De wetenschap vertelt ons wat de enige manier is om broccoli op de juiste manier te eten: maar niet iedereen zal het waarderen

Janine image
door Janine

27 Maart 2024

De wetenschap vertelt ons wat de enige manier is om broccoli op de juiste manier te eten: maar niet iedereen zal het waarderen
Advertisement

Dat groenten goed zijn voor het lichaam is geen mysterie. We hebben het altijd horen zeggen, wanneer we geconfronteerd werden met de afkeer van kinderen en de berusting van volwassenen. Tot de groenten die de meningen kunnen polariseren behoort broccoli, rijk aan voedingsstoffen, maar tot nu toe op de verkeerde manier gekookt. Dit wordt ondersteund door een onderzoek, dat ook een innovatieve oplossing suggereert.

Advertisement

Wat zijn de voordelen van broccoli voor de gezondheid?

Wat zijn de voordelen van broccoli voor de gezondheid?

Pexels

Als we zouden willen zeggen welke voedingsstoffen broccoli heeft en welke gunstig zijn voor ons lichaam, zouden we de eersten zijn om te zeggen welke niet. In feite bevat deze groente vitamines, mineralen, eiwitten, vezels, maar niet alleen. Van de polyfenolen en glucosinolaten in broccoli is aangetoond dat ze antioxiderende, anticarcinogene en antimicrobiële eigenschappen hebben en een essentieel onderdeel vormen van een dieet gericht op het voorkomen van chronische ziekten.

Vitamine C kan vooral infecties helpen bestrijden en draagt ​​bij aan de synthese van collageen, het meest voorkomende eiwit in ons lichaam. Vitamine A draagt ​​bij aan het behoud van een gezonde huid en slijmvliezen, evenals het gezichtsvermogen. Om nog maar te zwijgen van de vitamine K- en B-vitamines, of het kaliumgehalte. Kortom, broccoli is een voedingsmiddel waarvan de potentiële voordelen voor het menselijk lichaam bekend en talrijk zijn.

Advertisement

Broccoli en sulforafaan, de stof die onze cellen beschermt

Broccoli en sulforafaan, de stof die onze cellen beschermt

Pexels

Naast de voordelen die we zojuist zagen, heeft broccoli ook een hoog sulforafaangehalte. Dit is een stof die aanwezig is in broccoli en, in nog grotere hoeveelheden, in broccolispruiten. Met antioxiderende eigenschappen kan sulforafaan de immuunrespons van het lichaam helpen versterken. Bovendien is het ook in verband gebracht met verbeteringen in het metabolisme van lipiden en koolhydraten, waardoor het bijzonder gunstig is voor diabetespatiënten.

In 100 gram broccolispruiten zit bijvoorbeeld ruim 1000 milligram sulforafaan, terwijl we in broccoli zo’n 100 milligram aantreffen. Om de verbinding te verkrijgen is het echter noodzakelijk om de broccoli te snijden, in stukken te hakken, kortom de cellulaire bindingen te vernietigen, zodat een mechanisme genaamd "myrosinase-activiteit" kan worden geactiveerd. Myrosinase zet glucosinolaten om in sulforafaan, de heilzame stof voor het menselijk lichaam.

Hoe kook je broccoli op de juiste manier?

Hoe kook je broccoli op de juiste manier?

Pexels

Het probleem is dat traditioneel koken van broccoli leidt tot een sterke verlaging van sulforafaan: op het vuur koken en koken in de magnetron moeten worden uitgesloten. Maar hoe dan? Een team onderzoekers probeerde te begrijpen of er alternatieve manieren zijn om broccoli te koken, waardoor het gehalte aan sulforafaan behouden blijft. Of in ieder geval om het verlies te beperken.

Als op het vuur koken en koken in de magnetron daarom moeten worden uitgesloten, wat valt er dan over frituren te zeggen? Na het fijnhakken van de broccoli, door deze ongeveer 90 minuten te laten staan ​​alvorens te frituren, werd de hoeveelheid sulforafaan bijna verdrievoudigd vergeleken met direct frituren. Het is waarschijnlijk dat broccoli op deze manier een grotere hoeveelheid van deze heilzame verbinding kan ontwikkelen en de reductie ervan tijdens het koken kan compenseren. De waarheid is dat de beste manier om broccoli te consumeren en de vermindering van sulforafaan te voorkomen, is door het rauw te eten. Maar we weten niet zeker of iedereen daartoe bereid zou zijn.

Advertisement