Maakt het krijgen van kinderen je echt gelukkig, of niet? De wetenschap probeert een antwoord te geven

Janine image
door Janine

10 December 2023

Maakt het krijgen van kinderen je echt gelukkig, of niet? De wetenschap probeert een antwoord te geven
Advertisement

De samenleving schetst vaak een heel lineair beeld van wat een gelukkig levenspad zou kunnen zijn: je wordt geboren, je groeit op, je vindt een baan, je sticht een gezin, je voedt kinderen op, enzovoort. Verschillende onderzoeken trekken dit patroon echter in twijfel, vooral met betrekking tot het geluk van kinderloze volwassenen. In dit artikel zullen we kijken naar enkele recente onderzoeken naar de levenstevredenheid van degenen die ervoor hebben gekozen geen kinderen te krijgen.

Advertisement

Betekent leven zonder kinderen leven met spijt?

Betekent leven zonder kinderen leven met spijt?

Pexels

Volgens een onderzoek van de Michigan State University heeft ongeveer één op de vijf volwassenen in Michigan er bewust voor gekozen geen kinderen te krijgen. Dit is een beslissing die, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, vaak in de eerste vruchtbare jaren wordt genomen. Om precies te zijn identificeert 20,94% van de volwassen bevolking van de Amerikaanse staat zich als kinderloos, met verschillende redenen. Bovendien blijkt uit de onderzoeksgegevens dat de individuen die het meest geneigd zijn om geen kinderen te krijgen, mannen, blanke volwassenen, degenen die altijd alleenstaand zijn geweest en mensen van de LGBTQIA-gemeenschap zijn.

Kijkend naar het niveau van tevredenheid van kinderloze volwassenen, wijst het onderzoek op een beperkte verspreiding van emoties zoals spijt. Het percentage zou hetzelfde zijn als voor volwassenen die kinderen hebben gekregen. Bovendien voelen ouders meer empathie voor andere ouders dan mensen zonder kinderen. Het is een studie die een oude mythe begint te ondermijnen, de mythe volgens welke iemand pas gerealiseerd is nadat hij een ander leven op de wereld heeft gebracht. Maar dit is een zeer lokaal onderzoek, beperkt tot de staat Michigan, waardoor soortgelijke onderzoeken nodig zijn die de reikwijdte ervan kunnen verbreden.

Advertisement

Maakt het hebben van een kind je echt gelukkiger?

Maakt het hebben van een kind je echt gelukkiger?

Pexels

Als we er dieper op ingaan, is het debat over de relatie tussen geluk en ouderschap zeer complex. Een onderzoek gericht op het analyseren van de mate van geluk van oudere vrouwen die geen kinderen hebben gehad, leverde bijzonder significante resultaten op. Uit het onderzoek bleek in feite een hoog gevoel van identiteit en individualiteit, economische stabiliteit en minder stress, en grotere tevredenheid in het huwelijk. Ook kinderloze mannen toonden een grotere tevredenheid, ook al was dit niet het hoofdonderwerp van het onderzoek. Onderzoekers hebben echter onderkend dat de tevredenheid op oudere leeftijd kan afnemen.

Het onderzoek ontkent niet dat het ouderschap kan leiden tot geluk en vreugde, of zelfs tot het vinden van een diepere betekenis in iemands leven. Dit is echter een keuze die veel uitdagingen met zich meebrengt, in een trend die kan worden gedefinieerd als de "paradox van het ouderschap". Maar waar ligt de paradox? In het contrast tussen het geluk als gevolg van het krijgen van kinderen en de afname van het welzijn zie je vooral bij heteroseksuele vrouwen. En hier komen de redenen die te wijten zijn aan een samenleving die gebaseerd is op patriarchale fundamenten, die de zorg voor het nageslacht aan vrouwen delegeert. Volgens onderzoek wordt geluk dus beïnvloed door verschillende factoren: de keuze om geen kinderen te krijgen is daar één van en kan duiden op een zekere tevredenheid in het leven. Het is echter niet de enige.

Ouder zijn om gelukkig te zijn, of gelukkig zijn om ouder te zijn

Ouder zijn om gelukkig te zijn, of gelukkig zijn om ouder te zijn

Pexels

Volgens onderzoekers lijkt de sleutel tot geluk een grotere controle te zijn over de beslissing om wel of geen kinderen te krijgen. Uit een in Groot-Brittannië uitgevoerd onderzoek onder vrouwen die graag kinderen wilden, maar niet konden, blijkt dat hun welzijnsniveau niet zoveel verschilde van dat van de rest van de bevolking. Natuurlijk hebben sommigen na het trauma een groeiproces doorgemaakt, maar dit is een zeer complexe dynamiek die moet worden aangepakt door deze complexiteit te respecteren.

Ook mannen die graag kinderen willen hebben, maar ze niet kunnen krijgen, kunnen verdriet en ontevredenheid voelen, emoties die met de leeftijd afnemen. In dit opzicht wordt het vermogen om de eigen identiteit buiten het ouderschap te herdefiniëren belangrijk. In de verschillende onderzoeken die we hebben gezien, waren bij de onderzoeken slechts enkele groepen mensen of slechts enkele geografische gebieden betrokken. Dit zijn limieten gezien het doel van de onderzoeken, maar ze zullen overwonnen moeten worden of op zijn minst gecompenseerd moeten worden. Aan de andere kant is ouder worden een belangrijke keuze die een heel andere dynamiek beïnvloedt. Deze redenen hebben misschien niet eens te maken met geluk in de strikte zin van het woord, maar met het gevoel iets te vertegenwoordigen, voor jezelf en voor anderen.

Advertisement