2021 gevonden in Münster, Duitsland, en dateerde van rond de 15e of 16e eeuw. Gemaakt van messing en 5 mm hoog, mogelijk geproduceerd in Neurenberg en toont een man met twee hoofden of, als alternatief, twee mensen die heel dicht bij elkaar staan. Volgens deskundigen zou het twee geliefden kunnen voorstellen, met een gat dat hen op heuphoogte scheidt. Meestal beelden deze haken koppels uit die elkaar omhelzen of eenzame mannen die hun handen op hun heupen houden. Op basis van de details en kleding wordt een geschatte datering vastgesteld. Houtsneden en gravures laten zien dat vrouwen en mannen uit die periode verschillende sieraden aan hun riem droegen, waaronder bestek zoals messen, lepels en andere persoonlijke spullen.

Advertisement