Er is een hydrogel ontdekt die gescheurde bloedvaten kan repareren en bloedingen kan stoppen: de eerste tests zijn bemoedigend

Janine image
door Janine

23 Oktober 2019

Er is een hydrogel ontdekt die gescheurde bloedvaten kan repareren en bloedingen kan stoppen: de eerste tests zijn bemoedigend
Advertisement

Een bloeding is het verlies van bloed uit de bloedvaten (slagaders, aders en haarvaten). Wanneer het extern en oppervlakkig is, kan het menselijk lichaam het zonder enige moeite stoppen dankzij de bloedplaatjes. Grotere bloedingen vereisen daarentegen een spoedbehandeling, omdat het leidt tot het verlies van een zeer hoog bloedvolume, een situatie die het leven van de patiënt ernstig in gevaar kan brengen. Een team van onderzoekers heeft een methode gevonden dat een bloeding sneller stopt dan tot nu toe mogelijk was.

via Phys.org

Advertisement
Medical Graphics

Medical Graphics

De meest gebruikte methode om bloedingen te stoppen en de bloedvaten te verzorgen is klemmen, dat bestaat uit het "knijpen" van het beschadigde vat voordat het wordt gedicht met hechtingen. Sommige Chinese onderzoekers hebben echter een alternatieve methode onderzocht waarmee het bloeden, in de toekomst, kan worden gestopt en het beschadigde vat in recordtijd kan worden gerepareerd, waardoor de risico's voor patiënten aanzienlijk worden beperkt.

In een artikel gepubliceerd in Nature Communications, beschreef het team de formulering als een hydrogel die in staat is een beschadigde slagader in niet meer dan 20-30 seconden te sluiten. De studie is deels al eens gepubliceerd: in het verleden waren er gels ontwikkeld die de randen van een vaat of een geperforeerd orgaan konden "lijmen", maar tot nu toe waren deze producten giftig of niet resistent genoeg voor de bloeddruk.

Advertisement
China Times

China Times

De nieuw ontwikkelde hydrogel vertoonde daarentegen geen enkele toxiciteit en bleek, eenmaal zijn taak te hebben gedaan, op te lossen zonder sporen in het lichaam achter te laten. Het bestaat uit water, gelei en eiwitten en bootst daarom de structuur van menselijk bindweefsels na. Als het wordt blootgesteld aan UV-stralen, wordt het dikker, wordt het vast en hecht het aan de wond, waardoor het robuust genoeg wordt om een bloeddruk van 290 mm Hg te weerstaan, dus ruim boven de fysiologische (60-160 mm Hg).

Tot nu toe is de hydrogel met succes getest op de halsslagaders en dijbeenslagaders van varkens en konijnen. Naast het sluiten van de wonden en het stoppen van bloedingen, hielp het wonden genezen, die genazen zonder ontsteking. Verdere dierproeven en ander onderzoek naar de mogelijke toxiciteit zijn echter noodzakelijk voordat het op menselijke weefsels kan worden gebruikt. Maar het lijkt echter al veelbelovend te zijn.

Advertisement