Een team van wetenschappers heeft het begin van auto-immuunziekten in een darmbacterie geïdentificeerd - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een team van wetenschappers heeft het…
Met honden naar de kerk: deze priester neemt zijn zwerfhonden mee om hen te helpen een huis te vinden Na 5 jaar en vele uren breien krijgt deze fotograaf bijzondere foto's van

Een team van wetenschappers heeft het begin van auto-immuunziekten in een darmbacterie geïdentificeerd

Door Janine
2.905
Advertisement

Een auto-immuunziekte is een chronische ontstekingsaandoening die wordt veroorzaakt door de immuuncellen van een persoon die ten onrechte geloven dat het lichaam wordt bedreigd en daarom reageren door gezonde weefsels aan te vallen; syndromen zoals lupus, reumatoïde artritis en thyroiditis zijn slechts drie van de meer dan honderd aandoeningen die in deze categorie vallen. Nu kunnen ze worden toegevoegd aan de lange lijst van ziekten die verband houden met de gezondheid van darmbacteriën dankzij de bijzondere ontdekking van dit team van wetenschappers.

via: Science

Een team van onderzoekers van Yale University heeft mogelijk de onderliggende oorzaak van auto-immuunziekten gevonden en veelbelovende methoden gevonden voor de behandeling van de ziekte.

Het artikel gewijd aan de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Science, heeft auto-immuunreacties gekoppeld aan een bacterie in de darm genaamd Enterococcus gallinarum. Een auto-immuunreactie, zeggen ze, kan worden geactiveerd wanneer deze specifieke bacterie spontaan van de darm naar andere organen van het lichaam migreert, zoals de milt, lever en lymfeklieren. Om tot deze conclusie te komen, "trainden" de onderzoekers muizen die genetisch gevoelig zijn voor auto-immuunziekten en analyseerden vervolgens de darmbacteriën om die te identificeren die ontstekingen veroorzaakten of die betrokken waren bij de productie van antilichamen waarvan bekend is dat ze auto-immuunreacties bevorderen: de schuldige was precies de Enterococcus gallinarum.

De resultaten werden bevestigd door de levercellen op kweek van gezonde mensen te vergelijken met die van mensen met een auto-immuunziekte en sporen van Enterococcus gallinarum te vinden in de laatste groep.

Verbazingwekkend genoeg, hebben ze niet alleen de bron kunnen achterhalen, maar ze hebben ook effectieve manieren ontwikkeld om auto-immuunsymptomen te verminderen. Met behulp van antibiotica of een vaccin verminderden de onderzoekers de symptomen door de groei van Enterococcus gallinarum te onderdrukken. Het is te hopen dat dit onderzoek kan worden ontwikkeld tot effectieve therapeutische kuren voor een aantal auto-immuunziekten, waaronder de auto-immuun leverziekten en systemische lupus. Het is in ieder geval zonder twijfel een grote stap voorwaarts voor de wetenschappelijke gemeenschap!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt