Op slechts 14-jarige leeftijd vond hij een revolutionaire zeep uit om huidkanker te behandelen

Janine image
door Janine

10 November 2023

Op slechts 14-jarige leeftijd vond hij een revolutionaire zeep uit om huidkanker te behandelen
Advertisement

Grote keerpunten in de geschiedenis van de geneeskunde en andere belangrijke sectoren zijn altijd mogelijk geweest dankzij de vindingrijkheid van bijzonder briljante geesten. In het geval dat we je nu gaan vertellen, is degene die eruit springt een jonge wetenschapper van slechts 14 jaar oud.

De jongen die op 14-jarige leeftijd de beste jonge wetenschapper van Amerika werd

De jongen die op 14-jarige leeftijd de beste jonge wetenschapper van Amerika werd

Fairfax County Public Schools/Facebook

Er zijn er die “wonderkinderen” worden genoemd en die de wereld weten te verbazen met speciale effecten. Hun bijzonder hoge IQ, hun buitengewone aangeboren talent of de inzet die zij toepassen bij de realisatie van een buitengewoon project onderscheiden hen van hun leeftijdsgenoten waardoor ze genieën worden genoemd. Laten we bijvoorbeeld denken aan Laurent Simons, die op elfjarige leeftijd afstudeerde in natuurkunde met als doel het menselijk lichaam voor altijd te laten leven, of aan Adhara Pérez Sànchez, het meisje dat als intelligenter wordt beschouwd dan Einstein.

Er zijn veel van dergelijke gevallen en deze uitzonderlijke talenten zijn voorbestemd om grote dingen te doen en positieve veranderingen in onze wereld te brengen. In dit artikel praten we over de jonge Herman Bekele, een veertienjarige wetenschapper uit Annandale, Virginia, VS, die de nominatie ontving van "Amerika's beste jonge wetenschapper” na deelname aan een jaarlijkse wedstrijd georganiseerd door 3M, "Young Scientist Challenge", van Discovery Education in St. Paul, Minnesota, VS. De tiener heeft in feite een project opgezet dat een ernstige huidziekte kan genezen, waarvan hij hoopt dat het een definitieve genezing zal worden.

Advertisement

De zeep is gemaakt om een ​​ernstige huidziekte te genezen

De zeep is gemaakt om een ​​ernstige huidziekte te genezen

3MYSC Submission - Heman Bekele/Youtube screenshot

Bekele, een middelbare scholier aan de WT Woodson High School, creëerde een zeep om deze antitumoraal en effectief te maken in de strijd tegen huidkanker. Naast de titel van beste jonge Amerikaanse wetenschapper ontving de jongen ook een geldprijs van $25.000 als beloning voor zijn onderzoek. Om zijn genezende zeep te maken, maakte hij een mengsel van glycolzuur, tretinoïne en salicylzuur: "Het zijn allemaal keratolytische middelen, die dendritische cellen langzaam reactiveren", legde hij uit in zijn video waarin hij de uitdaging introduceerde. Dendritische cellen zijn betrokken bij het immuunsysteem en spelen de rol van schildwachten. Ze herkennen de aanwezigheid van een ziekteverwekker in het lichaam en waarschuwen B- en T-lymfocyten, die op de stimulus reageren door in actie te komen om het antigeen tegen te gaan. De naam is te danken aan hun vorm, die verschillende vertakte extensies heeft, die hun voortdurende onderzoek naar bacteriën of virussen in ons organisme vergemakkelijken. Ze worden aangetroffen in verschillende weefsels van het lichaam, waaronder onze eigen huid, ons grootste orgaan en waarop Bekele zich concentreerde.

Om zijn project uit te voeren werd de jongen gevolgd door mentor Deborah Isabelle, ingenieur van de divisie Automotive Aftermarket van 3M. Het doel van de wedstrijd, in de zestiende editie, was om middelbare scholieren ertoe aan te zetten op een originele en creatieve manier na te denken over de toepassing van STEM-disciplines (wetenschap, technologie, techniek en wiskunde) om "oplossingen te ontdekken die de wereld echte realiteit kunnen bieden."

De 14-jarige wetenschapper zal blijven werken aan zeep: de projecten

De 14-jarige wetenschapper zal blijven werken aan zeep: de projecten

Fairfax County Public Schools/Facebook

Het kostte Bekele vier maanden om zijn zeep te maken, waarbij hij concurreerde met negen andere finalisten die zeer valide projecten ontwikkelden, waaronder een handschoen die bepaalde soorten stuiptrekkingen kan detecteren en een pleister uitgerust met micronaalden voor het toedienen van medicijnen. Hij was echter degene die de wedstrijd won en nu is hij van plan om aan zijn idee te blijven werken met als doel het op een dag te patenteren. Tijdens zijn videopresentatie vestigde de jonge Amerikaanse wetenschapper de aandacht op de dure prijzen van behandelingen voor huidkanker en de lage overlevingskansen in regio’s met beperkte toegang tot gezondheidszorg. Dit waren de redenen die hem ertoe brachten naar een mogelijke oplossing te zoeken: "Toen ik voor het eerst over dit probleem hoorde, was ik geschokt over het aantal vermijdbare sterfgevallen als gevolg van deze ziekte en ik wist dat ik actie moest ondernemen."

Bekele wil zijn zeep graag perfectioneren en deze de komende vijf jaar gratis beschikbaar stellen via de oprichting van een non-profitorganisatie. Zijn hoop voor de toekomst is echter om elektrotechnisch ingenieur te worden of in de biomedische sector te gaan werken. "Ik wilde proberen een manier te vinden waarop de hele wereld een rechtvaardige en toegankelijke vorm van huidkankerbehandeling kan krijgen." De naam die aan zijn stuk zeep is gegeven is "SCTS", een acroniem voor “zeep voor de behandeling van huidkanker", of "MTS", Melanoma Treating Soap, die om de paar dagen op de huid kan worden aangebracht voordat je verbeteringen begint te zien. "Ik ben er nog steeds mee bezig. Ik heb net de wedstrijd afgerond en bovenal wil ik zien waar dit project mij naartoe zal brengen", zei hij.

Wat vind je van zijn geweldige idee?

Advertisement