Wat is cloud seeding en hoe het werkt: hoe technologie de regen verandert

Janine image
door Janine

23 April 2024

Cloud seeding stimuleert regen uit reeds gevormde wolken, maar creëert de wolken niet
Advertisement

We zijn allemaal bekend met het vermogen van de mens om de omgeving aan te passen om zijn leefomstandigheden te verbeteren. Vanaf het ontstaan van de eerste dorpen tot aan de verstedelijking hebben we de aarde veranderd in een bijna volledig door de mens gemaakte omgeving, naar ons eigen beeld en gelijkenis. Sinds enige tijd is de mens in staat om iets soortgelijks te doen met de lucht, door middel van een techniek die cloud seeding, of wolken zaaien, wordt genoemd. Dit is een techniek die de weersomstandigheden zodanig verandert dat de vorming van regen wordt bevorderd. Maar hoe werkt het precies? En wat zijn de voor- en nadelen? Laten we daar samen achter komen!

Advertisement

Wat is cloud seeding en hoe werkt het?

Unsplash

Om te begrijpen wat cloud seeding, letterlijk wolken zaaien, is en hoe het werkt, moeten we eerst beginnen met hoe regen wordt gevormd. We weten allemaal dat regen wordt veroorzaakt door de condensatie van waterdamp in wolken en de daaropvolgende neerslag.

Specifiek voor regendruppels zijn echter condensatiekernen nodig: dit zijn zeer kleine deeltjes, stof of verontreinigende stoffen, waarrond waterdamp condenseert en regen wordt. Maar wat heeft dit te maken met cloud seeding?

Simpel. Het is eind jaren ’40 en Vincent Joseph Schaefer, een Amerikaanse chemicus en meteoroloog, bespreekt met collega Irving Langmuir de beste manier om wolken te creëren.

Volgens Schaefer zou droogijs een uitstekende condensatiekern kunnen vormen. Tegelijkertijd voerde klimatoloog Bernard Vonnegut experimenten uit waarbij hij zilverjodide gebruikte als condensatiekern.

Dit is een materiaal dat vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt bij het moderne wolken zaaien, uitgevoerd door middel van kanonnen die deeltjes de lucht in schieten of vliegtuigen die deeltjes boven de wolken uitstrooien.

Advertisement

Voor- en nadelen van cloud seeding

Unsplash

Zoals je zou verwachten, zijn er duidelijke voordelen verbonden aan het gebruik van cloud seeding, vooral in gebieden die worden getroffen door frequente of plotselinge droogtes. Het beschikbaar hebben van een grotere hoeveelheid regenwater kan de landbouwproductie verbeteren en economische voordelen voor gemeenschappen opleveren.

Cloud Seeding is echter geen wondermiddel: het creëert geen wolken, maar kan regen stimuleren in bestaande wolken. Vooral in gebieden waar droogte seizoensgebonden is, is het belangrijk om water op te slaan tijdens normale perioden.

Hoewel het een innovatieve techniek is met een groot potentieel, heeft cloud seeding hoe dan ook een aantal nadelen waarmee rekening moet worden gehouden.

De eerste betreft de introductie van zilverjodide in de atmosfeer en de regen. Door zich te binden aan water komt zilverjodide in feite terecht in de watervoorraden en dus in het water dat aanwezig is in het ecosysteem en in ons watersysteem. Op dit moment zijn er geen zekerheden over de mogelijke effecten op de gezondheid van mensen.

Het tweede nadeel betreft de effectiviteit van de techniek zelf: theoretisch is het mogelijk om het te laten regenen door de wolken te bezaaien met stoffen die als condensatiekern fungeren. In de praktijk is het niet eenvoudig te begrijpen of de regen wordt veroorzaakt door wolken zaaien of op natuurlijke wijze ontstaat.

Landen die cloud seeding gebruiken

Unsplash

Tot de landen die het meest gebruikmaken van cloud seeding behoren China, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten, allemaal staten met grote woestijngebieden en seizoensgebonden droogte. Er werd met name veel gesproken over cloud seeding toen de Chinese regering het gebruikte voor de Olympische Spelen van 2008 in Beijing om de lucht te zuiveren van vervuiling.

Zoals we kunnen zien, is het potentieel van de technologie enorm, maar moet er verder onderzoek worden gedaan naar de veiligheid en effectiviteit. Na verloop van tijd zullen we weten of het echt mogelijk is om regen te stimuleren op een veilige en stabiele manier, zonder dat er iets speciaals voor nodig is.

Advertisement