Camera's bevestigd op zeeleeuwen tonen de oceaanbodem: de sleutel tot hun behoud
Brian M Hunt/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0
Vandaag de dag zijn er heel veel diersoorten die met uitsterven worden bedreigd, en het is alleen mogelijk om plannen te implementeren om ze te beschermen door een groter bewustzijn van hun ecosysteem. Dit is het idee achter een project van Australische onderzoekers om een groep zeeleeuwen van een bedreigde diersoort te bestuderen. Om deze resultaten te bereiken, installeerde het onderzoeksteam camera's op enkele volwassen exemplaren, waardoor we de oceaanbodem en hun habitat als nooit tevoren konden verkennen.
Een uniek kijkje in de wereld van Australische zeeleeuwen
De basis van het project van onderzoekers van de Universiteit van Adelaide en SARDI, het South Australian Research and Development Institute, is het systeem waarbij de camera's met behulp van lijm op de ruggen van zeeleeuwen worden bevestigd. Dit is een oplossing waarmee we essentiële gegevens over het gedrag van deze dieren kunnen verzamelen zonder hen schade toe te brengen.
Het doel van de onderzoekers, onder leiding van professor Simon Goldsworthy, is het bestuderen van het leefgebied van deze zeeleeuwen, de enige endemische soorten in Australië, met als doel te begrijpen waarom hun populatie in de loop van de tijd afneemt. In feite is het aantal van deze zeezoogdieren de afgelopen decennia met 60% afgenomen. De inspanningen voor het behoud ervan zijn van recente datum en vereisen daarom betrouwbare gegevens om actie te kunnen ondernemen.
Zeeleeuwen gebruiken om de oceaanbodem te filmen
Het in kaart brengen van een zeebodem is een tijdrovend en duur proces waarbij gebruik moet worden gemaakt van camera's die op boten zijn gemonteerd of op de zeebodem zijn neergezet. Zoals je je kunt voorstellen, is dit een uiterst complex proces dat, afhankelijk van de weersomstandigheden, ook ineffectief kan blijken. Als gevolg hiervan heeft het kunnen vertrouwen op de “begeleiding” van Australische zeeleeuwen de perspectieven van onderzoekers volledig veranderd.
In feite gebruikte het team onder leiding van Goldsworthy acht vrouwtjes uit twee kolonies om de camera's op toe te passen. Dit initiatief maakte het mogelijk om een gebied van ruim 5000 vierkante kilometer te bestrijken en meer dan 90 uur aan beeldmateriaal van de oceaanbodem te maken. Een van de meest interessante en opwindende video's is er een waarin de moeder de kleine meeneemt om te jagen: ze liet hem de beste plaatsen zien en de technieken die hij moest gebruiken als het nodig was om aan voedsel te komen.
Op weg naar het behoud van een bedreigde diersoort
De studie van Australische onderzoekers, gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Marine Science, is een perfect voorbeeld van hoe nieuwe technologieën concreet kunnen bijdragen aan de bescherming van bedreigde soorten. De camera's waarmee we de oceaanbodem en de gewoonten van Australische zeeleeuwen konden filmen, zijn aangebracht met een gemakkelijk te verwijderen kleefmiddel, waarvan de sporen zullen worden verwijderd wanneer ze in de rui zijn.
Geconfronteerd met het risico van uitsterven van sommige soorten, stellen projecten zoals dat van Simon Goldsworthy ons in staat nieuwe wegen te openen voor wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers hebben aangetoond hoe het mogelijk is Australische zeeleeuwen te beschermen zonder ze verder in gevaar te brengen. Een les om in gedachten te houden voor de toekomst en daarna.
https://www.frontiersin.org/journals/marine-science/articles/10.3389/fmars.2024.1425554/full