Nieuw onderzoek helpt het mysterie op te lossen van de asteroïde die leidde tot het uitsterven van de dinosauriërs

Janine image
door Janine

19 Augustus 2024

Freepik

Advertisement

Nieuwe informatie over het hemellichaam dat 66 miljoen jaar geleden op onze planeet neerstortte en het uitsterven van de dinosauriërs veroorzaakte. Een studie heeft ontdekt wat het werkelijk is.

Chicxulub impactor, de ware oorsprong

Wat het uitsterven van de dinosauriërs veroorzaakte, was een ruimtesteen die op de aarde viel, maar waarover altijd een groot mysterie heeft geheerst. Het hemellichaam, de Chicxulub impactor genaamd, heeft al langer twijfels doen rijzen onder wetenschappers, die altijd hebben geloofd dat het een asteroïde of een komeet was. Recent onderzoek heeft echter de hypothese bevestigd dat het rotsblok van meer dan 9 kilometer breed deel uitmaakte van een familie van asteroïden die hun oorsprong vonden na de baan van Jupiter en die zeer zelden in contact komen met de aarde.

Een nieuwe studie, geleid door onderzoeker Mario Fischer-Gödde van de Universiteit van Keulen, Duitsland, heeft in dit opzicht verder bewijs opgeleverd, waarbij ruthenium werd aangetroffen in de geologische overblijfselen van de oude inslag. Dit is een element dat in zeer kleine hoeveelheden in de aardkorst voorkomt, maar juist zeer aanwezig is in asteroïden.

Advertisement

Een koolstofhoudende asteroïde veroorzaakte het uitsterven van de dinosauriërs

Pixabay

Op zoek naar soorten ruthenium in de Chicxulub-inslag onderzochten wetenschappers de wereldwijd verspreide laag puin na de inslag, de zogenaamde “Krijt-Paleogeen grens”, waarbij uniform elementen werden gevonden die behoren tot koolstofhoudende asteroïden, die grote hoeveelheden koolstof bevatten. Zoals Fischer-Gödde uitlegde: "de isotopische signatuur van ruthenium die we meten kan niets anders zijn dan een koolstofhoudende asteroïde."

Hoewel eerdere studies chemische kenmerken hebben ontdekt die verband houden met een koolstofhoudende asteroïde van het C-type, concentreerde het team zich op ruthenium. Omdat het zo zeldzaam is op aarde, zijn kleine hoeveelheden voldoende om dit soort ruimtegesteente te traceren. Wetenschappers hebben dit element gemeten bij vijf verschillende inslagen veroorzaakt door asteroïden van 541 miljoen jaar geleden tot nu: in alle gevallen werden de gebeurtenissen in verband gebracht met kiezelhoudende asteroïden, een groep hemellichamen die hun oorsprong vinden tussen Mars en Jupiter. Veel dichterbij dus dan koolstofachtigen. Dat is de reden waarom, zo merkte Fischer-Gödde op, "Chixulub tot nu toe een uniek en zeldzaam geval lijkt te zijn van een asteroïde van het koolstofhoudende type die de aarde raakt. Het ruthenium dat we in deze laag vinden, is voor bijna 100% afkomstig van de asteroïde."

De monsters van de onderzochte laag zijn afkomstig uit Spanje, Italië en Denemarken en hebben allemaal dezelfde samenstelling ruthenium, die verschilt van die van de aarde en daarom niet, zoals eerder werd aangenomen, afkomstig is van de uitbarstingen van de vulkanen van de Deccan Trappus. Bovendien verschillen de rutheniumisotopen in de onderzochte monsters van die in komeetfragmenten.

Asteroïde die het tijdperk van de dinosauriërs beëindigde: meer vragen

Maar hoe stortte een koolstofhoudende asteroïde van deze omvang op de aarde? Het antwoord op deze vraag is nog steeds twijfelachtig, hoewel er wordt getheoretiseerd dat het, hoewel het zich na de baan van Jupiter heeft gevormd, mogelijk naar de buitenrand van de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter is geduwd, waar zich nu een groep koolstofhoudende asteroïden bevindt. Destijds kan de instabiliteit van de zwaartekracht van een jong zonnestelsel deze verplaatsing hebben veroorzaakt.

Hoe dan ook zijn er nog steeds veel open vragen over de impact van Chicxulub: een voorbeeld is hoe het de opkomst van nieuw leven kan hebben bevorderd, door sleutelelementen naar de bodem van de aarde te brengen voor de vorming van nieuwe levende wezens. Maar hoe zou de aarde er vandaag de dag uitzien als deze nooit was gevallen? “We moeten waarschijnlijk wat meer waarde hechten aan het feit dat we hier zijn en dat dit wellicht een gelukkig toeval is”, was het antwoord van Fischer-Gödde.

Advertisement