Waarom wordt een hotdog zo genoemd? Hier is de oorsprong van zijn merkwaardige naam!

Janine image
door Janine

27 September 2024

Een hand die een hotdog met ketchup vasthoudt, klaar om te genieten van een snelle en smakelijke maaltijd

Unsplash

Advertisement

We kennen allemaal de hotdog, maar misschien weten maar weinigen waarom hij zo heet en wat de etymologie van zijn merkwaardige naam is. Laten we daar samen achter komen.

De oorsprong van de hotdog: wie heeft hem uitgevonden?

De hotdog is, zoals we weten, een broodje gevuld met warme knakworsten of worsten en meestal ketchup, mayonaise of mosterd.

De worst zelf komt al voor in de Odyssee van Homerus, geschreven in de 9e eeuw voor Christus. Maar hoe kreeg het de naam “hotdog” toen het in een broodje werd geserveerd?

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we wat geschiedenis van de hotdog kennen. De worst wordt beschouwd als van Duitse afkomst, om precies te zijn in Frankfurt am Main.

Sommigen beweren echter dat de worst dachshund in de 17e eeuw werd gemaakt door slager Johann Georghehner uit Coburg, in Duitsland. Hij sponsorde het in Frankfurt, waar in 1987 het vijfde eeuwfeest van de hotdog werd gevierd.

Het broodje waarvan velen denken dat deze uit de VS komt, is daarom waarschijnlijk door Duitse slagers naar Noord-Amerika gebracht, die ze in de jaren zestig van de negentiende eeuw op straat verkochten als melkbroodjes met zuurkool.

Advertisement

Waarom het een hotdog wordt genoemd: hoe de naam is ontstaan

Freepik

Nu komen we bij de oorsprong van de merkwaardige naam en waarom het een hotdog wordt genoemd. De Duitsers die naar Amerika kwamen, brachten naast worsten ook teckels mee: de associatie was onvermijdelijk.

De worsten deden inderdaad denken aan het langgerekte en slanke aspect van dit ras.

Volgens de overlevering riepen straatverkopers in april 1901 op de New York Polo Grounds naar voorbijgangers dat ze zich moesten haasten en dachshund sausages, “teckelworstjes” moesten kopen terwijl ze nog “heet” waren.

Tad Dorgan, sportcartoonist voor de New York Journal, zag het tafereel en tekende de dampende worstjes blaffend in de zachte broodjes. Maar omdat hij niet wist hoe hij “teckel” moest spellen, koos hij het eenvoudigere en meer algemene woord “hot dog”.

Dit heeft historici echter niet helemaal overtuigd, want ze zijn er nooit in geslaagd om de cartoon in kwestie te vinden.

Hoe dan ook, hoewel de etymologie van het woord in een waas van twijfel is gehuld, is het onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de worst en werd de term hotdog in de 20e eeuw algemeen gebruikt.

Hoe eet je een hotdog?

Hotdogs groeien dus niet aan de bomen zoals veel kinderen denken, maar hebben een precieze oorsprong die in de loop der tijd is geëvolueerd.

Wist je dat er wereldwijd tientallen variaties van dit beroemde broodje bestaan? Terwijl het vroeger meestal dierlijke ingewanden bevatte, wordt het tegenwoordig gemaakt van varkensvlees, kip, kalkoen, runderspieren of een mix van kip en vlees.

Wat verandert, afhankelijk van de plaats en het land, zijn uiteraard de ingrediënten. Naast de worsten en klassieke sauzen kan de hotdog namelijk op smaak worden gemaakt met gebakken ui, spek, patat of gebakken aardappelen, augurken, zure room en zelfs suiker, om maar wat te noemen.

Liefhebbers van pittigheid kunnen jalapeños en chilipeper toevoegen, en degenen die een vegetarisch dieet volgen, zullen goede alternatieven vinden.

Ongeacht de naam, is het ongetwijfeld lekker. Zo lekker dat, volgens een onderzoek, het eten van een hotdog 36 minuten van ons leven kan stelen. Wat vind jij, is het de moeite waard om een oogje dicht te knijpen wat betreft je dieet of niet?

Advertisement