Onze voorouders maakten rotstekeningen naast voetafdrukken van dinosaurussen: dit is waarom

Janine image
door Janine

17 Juni 2024

Advertisement

Het vinden van fossiele voetafdrukken van dinosaurussen is een kans om het verleden van onze planeet te bestuderen, ook al gaat het miljoenen jaren terug. De voetafdrukken van uitgestorven dieren hebben de mens echter altijd gefascineerd, zelfs toen hij nog niet over de instrumenten voor wetenschappelijke studie beschikte.

Iets soortgelijks gebeurde in Brazilië, waar onderzoekers rotstekeningen ontdekten naast fossiele voetafdrukken van dinosaurussen. Laten we eens kijken wat het verband is tussen de twee vondsten en wat het betekent.

De rotstekeningen in Serrote do Letreiro, Brazilië

Voetafdrukken van dinosaurussen naast menselijke rotstekeningen

Troiano, L.P., dos Santos, H.B., Aureliano, T. et al./2024

Dat er rotstekeningen zijn op de site van Serrote do Letreiro in Brazilië is geen groot mysterie. Archeologen hebben de rotstekeningen in feite al in 1975 ontdekt, maar pas recent onderzoek waarbij ook drones zijn gebruikt, heeft een rijker panorama aan het licht gebracht. En zeker complexer.

Zoals gemeld in het tijdschrift Scientific Reports, zijn er fossiele voetafdrukken van dinosaurussen gevonden naast rotstekeningen die aan eerder onderzoek waren ontsnapt. Als deze laatste dateren uit het Krijt en minstens 66 miljoen jaar oud zijn, is het logisch om je af te vragen hoe oud de rotstekeningen zijn die door mensen zijn achtergelaten. Volgens koolstofdatering zouden de gravures het werk zijn van stammen die het gebied al 9400 jaar geleden bewoonden en tot 2620 jaar geleden. Een van de auteurs van het onderzoek gaf commentaar op de vondst:

Deze mensen leefden waarschijnlijk in kleine gemeenschappen en maakten gebruik van natuurlijke schuilplaatsen in de rotsen die in het gebied zeer overvloedig aanwezig waren. Deze regio van Brazilië lijkt op de Australische Outback: het is erg heet en er is geen schaduw, dus het is niet gemakkelijk om daar te zijn en de rotsen uit te hakken. Het vergt veel inspanning.

Advertisement

Wat vertegenwoordigen de rotsgravures

In de praktijk, zo stellen de onderzoekers, als mensen dat gebied hebben uitgekozen om de rotstekeningen te maken, dan kan dat geen toeval zijn geweest. Anders gezegd: kunstenaars maakten duizenden jaren geleden een bewuste keuze om in de rotsen te kerven naast de voetafdrukken van dinosaurussen uit het Krijt. Deze behoorden toe aan theropoden, sauropoden en ornithopoden, maar konden door de inheemse bevolking worden aangezien voor de voetafdrukken van grote prehistorische vogels. Tegenwoordig weten we echter dat het om dinosaurussen gaat.

Wat de echte betekenis ook was, de stammen die Brazilië bewoonden gaven de fossiele voetafdrukken een diepe betekenis en besloten er hun rotstekeningen te maken. De gravures hebben verschillende stijlen, misschien zijn ze op verschillende tijdstippen door verschillende kunstenaars gemaakt, en laten plantenvormen en bijzondere geometrieën zien. Volgens de onderzoekers hadden ze naar alle waarschijnlijkheid rituele doeleinden, misschien geassocieerd met het gebruik van psychotrope stoffen.

Waarom maakten onze voorouders rotstekeningen naast fossiele voetafdrukken van dinosaurussen?

Troiano, L.P., dos Santos, H.B., Aureliano, T. et al./2024 / Luke Jones/Wikimedia Commons - CC BY 2.0 DEED

Kortom, afgezien van een nog steeds oppervlakkige symbolische verklaring, weten we het nog steeds niet. Op zich is de directe associatie van rotstekeningen met gefossiliseerde voetafdrukken van dinosaurussen een zeldzaam geval, maar niet zo zeldzaam als we misschien denken.

In feite is het een fenomeen dat terug te vinden is in de artefacten van verschillende culturen op het Amerikaanse continent, alsof gefossiliseerde voetafdrukken een rol speelden in de religieuze ervaring van de inheemse bevolking. Alle culturen zijn immers geneigd om betekenis te zoeken in de elementen die hun omgeving bevolken, zelfs de onze.

Wat de echte redenen ook mogen zijn, rotstekeningen en voetafdrukken van dinosaurussen zijn niet alleen maar fragmenten uit het verleden. Tegelijkertijd geven ze ons een beter begrip van de relatie van onze voorouders met het bovennatuurlijke. Een bovennatuurlijk dat (ook) bestaat uit reusachtige dinosaurussen en voetafdrukken die miljoenen jaren geleden in de rotsen zijn achtergelaten.

Advertisement