Turkije: Een boer ontdekt een 3000 jaar oude stele die vertelt over de nederlaag van de mythische koning Midas

Janine image
door Janine

20 Juli 2020

Turkije: Een boer ontdekt een 3000 jaar oude stele die vertelt over de nederlaag van de mythische koning Midas
Advertisement

Soms worden we ertoe gebracht te denken dat de historische bewijzen van ons verleden onderhand allemaal bekend, te verklaren en te reconstrueren zijn. De geschiedenis van de mensheid is echter heel lang, in staat om ons continue te verrassen en terug te keren om op de meest gevarieerde manieren, plaatsen en kenmerken opgemerkt te worden.

We hebben het over al die ontdekkingen met betrekking tot beschavingen die de mens als verloren heeft beschouwd, waar een fascinerende aura van mysterie rond is gecreëerd. Denk bijvoorbeeld aan koning Midas, een figuur die bekend staat om zijn legendarische vermogen om alles wat hij aanraakte in goud te veranderen, waarover nog steeds talloze twijfels en hiaten zijn. De archeologische ontdekking waarover we je nu vertellen, zou ons in deze zin iets meer kunnen vertellen, omdat het precies in verband zou kunnen worden gebracht met de mythische heerser van Phrygia.

via The Independent

Advertisement
Oriental Institute University of Chicago

Oriental Institute University of Chicago

We zijn in Turkije, om precies te zijn in de buurt van de hoofdstad Ankara. Hier werkte een team van onderzoekers aan een belangrijke archeologische opgraving toen een lokale boer de experts waarschuwde voor een bijzondere vondst die hij zelf had ontdekt. In een onlangs gebaggerd kanaal niet ver daarvandaan was een grote steen tevoorschijn gekomen, waarop een inscriptie in oude karakters, vergelijkbaar met hiërogliefen, zichtbaar was.

Je kunt je de verbazing van de wetenschappers wel voorstellen: het was duidelijk dat ze werden geconfronteerd met een getuigenis dat net zo oud als kostbaar is en dateert van ongeveer 3000 jaar geleden, precies de periode waarin legendes het bestaan ​​van koning Midas dateren. Het gebied waar archeologen aan het graven waren, is vol met overblijfselen van verloren nederzettingen, maar ze hadden nooit kunnen vermoeden dat de geschiedenis zich op zo'n onverwachte manier zou tonen.

Advertisement
Krasp

Krasp

Uit de onderzoeken op de stele, die enkele maanden duurde, kwam naar voren dat de inscripties precies dateerbaar zouden zijn op het moment dat de koning met de "gouden aanraking” zou hebben geleefd. Dit werd gemeld door James Osborne, een expert aan de Universiteit van Chicago, die specificeerde dat de tekens in de Luwische taal waren gedrukt en dat ze een militaire overwinning zouden beschrijven. Maar het mooiste moet nog komen.

Volgens geleerden zou de steen de val van het bewind van koning Midas beschrijven en de daaruit voortvloeiende overwinning van een andere bevolking onder leiding van koning Hartapu, een figuur over wie heel weinig bekend is. De gevonden steen was dus mogelijk onderdeel van de hoofdstad van dit tweede koninkrijk, een bloeiende en zeer belangrijke stad voor het Midden-Oosten van die tijd, waarover we nu iets meer weten.

Krasp

Krasp

Naarmate de studies voortgaan, lijkt het erop dat de stele met de inscripties slechts een klein deel van een verloren beschaving, maar van een ongelooflijk historisch belang, heeft belicht. Wetenschappers zijn ongeduldig en hebben er vertrouwen in dat ze de wereld wat meer nieuws kunnen bieden, waardoor we allemaal wat meer bewust worden van onze oorsprong.

Advertisement