Afrikaanse boeren installeren bijenkorven langs hun velden omdat olifanten geen bijen kunnen verdragen - Curioctopus.nl
x
Afrikaanse boeren installeren bijenkorven…
De Franse Rode Zone, een bijna onbekende plaats waar toegang al een eeuw lang verboden is De positie waarin jullie als koppel slapen vertelt veel over de soort relatie waarin jullie verkeren

Afrikaanse boeren installeren bijenkorven langs hun velden omdat olifanten geen bijen kunnen verdragen

01 Augustus 2016 • Door Romy Mortier
8.833
Advertisement

Zoals de Europese boeren hun gewassen tegen konijnen of mollen moeten beschermen, zo staan de Afrikaanse collega’s vaak voor een zwaardere taak. 

De olifanten zijn in feite de belangrijkste oorzaak van de verwoesting van de Afrikaanse gewassen, en zoals u zich kunt voorstellen zoeken de wanhopige boeren naar alle bruikbare middelen om de grote dieren weg te houden. 

Om deze slopende strijd te voorkomen, die vaak tot doding of vreselijke middelen leidt, bedacht de zoöloog Lucy Koning een natuurlijke en duurzame oplossing. 

Alles begint met een verrassend detail: olifanten zijn doodsbang voor bijen.

Wat de enorme beesten blijkbaar ontzet zijn deze ijverige insecten die de gewoonte hebben in hun slurven te prikken. Op die plek van het lichaam kan de olifant er zeer weinig aan doen om dat te verhelpen, en blijft dus ver weg van de bijenkasten. 

Door de bijenkorven langs de omtrek van de gecultiveerde gebieden te laten installeren heeft de zoöloog aan een natuurlijke barrière geholpen om de dieren bij de kostbare oogst van de boeren uit de buurt te houden. 

De startproef gemaakt in 2009 gaven uitmuntende resultaten: de olifanten distantieerden zich zodra ze het gezoem van de bijen hoorden die rond het nest patrouilleerden. 

Advertisement

Zo gebeurde het dat het project De Olifanten en Bees aan begon te slaan en inmiddels zijn er bijenkorven die de landbouwgebieden van Kenia, Botswana, Mozambique, Tanzania, Oeganda en Sri Lanka omringen. 

Maar de voordelen van deze ontdekking zijn er nog veel meer: de bijen dragen bij aan het behoud en de verbetering van het bestaan ​​van de plantensoorten in het gebied, maken het ecosysteem bloemrijker; En ook de boeren kunnen op deze manier profiteren van de productie van honing zonder extra kosten. 

Advertisement
Tags: DierenWetenschapGreen
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt