Fuerteventura: waarom heet dit Canarische eiland zo en wat betekent het?

Janine image
door Janine

12 Oktober 2023

Fuerteventura: waarom heet dit Canarische eiland zo en wat betekent het?
Advertisement

Fuerteventura is een van de meest fascinerende eilanden van de Canarische Eilanden, die jaarlijks talloze toeristen van over de hele wereld verwelkomt. Maar wat weten we over dit kleine aardse paradijs en waar komt de naam vandaan?

Advertisement

Fuerteventura, het tweede grootste eiland van de Canarische Eilanden

Fuerteventura, het tweede grootste eiland van de Canarische Eilanden

Dirk Vorderstraße/Wikimedia commons

Er zijn veel prachtige plekken in de wereld om te bezoeken en een daarvan is ongetwijfeld Fuerteventura. Vaak weten we veel informatie over de plekken die we bezoeken of graag willen zien, ongetwijfeld heel interessant, maar daar zit niet altijd de geschiedenis bij. Wie heeft in dit geval bijvoorbeeld deze suggestieve naam gekozen en waarom?

Fuerteventura presenteert zich als een eiland gelegen in de Atlantische Oceaan, tussen de Spaanse kusten en die van Noordwest-Afrika, en is na Tenerife het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Dankzij de ligging heeft het een mild en zeer zonnig klimaat, waar je het grootste deel van het jaar kunt genieten van de bezienswaardigheden aan zee. In de winter dalen de temperaturen zelden onder de 20°, terwijl ze in de lente en de zomer variëren tussen 26° en 32°: dit, samen met de suggestieve landschappen, maakt het een zeer populaire bestemming voor toeristen in elk seizoen. Het zijn vooral de immense stranden die de aandacht trekken, waar ook gesurft kan worden. Wat de cultuur betreft: de tradities van de oude lokale bewoners, de Guanches, leven hier voort. Maar wat is de geschiedenis van Fuerteventura en waar dankt het zijn bijzondere naam aan?

Advertisement

De geschiedenis van Fuerteventura: de eerste kolonisten

De geschiedenis van Fuerteventura: de eerste kolonisten

Asybaris01/Wikimedia commons

De naam "Fuerteventura" heeft een zeer merkwaardige en interessante geschiedenis, die zijn oorsprong vindt in de tijd van de Spaanse veroveringen in de 15e/16e eeuw. Een Normandische ontdekkingsreiziger, Jean de Béthencourt, waagde zich aan verschillende expedities naar de Atlantische eilanden en de huidige naam van het eiland is aan hem verbonden. Destijds was het zeker niet de toeristische bestemming die wij nu kennen, maar tot de jaren zestig werd het gebruikt als plaats van ballingschap. Pas met het ontstaan van de toeristenindustrie ervoer het de pracht die het vandaag de dag nog steeds onderscheidt. Er wordt aangenomen dat de Feniciërs en Grieken Fuerteventura kenden, maar ook de Romeinen, die het Planaria en Capraria noemden, vanwege het vlakke grondgebied en de talrijke aanwezigheid van geiten.

Er zijn enige twijfels over de komst van de eerste kolonisten: experts beweren dat dit rond 1000 voor Christus plaatsvond, maar de oudste gevonden overblijfselen dateren uit ongeveer 300 voor Christus. De pioniers kwamen uit Noordwest-Afrika en de redenen voor hun komst hielden verband met de toenemende woestijnvorming en oorlogen in hun gebied van herkomst, waardoor ze naar elders migreerden. Destijds stond Fuerteventura bekend onder de naam Erbania, afgeleid van de inheemse term van Gran Canaria "Ar-Bani", oftewel "De Muur", verwijzend naar de verdedigingsmuur die op het schiereiland Jandía werd gebouwd en die het gebied in twee afzonderlijke koninkrijken scheidde. De bewoners van het eiland zelf, toegewijd aan de schapenhouderij, landbouw, visserij en van een vredige aard, noemden het "Mahoh", wat "Mijn land" betekende.

Dit is waarom Fuerteventura zo wordt genoemd: de redenen voor de naam en wat het betekent

Dit is waarom Fuerteventura zo wordt genoemd: de redenen voor de naam en wat het betekent

dronepicr/Flickr

Toen het eiland werd veroverd, werd het gebied bewoond door twee stammen, de ene gewijd aan koning Ayoze en de andere aan koning Guize, gescheiden door de muur en gelegen in het noorden en het zuiden.

In 1402 landden de troepen onder leiding van Jean de Bethencourt en Gadifer de la Salle op Lanzarote en gingen vervolgens verder met het inspecteren van Fuerteventura via Puerto de la Peña. De Bethencourt vertrok naar Castilië op zoek naar de goedkeuring van de soeverein, maar ondertussen besloot Gadifer door te gaan met de verovering van het gebied. Bij de terugkeer van De Bethencourt verliet Gadifer het eiland en drie jaar later werd Fuerteventura een landhuis dat afhankelijk was van de koning van Castilië. De verovering werd niet gekenmerkt door geweld, maar was het resultaat van een geleidelijke en vreedzame samenleving tussen de nieuwkomers en de stammen. In 1405 bekeerden de twee koningen zich tot het katholicisme en de verovering werd voltooid, waarbij de hoofdstad werd gesticht met de naam Betancuria, ter ere van de Noormannen.

1402 was het jaar waarin het eiland voor het eerst op een kaart verscheen. De taak werd toevertrouwd aan Angelino Dulcet en de gekozen naam was Fuerte Ventura. Aangenomen wordt dat deze keuze het gevolg is van een precieze uitroep van Bethencourt: "Que fuerte aventure!", oftewel "Wat een geweldig avontuur!", Maar er wordt gedacht dat dit ook te wijten kan zijn aan de bijzonder sterke en karakteristieke winden van de eiland. De term "fuerte" betekent in het Spaans "sterk", terwijl het woord "ventura" zowel "avontuur" als "onderneming" kan betekenen. Fuerte zou kunnen verwijzen naar het feit dat het eiland een vesting was dat vanwege zijn ligging als strategisch werd beschouwd, terwijl ventura waarschijnlijk werd toegevoegd om het avontuurlijke karakter van de expedities aan te duiden. Hoe dan ook, de naam ontstond tijdens de verovering van de Normandische Bethencourt en is tot op de dag van vandaag onveranderd gebleven.

Fuerteventura: moderne tijden en wat te bezoeken

Fuerteventura: moderne tijden en wat te bezoeken

Fab/Wikimedia commons

En vandaag? Fuerteventura maakte een enorme sprong in de tijd en keerde terug naar het heden. Na de burgeroorlog van 1936 begon Fuerteventura zijn reis naar het fortuin, waarbij hij zichzelf toerustte om de erosie van de stenen te voorkomen en de grond zo goed mogelijk voor te bereiden op de ontwikkeling van de landbouw. Er ontstonden commerciële uitwisselingen, waardoor de eerste havens ontstonden die voor dit doel bruikbaar waren, maar de echte revolutie kwam in de jaren zeventig, toen het door het toerisme één van de meest welvarende Europese kustbestemmingen werd.

Als je dit prachtige eiland wilt bezoeken, dan is dit wat je niet mag missen:

  • Stranden: zoals we al zeiden, dit is de belangrijkste attractie dankzij de gouden uitgestrektheid en het heldere water. De meest populaire gebieden zijn Playa de Cofete, Palya de Sotavento, Playa de Corralejo en Playa de Jandía.
  • Watersport: als je van surfen, snorkelen, duiken of andere wateractiviteiten houdt, zal deze plek je niet teleurstellen.
  • Natuurparken: Fuerteventura herbergt twee niet te missen natuurparken, dat van Corralejo in het noorden, vol verlaten duinen, en dat van Jandía in het zuiden, perfect voor excursies tussen bergen en ongerepte lagunes.
  • Betancuria: de oude hoofdstad verdient een bezoek aan het historische centrum en het archeologisch museum.
  • Carnaval: dit culturele evenement maakt deel uit van de eeuwenoude traditie van het eiland, net als de religieuze vieringen, waardoor je je kunt onderdompelen in de typische folklore van het gebied.

Ben jij ooit op Fuerteventura geweest? Ken je dit fantastische eiland?

Advertisement