Het detail van een brug onthult waar Leonardo da Vinci de Mona Lisa schilderde: het is niet in Toscane

Janine image
door Janine

23 Mei 2024

De brug die volgens de geoloog te zien is op de achtergrond van Leonardo da Vinci's Mona Lisa
Advertisement

Leonardo da Vinci's Mona Lisa is zonder twijfel een van de beroemdste schilderijen ter wereld. Elke dag wordt het door duizenden mensen bezocht en al tientallen jaren proberen geleerden het geheim van het schilderij te achterhalen. Recentelijk is de aandacht van onderzoekers en liefhebbers gericht op het landschap dat de achtergrond vormt van de Mona Lisa. Is het een echte of een ingebeelde plek? En als het echt is, waar bevindt het zich dan? Volgens geoloog en kunsthistoricus Ann Pizzorusso is het mogelijk om bewijs te vinden dat de Mona Lisa het landschap van Lecco afbeeldt, aan de oevers van het Comomeer. Zou Leonardo het daar geschilderd kunnen hebben?

Advertisement

Waar werd de Mona Lisa geschilderd?

Ponte Buriano, vlakbij Arezzo, waarvan velen denken dat het op de Mona Lisa is geschilderd

Leonardo Coradeschi/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

Ann Pizzorusso's hypothese, die we hieronder in detail zullen bekijken, is slechts de laatste in een lange reeks vermoedens over waar de Mona Lisa werd geschilderd. Sommige kunsthistorici hebben de brug Buriano in Arezzo op de achtergrond van het schilderij gezien vanwege de vorm van de bogen en de morfologie van het landschap. Dit zouden Toscaanse details zijn die genoeg indruk op Leonardo zouden hebben gemaakt om hem ervan te overtuigen ze in de Mona Lisa op te nemen.

Maar dit is niet de enige hypothese. Volgens andere kunsthistorici zou de brug op het schilderij in werkelijkheid de brug Romito kunnen zijn, ook in de omgeving van Arezzo, vanwege de kronkelige bochten van de rivier de Arno die typisch zijn voor dit gebied. Onlangs dacht het stadje Bobbio ook enkele plaatsen op haar grondgebied op de achtergrond van de Mona Lisa te zien, met name de brug en de weg. Zou dit echt de plek zijn die Leonardo da Vinci heeft uitgekozen?

Advertisement

De brug en de geologie: wanneer de geschiedenis van kunst niet genoeg is

Ann Pizzorusso/The Guardian / Public Domain

Dan komen we bij de theorie van Ann Pizzorusso, een geologe en kunsthistorica met een passie voor de Italiaanse Renaissance, die allereerst de andere hypotheses bespreekt over de plaatsen waar Leonardo Da Vinci de Mona Lisa zou hebben geschilderd. Dit zijn haar woorden:

De boogbrug was alomtegenwoordig in heel Italië en Europa en velen leken erg op elkaar. Het is onmogelijk om een exacte locatie te bepalen aan de hand van slechts één brug. Iedereen heeft het over de brug en niemand heeft het over de geologie.

Met andere woorden: het is geen toeval dat verschillende plaatsen in Italië op de achtergrond van de Mona Lisa een brug in hun geografisch gebied herkenden. Iedereen concentreert zich op de brug maar weinigen kijken naar de geologische elementen van het gebied, maar het is juist aan de hand van de rotsen die Leonardo schilderde dat het mogelijk zou zijn om de afgebeelde plaats te identificeren. Volgens Ann Pizzorusso is het de 14e-eeuwse brug Azzone Visconti in de buurt van de stad Lecco.

De nieuwe theorie: Leonardo schilderde de Mona Lisa in Lecco

Het meer van Garlate, dat volgens Ann Pizzorusso aanwezig is op de Mona Lisa

Amstead23/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

De reconstructie van de geoloog is duidelijk: de bergen op de achtergrond zouden deel uitmaken van de zuidwestelijke Alpen, terwijl het meer dat van Garlate zou zijn, dat Leonardo bezocht toen hij in Lombardije was en dat zowel in Arezzo als in Bobbio ontbrak. Bovendien zijn witte en grijze kalkstenen rotsen typisch voor het gebied in Lecco, die de Florentijnse kunstenaar in levende lijve moet hebben gezien. Volgens Ann Pizzorusso zijn de overeenkomsten tussen het landschap van de Mona Lisa en Lecco onmiskenbaar, en andere geleerden lijken er ook zo over te denken. Maar niet allemaal.

De voorzitter van het Nationaal Comité voor de valorisatie van het historisch, cultureel en ecologisch erfgoed, Silvano Vinceti, heeft de theorie van de geoloog bekritiseerd. De afgebeelde brug zou niet die in Lecco zijn maar de brug van Romito, ongeacht de geologie van het gebied, maar we zullen misschien nooit weten wat de waarheid is.

Aan de andere kant is het niet zeker dat Leonardo een bestaande plek heel gedetailleerd wilde schilderen. Nadat hij half Italië had rondgereisd en voordat hij naar Frankrijk ging, moet de Florentijnse kunstenaar veel verschillende landschappen hebben gezien en misschien werd hij getroffen door een meer in Lecco, een brug in Arezzo, een vrouw in Florence, enzovoort. Allemaal elementen die hebben bijgedragen aan de creatie van een van de beroemdste schilderijen uit de geschiedenis.

Advertisement