Ze Vonden Een Grot Die 5 Miljoen Jaar Afgesloten Was: Ze Kregen Een "Verrassing" Uit de Prehistorie
In de Movile-grot (in het zuiden van Roemenië), heeft de tijd stilgestaan. In 1986 waren opzichters op zoek naar geschikt terrein om een energiecentrale aan te leggen. Ineens stonden ze voor de ingang van een mysterieuze grot. Wetenschapper Cristian Lascu waagde het als eerste af te dalen, maar het was alle moeite waard, gezien de dingen die hij daar ontdekte.
De regio Dobroedzja bezit niet echt natuurlijk schoon in het bijzonder, maar daar is deze grot wel een uitzondering op: het ecosysteem in de grot lijkt qua karakter op het ecosysteem op aarde van zo'n zes miljoen jaar geleden...
De combinatie van klei en kalk aanwezig in de bodem sloot de grot af van buiten. Hierdoor was een langdurige isolatie van het ecosysteem daarbinnen mogelijk.

Een duizendpoot tegenover een pseudoschorpioen
Vanaf 1986 tot aan nu mochten maar weinig personen de grot verkennen. Om er te komen moet je eerst 20 meter abseilen en dan door lange kalktunnels lopen waar het pikkedonker is.
Aan het einde van deze tunnels is er een ondergronds meer. Ondanks de duisternis en de giftige gasdampen leven er unieke diersoorten.
Zonder goede uitrusting zouden je nieren in enkele uren het begeven met dodelijke gevolgen. Cristian Lascu slaagde erin om voldoende materiaal mee terug te nemen naar boven om verder te bestuderen.
Cristian Lascu (links)
Ondanks de combinatie van gassen is de Movile-grot aardig bewoond, en wel door levensvormen die anders zijn dan we gewend zijn: tot nu toe zijn er 48 soorten geïdentificeerd waarvan we 33 er nog niet kenden.
Foto: Een Waterschorpioenpaar
Onder al deze dieren bevinden zich unieke soorten spinnen, schorpioenen, kreeften en natuurlijk een heel leger aan autotrofe bactieriën...
De onderzoekers richten hun aandacht juist op deze laatste groep. In deze bacteriën vindt chemosynthese plaats. Dat betekent dat zij koolstofdioxide kunnen omzetten in koolstof, waarbij ze gebruik maken van niet levende materie als energiebron (bijvoorbeeld waterstof) en niet van zonlicht, zoals dat bij de bekende fotosynthese gebeurt. Deze bacteriën kunnen helpen met het repareren van de atmosfeer. Sterker nog, als het zo gezegd mag worden: misschien kunnen we onze planeet zelfs redden.
Laat een opmerking achter!