Bisfenol A: dagelijks komen we zonder dat we het weten in aanraking met deze giftige stof

Janine image
door Janine

11 Oktober 2023

Bisfenol A: dagelijks komen we zonder dat we het weten in aanraking met deze giftige stof
Advertisement

Bisfenol A, bekend als BPA, is een giftige stof die zeer aanwezig is in ons dagelijks leven, maar die onze gezondheid in gevaar kan brengen. Laten we eens kijken hoe, waarom en op welke manier we voorzichtig moeten zijn.

Advertisement

Wat is bisfenol A en hoe komt het ons lichaam binnen?

Misschien heb je nog nooit van bisfenol A gehoord, maar toch kom je elke dag in contact met deze giftige organische chemische verbinding. Het wordt vooral gebruikt bij de productie van polycarbonaat kunststof, een proces waarvoor grote hoeveelheden nodig zijn. De afgelopen decennia is BPA op grote schaal uitgebuit bij de productie van veel voorwerpen en gereedschappen, en de verspreiding ervan is een ernstige bron van zorg geworden vanwege de mogelijke negatieve effecten op onze gezondheid.

Dit komt omdat ontdekt is dat het kan worden overgedragen van de objecten waaruit het bestaat, zoals plastic bakjes, naar het water of voedsel waarmee het in aanraking komt en dat we consumeren.

De meest voorkomende manier waarop we in contact komen met deze schadelijke chemische verbinding is in feite via de voeding, die voor ons de grootste bron van dagelijkse blootstelling vertegenwoordigt, ook al is het evengoed mogelijk om deze via de lucht en stof in te ademen. Bisfenol A kan ingeblikt voedsel of drank binnendringen via de interne beschermende coatings als deze zijn gemaakt van epoxyhars of polycarbonaat. Dit proces wordt meestal beïnvloed door de temperatuur van het water of andere vloeistoffen en niet hoe oud de verpakking is.

Maar hoe kan het onze gezondheid negatief beïnvloeden?

Advertisement

De mogelijke negatieve effecten van Bisfenol A op onze gezondheid

De mogelijke negatieve effecten van Bisfenol A op onze gezondheid

rawpixel

Volgens verschillende onderzoeken kan BPA bij mensen de volgende gezondheidsproblemen veroorzaken:

  • Endocriene aandoeningen: het staat bekend om zijn vermogen om ons endocriene systeem te verstoren, inclusief mannelijke en vrouwelijke hormonen.
  • Vruchtbaarheid: Sommige onderzoeken hebben de mogelijkheid geopperd dat BPA een negatieve invloed zou kunnen hebben op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen, waardoor hun voortplantingsvermogen in gevaar zou komen. Bovendien kan het tijdens de zwangerschap negatieve effecten hebben op de foetus.
  • Schildklier: het kan de synthese, het transport en het metabolisme van schildklierhormonen verstoren.
  • Diabetes en obesitas: de mogelijke correlatie tussen blootstelling aan grote hoeveelheden BPA en de ontwikkeling van diabetes mellitus type 2 en obesitas is onderzocht.
  • Cardiovasculaire problemen: een hogere concentratie BPA in de urine bij mensen is in verband gebracht met verschillende soorten hart- en vaatziekten, waaronder hypertensie.

Deze wetenschappelijke gegevens kunnen niet worden genegeerd en autoriteiten wereldwijd hebben actie ondernomen om het gebruik van deze stof in producten die in direct contact komen met consumenten te beperken, waardoor bedrijven worden aangemoedigd alternatieve oplossingen te zoeken. De resultaten van het uitgevoerde onderzoek zijn echter in sommige gevallen tegenstrijdig en evolueren voortdurend: de effecten op de menselijke gezondheid worden nog steeds bestudeerd en onderzocht, maar de gezaghebbende instanties op dit gebied stellen voor om blootstelling tegen te gaan.

Menselijke blootstelling aan bisfenol A: de alarmerende gegevens

Menselijke blootstelling aan bisfenol A: de alarmerende gegevens

Pexels

Volgens de Centra voor Ziektebestrijding en -preventie was de blootstelling van mensen in de periode 2003-2004 al wijdverbreid: de niveaus van BPA in de 2.517 in de VS geanalyseerde urinemonsters van personen ouder dan zes jaar waren in 93% van de gevallen veel hoger dan normaal. Bovendien lijken zuigelingen en kinderen gevoeliger te zijn voor de effecten van deze giftige stof.

Volgens bijgewerkte gegevens van het Europees Milieuagentschap is de blootstelling aan BPA zelfs in Europa zorgwekkend en "ruim boven aanvaardbare veiligheidsniveaus voor de gezondheid”. De EEA-briefing, gebaseerd op bewijsmateriaal uit menselijke biomonitoring, concludeerde dat tot 100% van de deelnemers uit elf EU-landen onderhevig was aan overmatige blootstelling aan de chemische stof. Het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid heeft zijn mening over deze kwestie kenbaar gemaakt en de bezorgdheid benadrukt over de inname van BPA via de voeding, vooral met betrekking tot ingeblikt voedsel, dat de belangrijkste bron is gebleken voor mensen van alle leeftijden. Zelfs bij zeer lage doseringen, zo beweert de EFSA, kan BPA ons immuunsysteem in gevaar brengen, naast de reeds genoemde risico's. Ondanks de tegenmaatregelen die sinds 2015 zijn genomen, is de hoeveelheid bisfenol A in menselijke urine nog steeds te hoog om ons veilig te verklaren voor de bijwerkingen ervan.

Dus wat kunnen we doen om het probleem op te lossen?

Bisfenol A: voorwerpen die deze giftige stof bevatten en wat je kunt doen om contact te verminderen

Bisfenol A: voorwerpen die deze giftige stof bevatten en wat je kunt doen om contact te verminderen

Pixabay

Allereerst is het belangrijk om uit te zoeken welke voorwerpen, huishoudelijk of anderszins, ons kunnen blootstellen aan contact met BPA. Sommige hiervan omvatten, naast de reeds genoemde plastic en ingeblikte voedingsmiddelen:

  • Huishoudelektronica, cd's en dvd's
  • Toiletartikelen
  • Slagvaste veiligheidsuitrusting
  • Sportuitrusting
  • Plastic speelgoed en babyflessen
  • Afdichtmiddelen voor tandvullingen
  • Auto-onderdelen
  • Brillenglazen
  • Onbreekbare ramen
  • Medische apparaten
  • Drinkwaterleidingen, indien bekleed met epoxyharsen.

Om de blootstelling aan bisfenol A te verminderen, kunnen we in ieder geval een aantal maatregelen en voorzorgsmaatregelen nemen, zoals:

  • Verwarm geen plastic bakjes in de magnetron. Hoewel het materiaal resistent is, kan het na verloop van tijd door hoge temperaturen beschadigd raken en BPA vrijkomen.
  • Plastic bakjes die BPA kunnen bevatten, zijn doorgaans gemarkeerd met de recyclingcode 3 of 7.
  • Geef de voorkeur aan glazen, roestvrijstalen of porseleinen bakjes, vooral voor vloeibaar of warm voedsel.
  • Vermijd of beperk ingeblikt voedsel en gebruik flessen die deze stof niet bevatten.

Wist je welke risico's verbonden zijn aan bisfenol A en welke voorwerpen het bevatten?

Advertisement