Uitzonderlijk Romeins villacomplex ontdekt op een bouwplaats in Groot-Brittannië: de opgravingen gaan door

Janine image
door Janine

09 April 2024

Uitzonderlijk Romeins villacomplex ontdekt op een bouwplaats in Groot-Brittannië: de opgravingen gaan door
Advertisement

Oude Romeinse wonderen blijven aan het licht komen dankzij het onvermoeibare werk van archeologen: in dit geval gaat het om een ​​complex van Romeinse villa's ontdekt in een klein dorpje in Engeland.

Advertisement

Groot complex van Romeinse villa's in Groot-Brittannië

Groot complex van Romeinse villa's in Groot-Brittannië

Red River Archaeology Group

Op de plek van Brookside Meadows in Grove, een dorp in Oxfordshire in het Verenigd Koninkrijk, hebben archeologen iets uitzonderlijks ontdekt: een complex van Romeinse villa's in het wooncomplex van het bouwbedrijf Barratt and David Wilson Homes, waardoor eeuwen van voorbij leven in dit deel van de wereld aan het licht zijn gekomen. Een centrale locatie in dit gebied van Oxfordshire, zo stelt de directrice van de site Francesca Giarelli, projectmanager voor de Red River Archaeology Group.

Het complex bestond naar alle waarschijnlijkheid uit verschillende niveaus en strekte zich uit over ongeveer duizend vierkante meter op de eerste verdieping, waardoor het volgens Giarelli van kilometers afstand zichtbaar was. De graafwerkzaamheden duurden een jaar: in deze periode werden veel vondsten en artefacten ontdekt, waaronder broches, ringen, munten, mozaïektegels en talrijke stukken steen beschilderd met bloementhema's. Allemaal kostbare getuigenissen van een bloeiende Romeinse activiteit die een lange periode besloeg, vanaf de 1e of 2e eeuw tot het einde van de 4e eeuw, misschien wel het begin van de 5e.

Advertisement

De gevonden artefacten in het Romeinse villacomplex

De gevonden artefacten in het Romeinse villacomplex

Red River Archaeology Group

Naast de villa hebben archeologen ook een monumentaal bouwwerk gevonden met zijbeuken en een grote hal, gebouwd na de villa en na de verrijking van de familie die er destijds eigenaar van was. In de Romeinse tijd werden villa's niet beschouwd als gewone woningen voor degenen die erin woonden, maar als echte “administratieve centra” met een belangrijke rol: de controle en het onderhoud van wegen, de planning van gewassen rond het gebouw en het bewaren van levensmiddelen in de moeilijkste tijden.

In dit specifieke geval vertoont de villa in Grove tekenen van menselijke activiteit, zelfs in de laat-Romeinse periode. Tijdens de opgravingen werd tussen de vondsten ook een gesp met een paardenhoofd gevonden, daterend uit 350-450 na Christus en indicatief voor de laat-Romeinse of vroeg Angelsaksische periode. De opgraving van het terrein begon voordat Barratt en David Wilson Homes met de bouw begonnen en na het graven van twee evaluatiesleuven, die een grote kans op een “archeologische aanwezigheid” deden vermoeden. Hierop werd twee maanden voordat de bouwwerkzaamheden begonnen een onderzoek uitgevoerd door archeologen.

Het heiligdom en de oven voor het drogen van granen

Het heiligdom en de oven voor het drogen van granen

Red River Archaeology Group

Het Romeinse villacomplex uit de Bronstijd is een “buitengewone” vondst, zoals plaatselijke archeologen het hebben beschreven. De opgravingen zijn nog steeds aan de gang en zouden interessante nieuwe vondsten aan het licht kunnen brengen. Sommige loden rollen suggereren de aanwezigheid van een heiligdom dat nog niet is opgegraven. Deze loden rollen behoren tot de meest interessante artefacten omdat ze doen denken aan de beroemde Romeinse “vloektabletten”, die werden gemaakt als een soort ritueel om de goden te vragen een vijand te verslaan.

Louis Stafford, senior projectmanager van de Red River Archaeology Group die toezicht hield op de opgravingen, zei: "De omvang van de gebouwen die nog bewaard zijn gebleven en de rijkdom van de gevonden artefacten suggereren dat dit een dominante plaats was in de omgeving, zo niet in het bredere landschap". Er werd ook een oven voor het drogen van hop en graan gevonden in de villa, wat de interesse van de Romeinen in het verwerken en verbouwen van gewassen weerspiegelt, in plaats van het tentoonstellen van rijkdom.

Het team van de Red Rock Archaeology Group zal samenwerken met Barratt en David Wilson Homes om ervoor te zorgen dat de bouwwerkzaamheden op de locatie worden voortgezet.

Advertisement