Na de branden in het Amazonegebied en het Noordpoolgebied waarschuwt de wetenschap: we leven in het Piloceen-tijdperk

Janine image
door Janine

20 September 2019

Na de branden in het Amazonegebied en het Noordpoolgebied waarschuwt de wetenschap: we leven in het Piloceen-tijdperk
Advertisement

2019 zal ongetwijfeld worden herinnerd aan het nageslacht als het jaar van de enorme branden die zich hebben verspreid in de Arctische gebieden, een onschatbaar natuurlijk gebied voor het evenwicht van het milieu van onze planeet, nu in toenemende mate onderhevig aan de negatieve effecten van klimaatverandering. Zou het juist kunnen zijn om te zeggen dat wat we ervaren waarschijnlijk het tijdperk is van het zogenaamde Piloceen? De huidige wetenschap maakt de balans op.

via New Scientist

Advertisement
NASA/Wikmedia

NASA/Wikmedia

De vlammen die oplaaiden in de Amazone, Angola, Zambia, Congo, Borneo en Indonesië, en niet te vergeten de zorgwekkende branden in Alaska, Canada, Siberië en Groenland: 2019 zal worden herinnerd als een "heet" jaar vanuit dit oogpunt en misschien, volgens de New Scientist, zitten we in het tijdperk van het Piloceen. Maar volgens de gegevens is het absoluut niet waar dat het aantal branden in 2019 is toegenomen in vergelijking met het verleden, ondanks de ernst van de situatie.

Volgens de CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service) is in de eerste helft van 2019 ongeveer 3.500 ton koolstofdioxide uitgestoten, in lijn met de afgelopen 16 jaar. De branden in de Arctische gebieden maken het verschil, vooral de vlammen die Alaska omhulden (9700 vierkante km toendra en winterbos), en in Groenland, waar permafrost zijn consistentie verloor door de branden.

Advertisement
US Air Force

US Air Force

In tegenstelling tot de branden in de Amazone, zijn degene die oplaaiden in de Arctische gebieden te wijten aan de stijging van de temperaturen die de winterbossen uitdrogen en die op hun beurt spontane branden veroorzaken: in deze gebieden wordt sneeuwval daarom steeds sporadischer en in plaats daarvan komen stormen vaker voor: zelfs één bliksem zou voldoende zijn om een brand te veroorzaken in deze bossen die niet door menselijke handen zijn beschadigd.

Als de vlammen die Afrika, Amazonië, Indonesië en Californië hebben verslonden, puur seizoensgebonden zijn of worden veroorzaakt door ontbossing en menselijke landbouwpraktijken, zijn degene die in deze laatste periode het Noordpoolgebied treffen in plaats daarvan onvoorspelbaar, een direct gevolg van een fragiliteit en een droogte van het land die in toenemende mate toeneemt als gevolg van klimaatverandering.

Gegevens die ons opnieuw doen nadenken over hoe onze planeet Aarde steeds meer wegzakt in een nieuw tijdperk: het piloceen.

Advertisement