Dit is de echte reden waarom honden hun hoofd naar één kant kantelen: ze doen het vaak, en het is schattig

Janine image
door Janine

16 Mei 2024

Advertisement

Iedereen die een hond heeft, kent een van de schattigste gedragingen van deze dieren heel goed: het hoofd naar één kant kantelen. Maar waarom doen ze het en wat betekent het?

Advertisement

Het menselijk gehoor heeft een voordeel ten opzichte van dat van honden

Curioctopus

Als een hond zijn hoofd schuin houdt, is dat gewoonweg schattig: als je naar hem kijkt, is het onmogelijk om niet te smelten bij de wijd opengesperde ogen en oren als de hond zijn hoofd zijwaarts beweegt. Onze honden zijn niet alleen knuffelig, grappig en vriendelijk, maar tonen met dit gedrag ook zeker een reactie, die meestal het gevolg is van het horen van een bepaald geluid. Dit zijn precies de omstandigheden waarin een hond in de regel geneigd is zijn hoofd te kantelen, maar waarom gebeurt dit?

Onze uitwendige oren zijn zo gestructureerd dat we ons hoofd niet hoeven te draaien om een geluid waar te nemen. Ongeacht waar het geluid vandaan komt, kunnen we het in feite oppikken, of het nu van achteren, opzij of voor ons komt. Dit geldt echter niet voor honden: hoewel ze een veel beter ontwikkeld en gevoeliger gehoor hebben dan wij en frequenties kunnen waarnemen die wij niet horen, zijn mensen in dit opzicht in het voordeel.

Advertisement

Dit is de reden waarom honden hun hoofd opzij kantelen

Een border collie die tijdens het experiment zijn hoofd kantelt

Animal Cognition

Honden zijn namelijk uitgerust met oorbeschermers die – afhankelijk van het ras – de gehoorgang geheel of gedeeltelijk bedekken: het resultaat is een soort barrière die de geluidsoverdracht belemmert, waardoor deze dieren van positie moeten veranderen om geluid effectief op te kunnen vangen. Hiervoor kunnen ze vertrouwen op hun beweegbare oorschelp, waarmee ze zichzelf in de richting van het geluid kunnen positioneren.

Dus als een geluid dat de aandacht van de hond trekt van voren komt, zal hij zijn kop in die richting kantelen. Omgekeerd, als de bron van het geluid zich achter hem bevindt, kan het dier zich omdraaien voordat hij zijn kop opzij draait. Als het geluid van links of rechts komt, bevinden de oren zich al in het pad van de geluidsgolven en hoeft de hond zijn kop niet te draaien.

Dankzij de mobiele oorbeschermers kunnen honden ook inschatten hoe lang het duurt voordat een geluid het linker- en rechteroor bereikt, zodat de afstand en positie van het geluid kunnen worden bepaald. Als we voor onze hond staan en hij, terwijl we tegen hem praten, zijn hoofd opzij kantelt, betekent dit dat hij zich concentreert op onze woorden. Een beetje zoals wanneer iemand met zijn hoofd knikt terwijl hij naar zijn gesprekspartner luistert, om hem te laten weten dat hij zijn aandacht heeft.

Een hond die zijn kop schuin houdt, concentreert zich: de studie

Freepik

Honden die van menselijke interactie houden, hebben de neiging hun hoofd vaker te kantelen: het is een manier om de persoon uit te nodigen om de dialoog voort te zetten en contact te onderhouden. Maar dat is nog niet alles: honden moeten ook ons ​​gezicht, houding en lichaamstaal zo goed mogelijk observeren om te kunnen “vertalen” wat we zeggen. Het kantelen van het hoofd kan een manier zijn om het gezichtsveld te verbreden om ons beter te zien, waarbij de visuele beperkingen worden omzeild die door hun lange snuit worden opgelegd.

Bovendien wilde een onderzoek dit gedrag onderzoeken bij border collies, honden die bijzonder goed zijn in het onthouden van woorden, inclusief de namen van verschillende soorten speeltjes. De onderzoekers observeerden het vermogen van 33 andere honden om voorwerpen te apporteren door hun namen te onthouden: bij toeval ontdekten ze dat ze vaak de neiging hadden om hun kop te kantelen voordat ze het aangegeven speeltje oppikten. Dit suggereert dat dit een teken van concentratie en mentale verwerking zou kunnen zijn, die zelfs een voorkeur heeft: sommigen kantelden hun hoofd altijd naar rechts, anderen altijd naar links. Een beetje zoals linkshandigen en rechtshandigen.

Advertisement