China transformeerde maangrond in water: de eerste stap naar echte kolonisatie?

Janine image
door Janine

30 Augustus 2024

De laarsafdruk van astronaut Buzz Aldrin op de maangrond, grond die nu kan worden gebruikt om water te produceren

NASA

Advertisement

Dat China plannen heeft om de maan en haar grondstoffen te gebruiken is zeker geen mysterie. Tegelijkertijd heeft het Aziatische land de afgelopen jaren verschillende sondes naar onze satelliet gestuurd, waaronder naar de verborgen kant. Meer recent is echter het nieuws dat een team van Chinese wetenschappers enkele monsters die door de Chang'e 5-missie naar de aarde zijn teruggebracht, heeft gebruikt om water te produceren. Zou dit de eerste stap kunnen zijn naar een toekomstige menselijke aanwezigheid op de maan? Laten we het samen uitzoeken!

Chang'e 5 en de maanmonsters teruggebracht naar de aarde

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Chang'e 5-missie zeker niet de eerste die op de maan is gearriveerd. Het bijzondere aan deze missie is dat er voor het eerst in 44 jaar monsters van de maanbodem naar de aarde zijn teruggebracht. Ondanks de daaropvolgende Chang'e 6-missie, waarbij in plaats daarvan de verborgen kant van onze satelliet werd betrokken, zijn de resultaten van Chang'e 5 simpelweg buitengewoon. Zoals te lezen is in een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift The Innovation, hebben Chinese wetenschappers ontdekt dat de mineralen waaruit de bodem van de maan bestaat rijk zijn aan waterstof en kunnen worden gebruikt om ter plekke water te produceren. Maar hoe?

De methode waarmee je water uit eenvoudige grond kunt halen, vereist het verwarmen van de mineralen waaruit het bestaat tot extreem hoge temperaturen, om een ​​chemische reactie van de elementen met waterstof te veroorzaken en daardoor tot de vorming van waterdamp te leiden.

Advertisement

Hoe je water van de Maan krijgt

Weergave van de manieren waarop het mogelijk zou zijn om water te produceren vanuit de maangrond

Chen et al./The Innovation - 2024

Dankzij de innovatieve methode van Chinese wetenschappers kan uit elke ton maangrond ongeveer 50 liter water worden gewonnen. Het lijkt misschien niet veel, en het is ongetwijfeld een proces dat om verschillende redenen op aarde geen zin zou hebben. Op de maan verandert dit echter: 50 liter water kan voorzien in de dagelijkse behoeften van de leden van een hypothetische menselijke missie op een hypothetische maanbasis. De maanbasis vormt een concreet doel van de Chinese ruimteverkenning: het ter plekke kunnen produceren van water zou een enorm voordeel betekenen.

In feite wil China vòòr 2035 een permanent onderzoeksstation op de maan bouwen, terwijl China vòòr 2045 een ruimtestation in een baan rond de satelliet wil bouwen. Als Chang'e 5 na 44 jaar de eerste missie was die maanmonsters terugbracht, is de Chang'e 6-missie de eerste die monsters van de andere kant van de maan terugbracht. Kortom: China lijkt het serieus te nemen.

Naar een toekomstige maanbasis... en verder

Dat het mogelijk is om water rechtstreeks uit de maanbodem te halen is buitengewoon nieuws dat echter ook een aantal overwegingen met zich meebrengt. Allereerst moeten we begrijpen hoeveel energie er nodig is om de bodem te verwarmen en welke andere elementen betrokken zijn bij het proces van waterdampvorming. Ten tweede mogen we de geopolitieke implicaties niet vergeten van de belangstelling die China toont voor onze satelliet: de concurrentie om maanbronnen zal in de toekomst steeds levendiger worden. En mogelijk ook heviger.

Kortom, de resultaten van de Chinese Academie van Wetenschappen laten zien hoe het mogelijk is om steeds dichter bij het idee van een permanente aanwezigheid van de mens op de maan te komen. Aan de andere kant zijn er tientallen jaren verstreken sinds de laatste keer dat een astronaut een wandeling maakte op onze satelliet. De volgende zou wel eens een ruimtestation op de maan kunnen bewonen, op haar grond kunnen lopen... en haar water kunnen drinken.

Advertisement