Je woede beheersen door iets te vernietigen: onderzoekers hebben een eenvoudige maar effectieve methode gevonden

Janine image
door Janine

15 Juni 2024

Je woede beheersen door iets te vernietigen: onderzoekers hebben een eenvoudige maar effectieve methode gevonden

Boosheid voelen is iets normaals: het is een van de meest voorkomende en soms ook een van de meest destructieve gevoelens. Als mensen boos zijn, hebben ze soms zin om iets te vernietigen, alsof ze in de greep zijn van een irrationele impuls. Maar deze impuls is misschien niet zo irrationeel als mensen denken. Volgens een studie van Japanse onderzoekers is er een gezonde manier om je woede te beheersen door iets te vernietigen. Maar wat?

Je woede beheersen door iets te vernietigen: het Japanse onderzoek

Om te proberen te begrijpen wat de juiste manier is om met boosheid om te gaan, betrokken Nobuyuki Kawai en zijn team verschillende vrijwillige studenten van ongeveer 21 jaar. Ze vroegen elk van hen om korte teksten te schrijven over sociale kwesties, die achteraf geëvalueerd zouden worden. Alleen waren alle evaluaties negatief, met zeer lage scores en enkele provocerende en denigrerende opmerkingen, zoals "het is onmogelijk dat een geschoold iemand dit heeft geschreven".

Op dat punt werd de studenten gevraagd om hun gedachten en gevoelens op te schrijven op een stuk papier, en dan vooral de woede die ze op dat moment voelden. De onderzoekers verdeelden de proefpersonen vervolgens in twee groepen: de eerste werd gevraagd om het briefje bij zich te houden, de tweede werd gevraagd om het te vernietigen.

De resultaten van het onderzoek: is het voldoende om het papier te vernietigen om minder boos te worden?

Vel papier om boze gedachten en gevoelens te schrijven

Pexels

Zoals verwacht door de onderzoekers rapporteerden alle deelnemers aan het experiment een toename van gevoelens van woede. En aan de andere kant was dat precies het doel van de negatieve evaluaties en kleinerende commentaren. Nadat de studenten in twee groepen waren verdeeld, was het tijd om de niveaus van woede te analyseren, met enigszins onverwachte resultaten. Degenen die het vel papier bewaarden vertoonden een lichte afname van hun woede, terwijl degenen die de krant vernietigden een aanzienlijke verbetering van hun humeur rapporteerden. Een simpel toeval of een verband die onderzocht moet worden?

In een poging deze bevindingen te verklaren, concentreerde Kawai zich op de verschillende technieken voor woedebeheersing die tegenwoordig bestaan. Deze hebben geen solide wetenschappelijke basis, maar het geval van het experiment is anders. In feite was de gebruikte techniek geïnspireerd op het traditionele Japanse festival Hakidashisara, waarbij deelnemers kleine schijven breken die staan voor iets dat hen boos maakt. Een techniek die lijkt te werken.

De toekomst van het onderzoek: is er een manier gevonden om boosheid effectief te beheersen?

Pexels

Daar lijkt het nog te vroeg voor. De Japanse traditie van het festival kreeg voor het eerst bevestiging in het experiment dat we zagen, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in Nature's Scientific Reports. Er zullen echter nog meerdere onderzoeken met een meer specifieke methodologie en veel meer mensen nodig zijn om generaliseerbare conclusies te kunnen trekken.

Dat gezegd hebbende, zou de door de studenten geteste techniek nuttig kunnen zijn voor veel mensen die moeite hebben met het beheersen van hun woede en, in het algemeen, hun emoties. Het schrijven van gedachten en gevoelens op een stuk papier en het vernietigen ervan kan daarom een ​​fysieke manier zijn om jezelf te bevrijden van een abstracte last, maar met concrete implicaties. Aan de andere kant zou het onderzoek ook kunnen verklaren waarom deelnemers van Hakidashisara opgelucht het festival verlaten, bijna in vrede met zichzelf. Een interessante en veelbelovende uitkomst.