Hartaanval: een Italiaans onderzoek onthult de "medeplichtigheid" van een darmbacterie en maakt de weg vrij voor nieuwe therapieën

Janine image
door Janine

15 Januari 2020

Hartaanval: een Italiaans onderzoek onthult de "medeplichtigheid" van een darmbacterie en maakt de weg vrij voor nieuwe therapieën
Advertisement

De onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis Umberto I in Rome, geleid door de directeur Francesco Violi, hebben conclusies getrokken die de aanpak van deze bijzonder gevaarlijke gebeurtenis aanzienlijk kon beïnvloeden met een onderzoek van meer dan 4 jaar.

Door de bloedmonsters van 150 personen te analyseren, werd de overeenkomst tussen het optreden van een hartaanval en de aanwezigheid van darmbacteriën, om precies zijn Escherichia coli, in het bloed gevonden.

via ansa.it/eng

Advertisement
jber.jb.mil (archive image)

jber.jb.mil (archive image)

De studie, waar het European Heart Journal over heeft gesproken, lijkt andere studies in de Verenigde Staten te bevestigen die dezelfde conclusie hadden gesuggereerd. De Italiaanse onderzoekers hielden rekening met de bloedmonsters van 50 patiënten die getroffen waren door een acute hartaanval, 50 hartpatiënten met een risico op een hartaanval en 50 gezonde personen, die dienden als controlegroep. De bacterie Escherichia coli bleek aanwezig te zijn in de verstopte ader waaruit de hartaanval werd gegenereerd en in het algemeen in de gehele bloedsomloop van personen met een hartaanval, terwijl deze niet aanwezig was in de andere 100 mensen die in aanmerking werden genomen.

Advertisement
pxhere

pxhere

Het fenomeen, dat verband zou houden met de verandering van darmpermeabiliteit, zou kunnen leiden tot nieuwe behandelingen: experimenten hebben gesuggereerd dat het mogelijk zou kunnen zijn om een hartaanval te blokkeren door een molecuul dat voorkomt dat de bacterie zich aan bepaalde immuuncellen bindt. Als deze procedure met succes bij mensen zou worden getest, zou deze kunnen worden gebruikt om een preventief vaccin te maken voor mensen die risico lopen of als een noodhulpmiddel wanneer een hartaanval optreedt.

Advertisement