Een Camera Die Kleiner Is Dan Een Rijstkorrel. Nu Is Het Haalbaar Voor Chirurgen Om Met De Grootste Precisie Te Werken - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een Camera Die Kleiner Is Dan Een Rijstkorrel.…
Foto's Die Zijn Genomen Op Het VERKEERDE Moment. Je Moet Ze Wel Twee Keer Bekijken Om Te Begrijpen Wat Er Gebeurt! Hoe Hoog Moet Je Lijsten Ophangen En Plaatsen? Met Deze Tips Ga Je Niet De Mist In

Een Camera Die Kleiner Is Dan Een Rijstkorrel. Nu Is Het Haalbaar Voor Chirurgen Om Met De Grootste Precisie Te Werken

Door Skip Tromp de Haas
3.981
Advertisement

De 21ste eeuw is zonder twijfel de eeuw waarin alles kleiner wordt: alles wat met technologie te maken heeft, is doorontwikkeld op die manier dat een kleinere omvang mogelijk is. We hadden in het begin mobiele telefoons die je met je mee moest dragen. Nu hebben we telefoons die gemakkelijk in de kleinste broekzak passen. Maar in de medische wereld zijn er sensationele mijlpalen bereikt, en het is juist binnen deze sector waar verkleining wordt aangedreven door veel belangrijkere beweegredenen.

Het apparaat afkomstig van het technologisch instituut van Georgia (V.S.) schaart zich op de rand van wat mogelijk is: een 3d-camera die kleiner is dan een rijstkorrel. Hier lees je alles over de voordelen en toepassingsgebieden.

Vroeger moesten doktoren altijd een zware keus maken, namelijk medicijnen geven of opereren, zonder datgene te kunnen zien wat ze moesten behandelen.

In de loop der jaren hebben steeds meer technologieën het mogelijk gemaakt om de fysieke vorm van de ziekte waar te nemen, of dat een tumor, botbreuk of dichtgeslibde aderen zijn.

"Als je arts bent, dan wil je zeker zien wat er in de aders en het hart gebeurt, maar het gros van de hulpmiddelen die vandaag ter beschikking staan geven slechts een doorsnede van het lichaam, zoals bijvoorbeeld röntgenfoto's. Als je een ader hebt die volledig is dichtgeslibd, dan heb je een systeem nodig dat aangeeft waar je mee te maken hebt. Je moet de voorkant, achterkant en de zijkanten kunnen bekijken. Dit is vandaag nog niet mogelijk," zo geeft dokter Degertekin aan, hoogleraar bij het instituut van Georgia

De camera die de onderzoekers hebben gemaakt kan rondreizen in het menselijk lichaam en in real-time 3D-beelden bieden van het hart, en de omliggende aders in het geheel.

Dit apparaat is een grote hulp in de hartchirurgie, patiënten met verstopte aderen krijgen de mogelijkheid om gevoelige en ingrijpende operaties te vermijden.

Dit is mogelijk gemaakt door een betere kennis van de 'schade' die geopereerd moet worden. Hierdoor kan er een gerichter, meer specifiek operatieplan worden opgesteld.

Advertisement

De camera is 1,4 millimeter groot. Het is een chip gemaakt van siliconen die beelden doorgeeft via echo's.

De hoge frequentie waarop het apparaat werkt maakt het mogelijk dat er zeer gedetailleerde en scherpe beelden kunnen worden geproduceerd.

"Door de camera hebben cardiologen iets wat te vergelijken is met een derde oog in het lichaam van de patiënt, en is het mogelijk om meer te weten over de blokkade in de ader," laat Degertekin weten.

De camera is voorzien van een energiebesparingssysteem. Aan- en uitzetten kan extern plaatsvinden, waardoor het slechts met 20 miliwats aan vermogen zijn werk kan doen.

Nu hopen de onderzoekers van het Georgia instituut dat ze meer tests kunnen doen om de goedkeuring door de Amerikaanse inspectiedienst voor voedings- en geneesmiddelen (FDA) sneller te laten verlopen. De medische wereld heeft zo'n hulpmiddel nodig!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt