Een man vindt 63 gouden munten van de Tudor-dynastie door de tuin te schoffelen: een schat van grote waarde

Janine image
door Janine

23 Januari 2021

Een man vindt 63 gouden munten van de Tudor-dynastie door de tuin te schoffelen: een schat van grote waarde
Advertisement

Een man was gewoon zijn achtertuin aan het schoffelen - in het New Forest-district van Hampshire, Verenigd Koninkrijk - toen hij een onverwachte ontdekking deed: hij vond 63 gouden munten en een zilveren munt uit de 15e en 16e eeuw. De familie meldde de ontdekking op het Portable Antiquities Scheme, een vrijwillig programma dat de Britse regering runt en waarin alle artefacten die door mensen zijn gevonden, worden vastgelegd. Het British Museum maakte het nieuws vervolgens officieel.

via The Guardian

Advertisement
Hans Holbein portrait/Wikimedia Commons

Hans Holbein portrait/Wikimedia Commons

De munten waren eigendom van de Tudor-dynastie, waarvan sommige gewijd waren aan drie van de zes vrouwen van Henry VIII: sommige munten dragen in feite de initialen van Catharina van Aragon (K), Anna Bolena (A) en Jane Seymour (I). Barrie Cook, een conservator van middeleeuwse en vroegmoderne munten in het museum, zei dat de keuze om de initialen van zijn vrouwen op de gouden munten te zetten vreemd was, maar zeker heel interessant. Degene die de munten heeft begraven, zegt Cook, was zeker welgesteld, omdat hun waarde destijds overeenkwam met ongeveer €15.000 vandaag. Hun huidige waarde, aangezien het een oude vondst is, is zeker anders.

Advertisement
LiveScience/Youtube

LiveScience/Youtube

Op de meeste munten staat St. Michael afgebeeld. De gouden kronen met de initialen van de koninklijke familie daarentegen zijn voorzien van de Tudor-roos en het wapenschild. Geleerden weten niet zeker of de eigenaar van de munten ze allemaal tegelijk heeft begraven of het in meerdere deposito's heeft gedaan. John Naylor, een muntexpert aan het Ashmolean Museum van de universiteit van Oxford, denkt dat een rijke koopman of lid van de geestelijkheid de schat heeft begraven als reactie op de ontbinding van de kloosters van Henry.

Advertisement