Het ozongat boven Antarctica is nog nooit zo klein geweest sinds het werd ontdekt: het record in oktober 2019

Janine image
door Janine

30 Oktober 2019

Het ozongat boven Antarctica is nog nooit zo klein geweest sinds het werd ontdekt: het record in oktober 2019
Advertisement

Al tientallen jaren hebben we het over het ozongat en de schade die dit fenomeen aan het klimaat van onze planeet veroorzaakt. Het is in feite een significante vermindering van de stratosferische ozon in de atmosfeer, waardoor straling die gevaarlijk is voor het leven op aarde, evenals UV-stralen, niet voldoende worden gefilterd voordat ze terugvallen op de aarde.

Het fenomeen heeft een intermitterende en cyclische cadans, en de reductie van ozon concentreert zich met name op de Arctische en Antarctische gebieden, oftewel aan de polaire uiteinden van de wereld. Daarom kan het gat, afhankelijk van de tijd van het jaar, min of meer groter worden. De bijzondere klimatologische omstandigheden die zich in 2019 voordeden, betekenden echter dat de gegevens over de grootte van dit gat heel anders waren dan verwacht. Laten we eens kijken wat dat betekent.

via NASA

Advertisement
NASA Goddard/Youtube

NASA Goddard/Youtube

Alles komt voort uit de opwarming van het klimaat. Ongebruikelijk warme temperaturen op het zuidelijk halfrond betekenden in feite dat het gat zich veel minder uitstrekte dan verwacht: 10 miljoen vierkante kilometer in vergelijking met de 20 in voorgaande jaren. Dit alles zou ertoe kunnen leiden dat in het zuidelijke deel van de aarde de niveaus van ozon in de atmosfeer hoger zullen zijn, met een daaruit voortvloeiende vermindering van de schadelijke UV-stralen, duidelijk meer gefilterd.

Zulke onverwachte dimensies van het ozongat zijn de kleinste die ooit zijn geregistreerd sinds het fenomeen werd ontdekt, dat wil zeggen sinds 1982. Dit is zeker goed nieuws, hoewel, zoals wetenschappers van het Goddard Space Flight Center van NASA in Maryland hebben opgemerkt, is de keerzijde een stijging van de temperaturen in de Zuidpoolgebieden.

Advertisement
NASA Goddard/Youtube

NASA Goddard/Youtube

Wat zeker is, is dat de aarde en haar klimaat ingrijpende veranderingen ondergaan. Deze positieve of negatieve fenomenen, met elkaar verbonden, getuigen dat het noodzakelijk is, met grote inspanningen, om te proberen de optimale omstandigheden voor het overleven van de planeet te herstellen.

Als de temperatuurstijging het ozongat “goed kan doen”, is dit zeker niet positief voor veel andere elementen van het klimaat en het milieu. In de tussentijd zal dit "goede" nieuws zeker voor opluchting zorgen, althans op het zuidelijk halfrond.

Pixabay

Pixabay

Advertisement