Japan Is Een Van De Meest Geschoolde Landen Ter Wereld, Ontdek Hier De Geheimen Van Het Succes - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Japan Is Een Van De Meest Geschoolde…
Ontdek Met Ons Samen De Dodelijkste Planten Ter Wereld In “De Giftuinen” Niet Dol Op Tattoos? Deze Surrealistische Ontwerpen Brengen Je Op Andere Gedachten

Japan Is Een Van De Meest Geschoolde Landen Ter Wereld, Ontdek Hier De Geheimen Van Het Succes

Door Skip Tromp de Haas
3.509
Advertisement

Dat Japan een economische supermacht is geworden nadat het was platgebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog, heeft het land vooral te danken aan het hoge aantal geschoolde werkkrachten uit eigen land. Het schoolsysteem in Japan is dan ook een van de modernste, efficiëntste en ijverigste ter wereld. Ook heeft het land het hoogst aantal opgeleide inwoners, waar 100% van de mensen schoolplichtig is en er niemand is die niet kan lezen.

Laten we 10 bijzonderheden van het Japanse schoolsysteem onder de loep nemen, het systeem dat zo anders is dan we gewend zijn, maar net zo goed is.

via: tofugu.com

Eerst komt de opvoeding, dan de kennis

In de eerste schooljaren wordt er meer nadruk gelegd op de ethiek dan schoolse disciplines. Kinderen leren anderen, dieren en de natuur te respecteren. Ze leren gul en barmhartig te zijn en leren over opvoeding in het algemeen.

Het schooljaar begint op 1 april

Het begin van het schooljaar valt samen met de bloei van de sakura (kersenbloesem) dat symbool staat voor de Japanse culturele opvatting over geduld, respect voor de natuur en innerlijke vrede.  

Advertisement

Op de Japanse scholen is er geen schoonmaakpersoneel. Schoonmaken doen de studenten zelf

foto: © emaze.com

De leerlingen maken zelf hun klaslokalen, de gangen en de toiletten schoon. Zo leren ze al van kleins af aan samen te werken en elkaar te helpen. Ook krijgen ze eerbied voor het werk. 

De maaltijden zijn inbegrepen en bestaan uit gezond eten

Leerlingen eten samen met leraren in de klas. Zo wordt er een informele sfeer geschept en ontstaan er vriendschappelijke banden en wordt er meer gecommuniceerd.

Bijles is bijzonder populair

Het is al op de basisschool mogelijk om bijles te nemen in de namiddag na school (het aantal schooluren ligt gemiddeld tussen de 6 en 8 acht uur).

Naast de reguliere vakken, leer je ook kalligraferen en maak je kennis met de Japanse dichtkunst

Shodō is een Japanse kalligrafiekunst en de haiku een dichtvorm die zijn ontstaan in Japan in de 17e eeuw. De twee disciplines zijn een voorbeeld van de estethische basispricipes van het Oosten, namelijk de combinatie van een eenvoud en verfijning.

Leerlingen dragen uniformen

Schooluniformen zijn geïntroduceerd aan het einde van de 19e eeuw en worden vandaag overal gebruikt in het onderwijs, zowel in openbare scholen als privèscholen. 

99,9% van de kinderen gaat naar school

Geen enkel ander land heeft zo'n hoog percentage.

De eindexamens zijn heel streng

Japanse scholen staan bekend om hun striktheid, dit wordt zelfs als een punt gezien dat kan meetellen op het behaalde diploma.

Voordat je de arbeidsmarkt opgaat krijg je vakantie!

Na de universiteit krijgen de pasafgestudeerden pauze. De jongeren gaan in deze periode op vakantie voordat ze de competitieve arbeidsmarkt betreden.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt