Canada: vondsten van 14.000 jaar geleden suggereren dat de mens veel eerder op het continent aankwam dan gedacht - Curioctopus.nl
x
Canada: vondsten van 14.000 jaar geleden…
Zwarte zapote: fruit met chocoladesmaak, maar veel gezonder Deze 15 koppels laten zien dat ware liefde bestaat en de tand des tijds weerstaat

Canada: vondsten van 14.000 jaar geleden suggereren dat de mens veel eerder op het continent aankwam dan gedacht

02 Oktober 2019 • Door Janine
2.642
Advertisement

Bella Bella is een plaats in het westen van Canada, bekend als het reservaat van Heiltsuk, de indianen die deze plaatsen bewoonden lang voordat Europeanen daar voet aan wal zetten.

De Heiltsuk zijn erg trots op hun oorsprong die, volgens de legendes die al generaties zijn doorgegeven, dateren uit honderdduizenden jaren geleden. Een van de verhalen beweert dat sommige Heiltsuk in Canada woonden in een stuk land dat niet bevroor tijdens de laatste ijstijd.

via: ctvnews.ca

De laatste ijstijd dateert van 800 duizend jaar geleden. Het is daarom onwaarschijnlijk dat de legendes van de Heiltsuk kunnen worden bevestigd. Recente opgravingen hebben echter aangetoond dat sommige mensen veel eerder in Canada woonden dan we dachten. Als deze mensen zouden worden geïdentificeerd als de voorouders van de Heiltsuk (zoals waarschijnlijk zal zijn), zouden hun legendes meer waarheidsgetrouw zijn dan eerder werd aangenomen.

CTV News heeft enthousiaste verklaringen gepubliceerd van een groep onderzoekers van de Universiteit van Victoria; terwijl ze op zoek waren naar menselijke nederzettingen op het eiland Triquet (ongeveer 480 kilometer van Victoria), kwamen archeologen een nederzetting tegen die leek te behoren tot een ver verleden. In de nederzetting waren vishaken, lansen en andere gebruiksvoorwerpen aanwezig. Het team bleef graven en vond een oude keukenhaard, waaruit ze stukken steenkool konden halen die prehistorische Canadezen hadden verbrand.

De gevonden voorwerpen werden geanalyseerd met Carbon 14. De resultaten waren fascinerend! De onderzoekers ontdekten dat de nederzetting toebehoorde aan een groep mannen die ongeveer 14.000 jaar geleden leefde.

Dit is een schokkende ontdekking, zei een van de onderzoekers, Alisha Gauvreau. De archeologen waren ervan overtuigd dat de eerste nederzetting in Canada veel later had plaatsgevonden: de ontdekking anticipeert duizenden jaren de aanwezigheid van mensen op Canadese bodem, wat veel vragen oproept.

In de traditionele geschiedschrijving staat zelfs dat 13.000 jaar geleden de eerste mannen op het Amerikaanse continent arriveerden via een natuurlijke brug tussen Siberië en Alaska, maar deze bevinding zou in plaats daarvan een andere theorie kunnen ondersteunen, volgens welke de eerste mannen in Noord-Amerika konden zijn aangekomen over zee.

Naast het openstellen voor deze vragen, vervulde de opgraving ook de Heiltsuk-gemeenschap met vreugde. William Housty, een van de leden, zei dat hij het fantastisch vond dat de legendes van zijn volk eindelijk archeologische bevestigingen vinden.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt