Er is een formule ontdekt die veroudering in het DNA van muizen terugdraait

door Skip

25 Mei 2017

Er is een formule ontdekt die veroudering in het DNA van muizen terugdraait
Advertisement

Een aantal onderzoekers lijken erin te zijn geslaagd een mechanisme in cellen te kunnen identificeren dat het verouderingsproces in het DNA van muizen kan omkeren, waardoor de schade in het DNA die op dat proces volgt, uitblijft. Deze wetenschappers merkten op dat als ze een bepaalde stofsamenstelling aan de oudste proefdieren gaven dat er niet alleen een proces in gang wordt gezet dat toekomstige schade voorkomt, maar dat ook de gevolgen van het ouder worden weer terugdraait.

Beginnen met tests op mensen binnen zes maanden zou het doel zijn van de onderzoekers.

Advertisement
Rama | Wikimedia

Rama | Wikimedia

"De cellen van de oudste proefdieren waren niet te onderscheiden van de allerjongste proefdieren na amper een week na de behandeling; we zijn echt dichtbij een proper en doeltreffend product dat ouderdom bestrijdt. Mochten de experimenten goed gaan dan zullen we het in de handel zien binnen drie á vijf jaar" vertelt David Sinclair, hoofdonderzoeker van het team onderzoekers van de Universiteit in New South Wales (Australië) en de Harvard Medical School (Boston).

De eerste stap in het onderzoek was gezet toen er werd ontdekt dat de cellen van de jongere proefdieren een grotere hoeveelheid NAD+ bevatten (dat de communicatie regelt tussen de eiwitten die DNA herstellen) vergeleken met de oudste muizen. Ze probeerden dus NAD+ aan de oudere te "geven" en hier kwam bemoedigende data uit voort. Ze moesten natuurlijk wel begrijpen hoe het precies werkte allemaal, want hoewel ze ook wel de positieve effecten zagen van NAD+, wisten de onderzoekers nog niet helemaal hoe deze stof reageerde en dit is het punt waar de zoektocht startte.

Advertisement
Zuzanna K. Filutowska | Wikimedia

Zuzanna K. Filutowska | Wikimedia

Nu hebben Sinclair en de zijnen een studie naar buiten gebracht waarin ze zo gedetailleerd mogelijk uitleggen hoe NAD+ precies de DNA cellen beschermt tegen de beschadigingen die worden veroorzaakt door veroudering.

Wanneer we worden geboren dan zijn onze cellen in staat de schade die ze hebben geleden te herstellen, maar wanneer we ouder worden dan gaat dit vermogen achteruit. Dit valt toe te schrijven aan de aanwezigheid van NAD+ die gaandeweg steeds minder wordt in de loop der jaren wanneer de schade door het ouder worden zichtbaar wordt.

Op basis van het onderzoek dat is gedaan heeft Sinclair een medicijn ontwikkeld dat een uitgangsstof, d.w.z. dat een voorloper is van NAD+, NMN genaamd. Van hieruit is het doel om dit binnen een jaar in een product te verpakken dat kan worden getest op mensen zodat eindelijk de echte eerste stap kan worden gezet richting een andere toekomst. Geen makkelijke doelstelling omdat veel geneesmiddelen wel effect hebben op proefdieren en niet op mensen.

Advertisement