Dit Zijn Lotusvoeten, Een Oude Chinese Gewoonte Die Vrouwen Onweerstaanbaar Maakte - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Dit Zijn Lotusvoeten, Een Oude Chinese…
Tijgers Kunnen Heel Goed Opgaan In Hun Omgeving, Kan Jij Zeggen Hoeveel Tijgers Je Op Het Plaatje Ziet? Een Boer Ontdekt Een Ondergrondse Grot Die Helemaal Met Schelpen Is Bedekt, En Waarom Is Nog Steeds Niet Helemaal Duidelijk

Dit Zijn Lotusvoeten, Een Oude Chinese Gewoonte Die Vrouwen Onweerstaanbaar Maakte

Door Skip Tromp de Haas
35.430
Advertisement

Om aan het schoonheidsideaal te voldoen, het vrouwelijke in het bijzonder, daar moet min of meer voor geleden worden. In Afrikaanse landen en in Azië is een lange nek erg mooi, en om die te krijgen dragen de vrouwen ringen die beginnen onder aan de nek en doorgaan tot aan de kin. In westerse landen mogen zowel mannen als vrouwen niet behaard zijn; ontharen is niet bepaald prettig. Schoonheid kent geen standaard en die is toch per tijd en plaats in de wereld verschillend.

Een ander grimmig, bijna luguber gebruik onder vrouwen werd tot in de eerste helft van de 20e eeuw in China in praktijk gebracht. De voeten van de vrouwen werden kunstmatig vervormd zodat ze een spitsere vorm kregen en ook veel kleiner werden. Mannen in die tijd vonden het schitterend.

Voor sommigen kunnen deze foto's schokkend zijn. 

In China werden de zolen van de voet heel strak ingebonden. De voetzool mocht niet langer zijn dan 12 centimeter

De traditie doet zijn intrede aan het hof van keizer Li Yu. Een danseres kon dankzij de strak ingebonden voeten danspassen maken die anders onmogelijk waren.

De keizer had een zwak voor de jonge dame en daarmee volgden alle hofdames haar voorbeeld: ze wilden net zulke smalle voeten hebben als de danseres. Ze ondergingen een jarenlange martelgang waarbij de natuurlijke voetvorm verdween.

De perfecte voet had een lengte tussen de 7 en 12 centimeter, was gebogen, net als een halve maan, was smal en had een vloeiende lijn. De manier van lopen die hierdoor ontstond kenmerkte zich door trage vloeiende bewegingen. Dit gaf de dames een gracieus en luchtig voorkomen.

De traditie hield eeuwenlang stand tot op het absurde af; alleen vrouwen met vervormde voeten konden trouwen en kregen vaak rijke mannen.

 De "lotusvoeten" kregen deze naam om de elegantie ervan te benadrukken. Ze waren het symbool geworden van de economische voorspoed van de familie waar de vrouw bij hoorde.

Advertisement

Een martelgang die in rijke families vanaf het tweede levensjaar begon.

foto: taringa.net

Om de botten te vervormen moesten de meisjes jong en in de groei zijn. Daarom werden de voeten zo vroeg mogelijk ingebonden. In boerengezinnen werd er later mee begonnen zodat er eerst op het land gewerkt kon worden totdat ze de leeftijd kregen om te trouwen, zo rond het 15e jaar.

Om de voetzolen te vervormen was er minimaal 3 jaar nodig, maar voor de rest van hun leven moesten ze bizar smalle schoenen blijven dragen. Ook 's nachts moesten ze gedragen worden om de vervorming niet ongedaan te maken.

Op de dag van de eerste bandage werd er een astrologische voorspelling gedaan

foto: kizaz.com

Voordat de voeten werden ingebonden kregen ze eerst een behandeling met aluinzeep. De bandages waren 5 centimeter breed en 3 meter lang en werden volledig om de voetzolen gewikkeld.

Het vervormen gebeurde in twee fases: De grote teen dichter naar de hiel brengen door de voet te buigen en de overige 4 tenen op de voetzool te drukken.

Als het eenmaal achter de rug was werd de hak het enige steunvlak. Hierdoor ontstond een fladderige manier van lopen, net zoals een lotusbloem zich laat bewegen door de wind.

Als er op jonge leeftijd mee werd begonnen had het meisje na 10 jaar voeten die niet veel langer waren dan 10 centimeter.

Advertisement

Na 10 jaar werden er nog steeds bandages gedragen maar zaten ze veel minder strak

In de beginjaren was de pijn stekend, dit werd gaandeweg minder omdat de zenuw minder gevoelig werd, deze pijnvermindering ging echter niet op voor de rug, heupen en de rest van het lichaam. Dat bleef voor de rest van je leven.

Lotusvoeten waren een regelrechte obsessie. De voeten werden onderverdeeld in 58 verschillende categorieën van gewoontjes tot oogverblindend mooi.

foto: batanga.com

Mannen vielen alleen voor vrouwen als hun voeten zo'n vorm hadden. Mannen waren er zo bezeten van dat het de perverse gewoonte werd dat ze het perfecte voetje in de thee wilden dopen alvorens het eerste slokje te nemen van hun thee.

Het laten vallen van een zakdoekje dichtbij een vrouw zodat je haar voeten kon aanraken bij het oprapen gold als het ritueel om haar het hof te maken. Als ze zich niet van hem wegdraaide, zette de man door en zou haar de voeten hebben gekust.

Advertisement

Deze stijve schoenen werden overdag gedragen door vrouwen. De boorduursels op de schoenen benadrukte de boogvorm van de voeten.

Tegenwoordig leven er nog een paar honderd vrouwen met zulke voeten in China. Lopen is voor hen moeilijk, dan wel onmogelijk. Het steunvlak van hun voeten is te klein om het gewicht van hun oude lichamen te dragen.

foto: taringa.net
Advertisement

De vrouwen die vandaag nog leven, hebben talloze liefdesverhalen te vertellen die ze te danken hebben aan hun kleine voeten en de waardering die ze ervoor kregen.

foto: taringa.net

Met de verspreiding van Westerse gewoonten in China zijn deze eewenoude gebruiken minder populair geworden. Het bleef tot de jaren 50 gebruikelijk.

Door deze extreme praktijken zijn talloze voeten van Chinese vrouwen misvormd. Er zijn wel overeenkomsten te zien met de moderne schoonheidsstandaard en de obsessie waarmee mensen daaraan proberen te voldoen.

Als je erover nadenkt, dat juist een schoonheidsstandaard gaat staan voor jezelf geweld aandoen en ergens in doorslaan, dan is dat niet zo'n gek idee als je dat vergelijkt met de situatie van vandaag...

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt