"Ware liefde verenigt, maar is niet beperkend": deze oude parabel van de Sioux zal je doen nadenken over relaties - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
"Ware liefde verenigt, maar is niet…
Dit is hoe supermarkten zouden zijn zonder bijen: honderden ontbrekende producten en lege schappen Dit zeldzame exemplaar van een schildpad werd naar de kust gesleept om foto's met badgasten te maken

"Ware liefde verenigt, maar is niet beperkend": deze oude parabel van de Sioux zal je doen nadenken over relaties

946
Advertisement

De cultuur van de Amerikaanse Indianen, of beter bekend als Native, is onverwacht rijk aan verhalen, legendes en parels van wijsheid die de westerse wereld niet kent, maar die het verdient om onder de aandacht te worden gebracht. Het zal je vreemd lijken, maar de erfenis van de geschreven en gesproken cultuur van de Sioux-stammen verbergt schatten van ongekende gevoeligheid en aandacht voor menselijke relaties waarvan je niet dacht dat het mogelijk was. Het volgende is het verhaal van de legende van een relatie die ons aan het denken zette.

foto: Facebook

In het boek "American Indian Stories" heeft de Sioux auteur Zitkala-Sa een reeks korte verhalen gemaakt die zijn afgeleid van haar oorpsronkelijke bevolking, inclusief onderstaande legende over de waarden van liefdesrelaties.

Het verhaal gaat over twee jonge verliefden van de stam die besluiten naar de dorpssjamaan te gaan om bescherming te vragen, zodat hun relatie in de toekomst niet zal stranden; de sjamaan vertelde het meisje om een havik te vangen op de hoogste heuvel en het hem te brengen op de derde dag na volle maan, terwijl de jongen verondersteld werd een adelaar te vangen en het naar de tovenaar te brengen op dezelfde dag dat de havik moest worden gebracht. Toen ze de twee roofvogels naar de sjamaan brachten, zei de laatste tegen het paar om de poten van de havik en de arend aan elkaar vast te binden en ze te laten vliegen, maar de twee vogels, die niet in staat waren samen te vliegen, begonnen elkaar te pikken.

foto: Facebook

Uiteindelijk zei de tovenaar: “Dit is de betovering van vandaag: leer van wat jullie net hebben gezien. Als je elkaar vastbindt, ook als het om liefde gaat, zul je niets anders doen dan jezelf pijn doen, jezelf verscheuren en ongelukkig maken. Als je wilt dat de liefde duurt, vlieg dan samen, vlieg hoog, maar keten elkaar nooit vast, want ware liefde verenigt, maar ketent ons niet vast."

Ware liefde verenigt, maar ketent ons niet vast. Een waardevolle les die in het echte leven altijd moeite heeft om “op te stijgen”. Ondanks het feit dat in paarrelaties de moeilijkste taak is om samen met iemand je vrijheid te vinden zonder specifieke beperkingen, is de sleutel tot een stabiele en gezonde relatie, volgens de leer van de prachtige Sioux-legende, om je bewust te zijn van je innerlijke volwassenheid en zonder schaamte, de sterke en zwakke punten van elk individu te herkennen.

Advertisement
foto: Pixabay

Er bestaan geen relaties waarbij alles soepel verloopt, zonder dat er aan beide zijden inzet nodig is. Dus we kunnen zeggen dat het echt waar is dat liefde, in tegenstelling tot passie die instinctief is, tijd nodig heeft, een nuttig en ongelijk pad dat noodzakelijkerwijs met zijn tweeën moet worden genomen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt