Eerst Wordt Hij Gebruikt Voor De Foto’s, Daarna Maken Ze ‘M Af. Dat Is Het Trieste Lot Van De Olympische Jaguar

door Skip

09 November 2016

Eerst Wordt Hij Gebruikt Voor De Foto’s, Daarna Maken Ze ‘M Af. Dat Is Het Trieste Lot Van De Olympische Jaguar
Advertisement

Een paar dagen voor de opening van de Spelen in Rio vond er een gebeurtenis plaats waardoor om verschillende redenen het niet lang zal duren voordat de gemoederen zullen oplaaien en protesten zullen volgen.

De pechvogel in het verhaal, de jaguar Juma, was onderdeel van een evenement waar hij naast de olympische fakkel liep in de stad Manaus. Na de loopplank en de verplichte foto's (op zichzelf al triest), kreeg het dier het op een of andere manier voor elkaar om zich los te maken van zijn ketting terwijl hij naar zijn kooi werd gebracht. Hulp werd ingeroepen en er werd eerst met verdovingsmiddelen geschoten, maar toen dit niet werkte, werd de jaguar afgeschoten omdat men vond dat de situatie te gevaarlijk werd.

via BBC

Eerst Wordt Hij Gebruikt Voor De Foto’s, Daarna Maken Ze ‘M Af. Dat Is Het Trieste Lot Van De Olympische Jaguar - 1

De jaguar Juma werd gered uit de handen van stropers die hem hadden opgepikt uit zijn natuurlijke leefomgeving. In plaats van terect te komen in een reservaat zoals dat vaak gebeurt, is het dier grootgebracht in een dierentuin en werd hij met de jaren een mascotte en symbool van de fauna van de Amazone.

De protesten die zijn ontstaan gaan dus niet alleen over het doden van het dier, waarvan de noodzaak hiertoe nog steeds twijfelachtig is, maar ook dat een evenement op internationale schaal gevruikt maakt van een wild dier als siermarionet. Wanneer houden we nou eens op wilde dieren te behandelen alsof ze speelgoed waren?

Advertisement
Eerst Wordt Hij Gebruikt Voor De Foto’s, Daarna Maken Ze ‘M Af. Dat Is Het Trieste Lot Van De Olympische Jaguar - 2
Advertisement