Deze boom in Zweden is de oudste LEVENDE boom ter wereld: 9.550 jaar geleden zag deze boom voor het eerst het licht - Curioctopus.nl
x
Deze boom in Zweden is de oudste LEVENDE…
Een jongen vindt een tak op straat: hier zie je hoe hij deze tak nieuw leven inblaast Als je gewend bent om met schoenen in huis te lopen, brengt dit artikel je misschien op andere gedachten

Deze boom in Zweden is de oudste LEVENDE boom ter wereld: 9.550 jaar geleden zag deze boom voor het eerst het licht

02 April 2016 • Door Sarah Nichele
9.638
Advertisement

Onderzoekers zijn van mening dat ze de oudste levende boom ter wereld hebben ontdekt, of in ieder geval de oudste die tot nu toe is gevonden.

Het gaat hier om een conifeer die groeit in de bossen van Zweden en die zou zijn ontsproten aan het einde van de laatste ijstijd.

Het zichtbare deel van de boom, die doet denken aan een kerstboom, is relatief gezien nog niet zo heel oud (600 jaar), maar als we de wortels bestuderen, komen we tot de conclusie dat deze boom al heel wat jaartjes meegaat.

Professor Leif Kullman en zijn groep onderzoekers van de afdeling Ecologie en Natuurwetenschappen van de Universiteit van Umeå laten er geen twijfel over bestaan: deze boom is 9.550 jaar oud  


Hier zie je Old Tjikko, de oudste levende boom ter wereld

De leeftijd van deze boom, ongeveer 9.550 jaar, is vastgesteld aan de hand van de C14-datering (koolstofdatering).

foto: Leif Kullman
Advertisement

Old Tjikko begon met het ontwikkelen van zijn wortels aan het einde van de laatste ijstijd. Vanaf dat moment heeft hij eeuwenlang weerstand geboden aan de meest extreme omstandigheden.

foto: Carkrull

De grootte van de boom, die doet denken aan een bonsai, is te wijten aan de weersomstandigheden: een enorme boom zou hier niet lang kunnen overleven.

foto: Patrik Qvist

Dit type conifeer (stekel-den) staat bekend om zijn lange levensduur: als de buitenkant van de boom beschadigd raakt, is de boom in staat om opnieuw te ontspruiten uit dezelfde wortels, waardoor hij dus kan overleven.

Advertisement

Daarnaast groeit deze boom zeer traag: een paar millimeters in 10 jaar. Met andere woorden... Traag maar niet te stuiten!

Tags: WetenschapNatuur
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt