Een meer unieke dan zeldzame ontdekking: een 800 jaar oude schat is voortgekomen uit de werkzaamheden van een kerk in Zweden

Janine image
door Janine

03 Mei 2024

Artefacten van meer dan 800 jaar oud gevonden op een Zweeds eiland
Advertisement

Er is een nieuwe kostbare, onverwachte en verrassende ontdekking gedaan in een suggestieve kerk op een Zweeds eiland, die archeologen sprakeloos heeft gemaakt. Laten we in detail bekijken waar het om gaat.

Advertisement

170 munten van ongeveer 800 jaar oud in de kerk van Visingsö, Zweden

De ontdekking van de munten en het ontwerp van één ervan

Jönköpings läns museum/Facebook

De Brahekerk is werkelijk indrukwekkend. Het bevindt zich op Visingsö, een klein eiland in het zuiden van Zweden, ongeveer 330 km ten zuidwesten van Stockholm, op een groene en stille plek: rond het gebouw bevindt zich namelijk een begraafplaats vol kleurrijke bloemen. Precies hier was de kostbare schat verborgen die werd ontdekt door archeologen, die begonnen met graafwerkzaamheden in de kerk om een ​​geothermisch verwarmingssysteem te installeren, zoals uitgelegd door het Jönköping County Museum.

Het team had echter zeker niet verwacht dat het project zo’n eeuwenoude ontdekking aan het licht zou brengen. Op de eerste dag van de opgravingen, zegt archeoloog Anna Ödéen, verantwoordelijk voor het project, vonden ze in het graf van een jonge man eerst drie zilveren munten, daarna nog vele andere, totdat ze er 170 telden. De munten dateren uit de periode van 1150 tot 1180, volgens schattingen van het museum, en hun aspect is enigszins geoxideerd.

Advertisement

Onbekende tekeningen op de munten en de zeldzame ontdekking

De kerk Brahekyrkan, Visingsö, Zweden

Håkan Svensson (Xauxa)/Wikimedia commons - CC BY 2.5

Op sommige munten, die dus ongeveer acht eeuwen oud zijn, staan totaal onbekende symbolen: een aspect dat de vondst nog “unieker en sensationeler” maakte, aldus de archeologen. De Facebookpagina van het museum toont enkele munten en het moment waarop ze werden gevonden: op één ervan staat een symbool van een X met vier stippen en omgeven door een cirkel. Weer een ander heeft een symbool dat op een kroon lijkt.

“De aandacht is gegroeid rond de schat aan munten die in de Brahekerk zijn gevonden!”, lezen we in het bericht dat op sociale media werd gedeeld. "De zilveren munten worden nu tentoongesteld in een beveiligde ruimte hier in het museum. Iedereen is welkom om ze van dichterbij te bekijken!"

De ontdekking is zo bijzonder en zeldzaam omdat bij christelijke begrafenissen uit de 12e eeuw geen artefacten werden toegevoegd, legt het museum uit. De culturele gewoonte om objecten en artefacten in graven te plaatsen dateert feitelijk van vóór deze historische periode.

De oude gevonden munten in Zweden zijn bracteaten

Archeologen tonen zilveren munten van 800 jaar oud

Jönköping County Museum

Archeologen weten niet waarom de munten begraven zijn, maar analyses van de vondsten en de komende opgravingen in de kerk kunnen dit mysterie helpen oplossen. Tijdens de werkzaamheden verschenen er dus "plotseling drie zilveren munten! We beseften al snel dat er nog veel meer lagen", aldus Anna Ödéen.

Concreet gaat het volgens het Museumrapport om 170 zilveren bracteaten, oftewel stukjes dun rond metaal, de vorm van een munt dus, die als sieraden werden gebruikt. Toekomstig onderzoek zou niet alleen de reden voor hun aanwezigheid op een vergelijkbare plaats en periode kunnen ophelderen, wat de ontdekking opmerkelijk zeldzaam maakt, maar ook licht kunnen werpen op de specifieke tekeningen die tot nu toe volkomen onbekend waren.

Advertisement