Dit zijn de menu's van de 1e, 2e en 3e klasse aan boord van de Titanic - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Dit zijn de menu's van de 1e, 2e en…
Een antiverouderingspil kan er echt al snel zijn, zelfs de NASA is erin geïnteresseerd Het eerste slimme braillehorloge dat blinde mensen berichtjes laat versturen en ontvangen

Dit zijn de menu's van de 1e, 2e en 3e klasse aan boord van de Titanic

Door Skip Tromp de Haas
5.168
Advertisement

De gebeurtenis rondom de Titanic, het schip dat tragisch gezonken was in 1912 is een ingewikkeld verhaal dat in de geschiedenis is verankerd als een tragedie en een waarschuwing en riekt naar arrogantie. Zoals je misschien al wist had het schip niet voldoende reddingsboten om iedere passagier in veiligheid te brengen in geval van een ramp. Men dacht toen dat de Titanic nooit zou kunnen zinken. Het is een verhaal van klassenverschillen: er bestonden grote verschillen tussen de passagiers die over de dekken struinden van het imposante schip. Dat die verschillen er waren werd duidelijk aan de hand van de menu's die werden geserveerd aan boord van de Titanic.

Menu van de eerste klas - Lunch

foto: Wikimedia

Het menu van de eerste klasse bestond uit vele delicatessen, hier volgt het lijstje in volgorde: tarbotfilet, oeufs brouillés Argenteuil (roerei met asperges en een sausje), kip á la Maryland, een ragout van vlees, groente en aardappel.
Van de grill: lamsvlees, naar keuze geserveerd met aardappelpuree, gebakken aardappelen of aardappelen uit de oven. Van het buffet: zalm met mayonaise, garnalen uit de oven, Noorse ansjovis, haring, gerookte sardientjes, geroosterd vlees, gekruide vleesrolletjes, ham, Shepherd pie (Engelse ovenschotel), een soort worst, kipgehaktbrood en rundertong. Sla, bieten, tomaten en een ruime keus aan kazen. Appelmeringues met custard

Menu van de tweede klasse - Diner

foto: Wikimedia

Het menu in de tweede klasse was weliswaar niet zo uitbundig als het vorige menu maar het had wel zo zijn lekkernijen: cassavesoep, schelvis uit de oven, kip met curry en rijst, lamsvlees met munt, geroosterde kalkoen in blauwe bessensaus, doperwten en knolraappuree. Gekookte rijst, aardappelen gekookt of gebakken. Als dessert pruimenpudding, wijngelei, chocoladecake, softijs, vers en gedroogd fruit, kaas, koekjes en koffie.

Advertisement
foto: Wikimedia

En dan zijn we nu aangekomen bij het meest sobere menu, die van de derde klas (geen foto) en dat bestond uit het volgende.
Als ontbijt kreeg men havermout met melk, bokking, eieren en ham, jam, thee en koffie. Als diner rijstsoep, een soort scheepsbeschuit, brood, geroosterd vlees, mais, gekookte aardappelen, pruimenpudding en fruit.

Ze kwamen zeker niet om van de honger, maar het verschil tussen de maaltijden en de kwaliteit ervan is overduidelijk. 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt